Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Draadjesvlees stoven of sudderen?

suddervlees recept mes tafel uiVorige week heb ik draadjesvlees gemaakt. Onderstaand het recept met her en der wat praktische tips. Misschien kun je er je voordeel mee doen.  Welk vlees gebruik jij? Wat is het lekkerste? Snij jij je vlees in kleine stukjes?

Ingrediënten voor 4 personen:

suddervlees uien knoflook

ui en knoflook

Eén kilo sukadelappen (niet snijden)
gesneden uien (3 stuks)
kruidnagel- en laurierpoeder*, zout en peper (verse kruiden zijn nog lekkerder natuurlijk)
ontbijtkoek of witbrood
mosterd (1 eetlepel)
Belgisch bier (kanon)
250/500 ml rundvleesbouillon
plakjes wortel (winterwortel bijvoorbeeld)
spekblokjes

  • suddervlees kruidnagels

    niet kwijtraken

    Als je kruidnagels gebruikt kun je die (bijvoorbeeld)  in een sjalot/ui steken, zodat je later niet het risico loopt dat één van je gasten op een zoekgeraakte kruidnagel bijt.

  • Tel het aantal laurierblaadjes voordat je ze in de pan doet.

Draadjesvlees

De hele dag voorbereidingen getroffen voor het stoven van dit heerlijke rundvlees. Niet te mager en niet te vet. Vetter is in dit geval echt smaakvoller. De kinderen komen eten en dat is toch altijd weer een feestje. Voor mij de ultieme geluks- en genotsmomentjes. De hele dag de tijd vandaag dus vroeg boodschappen gedaan.  Op de fiets; genietend van de prachtige herfst- en winterkleuren.  Na het uitpakken van de boodschappen, heb ik me helemaal suf gelezen (research heet zoiets) hoe ik in de vredesnaam er voor zorg dat mijn vlees lekker los is aan het eind van de rit.
Hoe deden onze oma’s dit? Zonder telefoon en zonder internet? Heb jij tips?

Roomboter of olie

suddervlees roomboter vet voeding

lekker smaakje

Goede voorbereiding (is het halve werk): Haal je vlees ruim van te voren uit de koelkast en laat het lekker op temperatuur komen. Hoe braad ik het vlees aan en met wat? Tips over roomboter en/of olie opgezocht. Het blijkt dat je het best kunt bakken in roomboter maar dan moet je wel oppassen dat het vlees niet aanbrandt. Alleen maar zorgen voor een lekker korstje, dus. Ik heb er een heel klein beetje bak&braad van Bertolli (met olijfolie) ingedaan. Roomboter geeft een hele andere smaak dan olie. Zorg voor een hele hete pan met een dikke bodem.

suddervlees rundvlees biefstuk

beetje vet

De sukadelappen heb ik heel gelaten. Als het goed is zijn ze straks super mals. De sukadelap komt ui de schouder van het rund en ontleent zijn naam aan het dunne peesje dat door het vlees loopt. Veel bewogen, veel spierweefsel en dus lekker mals. Als alles lukt krijg je ook nog eens een boterzachte smaak.

Stoven

suddervlees tomaat ui peterselie

in de oven … lekker makkelijk

Stoven is het garen van vlees in een (braad)pan op een heel laag pitje. Sudderen is geen officiële kooktechniek (voor de woordliefhebbers). Eerst dichtschroeien (wat ik in de vorige alinea aangaf) en daarna stoven in je voorverwarmde oven en in je voorverwarmde ovenschaal met voorverwarmde deksel. Ook het mengsel dat uiteindelijk in dezelfde ovenschaal belandt als het vlees ga je aanbakken (uien, spekblokjes, knoflook, wortel, tomaten, selderij). Het vlees en de groenten blus je af met bouillon en wijn of bier. Let op: Het bier (Grolsch Kanon) en de bouillon heb ik in hetzelfde pannetje verwarmd tot net tegen de kook aan.  Jus d’orange, citroensap, kokosmelk, cola en een paar schijfjes kiwi kan ook als weekmaker gebruikt worden. Mocht je dit alles niet in huis hebben kun je een zachte azijn proberen (balsamico) of zelfs rinse appelstroop. De zuren uit dit vocht breken het bindweefsel in het vlees af en zo wordt het mals.

Gooi je liefdeloos een koude scheut bij je draadjesvlees, zal het zich van je afsluiten en geen smaken of vocht meer opnemen. Als iemand jou in een bad kou water gooit, ben je ook niet blij. Laat het vlees daarom niet uitdrogen en houd de warmte in de pan. Niet koken!

Oven

suddervlees keuken troep

… lekker geurtje in de kamer

Stoofvlees kun je zowel op het vuur als in de oven bereiden. Ik heb het nu twee keer op een laag pitje geprobeerd en na veel gehannes is mijn vleesproject alsnog mislukt. Nu schuif ik het in de heteluchtoven en laat het daar minstens zes uur op 90 graden sudderen (stoven) in een grote ovenschaal met deksel waar ik nog eens bakpapier tussen doe. Het vocht kan op deze manier nog minder ontsnappen. Allemaal tips van een lieve buurvrouw. Op het vlees heb ik deze keer mosterd gesmeerd en afgedekt met ontbijtkoek. De mosterd zorgt voor extra malsheid en een beetje pit, de ontbijtkoek (of witbrood) bindt je saus.
Bereiden in de oven is eigenlijk nog veel gemakkelijker. Niet roeren, gewoon afblijven. Er moet wel voldoende vloeistof in de pan of schaal zitten, zodat het vlees er door bedekt wordt. Af en toe de deur van de oven opendoen om dit ultiem geluk op te snuiven.

suddervlees rode kool

zelfgemaakte rode kool

Als ik dit blog schrijf heb ik weer fijne herinneringen aan een uitnodigend geurende keuken. Dit draadjesvlees stoofpotje verwende vanavond onze zintuigen. Samen met opgebakken aardappeltjes, rode kool, appelmoes en een warm Liefdevol gesprek.

ps.: vergeten zelf foto’s te maken. Na de volgende keer stoofvlees maken vervang ik deze foto’s natuurlijk. 

7 reacties

  1. Elise

    Klinkt goed Herma! Ik ga je het familierecept voor Zoet Vleis toesturen, of beter nog: komen jullie dat eerst een keer bij ons eten? Hartelijke groet van Elise

  2. Olga

    Ik maak stoofgerechten in de snelkookpan. Aanbraden, kruiden en hete bouillon erbij. Onder druk laten komen en binnen een uur heb je een lekker mals vleesgerecht. Het scheelt veel tijd, gas en het brand niet aan. Ideaal.
    Peulvruchten maak ik ook klaar in de snelkookpan. Mijn ouders deden dat vroeger ook al.

    • Herma Westerdiep

      Ik had vroeger ook een snelkookpan maar gebruik die om de een of andere vage reden niet meer. Ben er nu van overtuigd dat ik maar snel weer op zoek moet naar een nieuwe. Bij Australian Masterchef gebruiken ze ook vaak een pressurecooker. Het aanbraden doe je dan in een gewone koekepan neem ik aan?

      • Olga

        Nee, het aanbraden doe ik ook in de snelkookpan.

  3. johmar

    Mijn vlees laat ik tegenwoordig nasudderen in een zelfgemaakte hooimadam van een oude slaapzak en een lap stof, blijft nog een aantal uur goed warm en ik kan zonder problemen de deur uit omdat het op deze manier niet aan kan branden.

    • Herma Westerdiep

      Een hooimadam. Ik had er nog nooit van gehoord. Direct op internet gezocht. Wat ontzettend leuk (https://www.hooimadam.com/). Soms zit je gewoon met de tijd in de knoei. Deze oplossing is dan weer en milieuvriendelijk en verwijst weer met een knipoog naar onze geschiedenis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑