Foute keuzes zorgen voor goede verhalen

Caravanbeurs in Leeuwarden; net over grens met Groningen

caravana 2019 leeuwardenCaravanbeurs. Caravanbeurs? Ja; in een vlaag van vrolijke verstandsverbijstering togen we gisteren naar Leeuwarden. De hoofdstad van Friesland; net over de grens met Groningen.  

Caravanbeurs

caravana concorde camper

… met garage

Wat we aantroffen was een beurscomplex met ultieme sfeer. Parkeren goed geregeld. IJsbaan op de achtergrond. Over een paar weken gaan we naar Boot Holland. Allemaal in het WTC Expo in Leeuwarden. Ik kan je vertellen dat er uitgepakt werd. Bij binnenkomst een camper van bijna 500.000 euro waar je een auto achter in kon parkeren. De auto en het entreekaartje waren niet inclusief hoorden we. Maar we zagen vooral veel ‘normale’ campers, caravans, tenten, accessoires en informatie over campings uit heel Europa.

caravana leeuwarden 2019

heel groot en heel klein

De sfeer was gemoedelijk en vrolijk. Wij hoopten op vakantie-inspiratie en nieuwe technische snufjes. Nou die hebben we gevonden; inclusief een glaasje berenburg en prosecco.  Broodje gezond met een glaasje cola tussen de middag in dit op twee na grootste evenementencomplex van Nederland. Jaarlijks goed voor maar liefst 800.000 bezoekers. Leuk om te weten toch?

Caravan

caravana leeuwarden caravan oud

gemaakt in 1957 …

Definitie: Een caravan is een verplaatsbare woning die met behulp van een trekhaak achter een auto kan worden bevestigd. Het woord ‘caravan’ komt zelfs al voor in de 17e eeuw. Hier bedoelde men een wagen met linnen huif; gebruikt voor het vervoer van goederen en personen. In de volksmond,  ook wel een ‘sleurhut’ genoemd. Deze term werd door Youp van ‘t Hek bedacht. Bepaald niet als compliment. Gewoon een aanhanger om in te kamperen. Het toppunt van Hollandse kneuterigheid. Zo tussen burgerlijke truttigheid en ultieme vrijheid in. De caravanbezitdichtheid is nergens zo hoog als hier. Geschat wordt dat Nederland ruim 550 duizend caravans en campers telt. De verkopen stijgen nog ieder jaar.

caravana 2019 leeuwarden

van alle gemakken voorzien

Je komt tot rust in de natuur; pretendeert de kampeerder. Met je eigen keuken en je eigen toilet. Caravans zijn nu voorzien van alle gemakken. De aardappels liggen misschien nog steeds achterin, slapen doe je onder je eigen dekbed (tegenwoordig met ingebouwd matras – Duvalay) en als je dorst hebt haal je een gekoelde fles wijn van de Lidl uit je energiezuinige, op zonnepanelen aangedreven, koelkast. Slippers of plastic klompen voor de deur in het natte gras. Plastic borden op tafel voor de maaltijd die is bereid op een 4-pits fornuis of ingebouwde combi-oven. We kennen het allemaal van ‘We zijn er bijna‘. Heerlijk.

Geschiedenis

caravana 2019 leeuwarden

van Tabbert …

De precieze datum van het ontstaan van de caravan is onbekend. Rond het jaar 1800 was het al de thuisbasis van Napoleon gedurende zijn veldtochten. Getrokken door paarden. In een van zijn koetsen had hij een compleet ingericht kantoor. Vooruitstrevende man. Hij gooide zijn afval gewoon uit het raam en liet een spoor van etensresten en versnipperde documenten achter op zijn catastrofale reis naar Rusland. Geen lieverdje. Tegenwoordig kampeer je milieubewust en zuinig op de natuur.

caravana 2019 leeuwarden

of iets minder sjiek

In de uitzendingen van Top Gear wordt geen moment ongemoeid gelaten om de caravan de grond in te boren. Ergernis van veel weggebruikers. Ook in Engeland. Ze worden steeds groter en de auto’s steeds lichter. De caravan is ons heilige huisje. Dat zagen we op deze beurs ook weer. Aangepast aan moderne maatstaf. Inclusief usb-aansluiting voor je computer. Geen gesleur aan handgrepen; één druk op de knop van je mover en je huisje staat op z’n plek. Je bent wel zo rond de 2000 euro lichter maar dan hoef je je buurman niet te vragen. Want die drinkt koffie onder zijn super sonisch opvouwbare luifel van een paar duizend euro.

Engeland begon

caravana 2019 leeuwarden

buiten koken en binnen slapen

De professionele bouw van caravans (op één as), begon in Engeland. Deze caravans konden door een auto worden getrokken. De paarden bleven in het weiland.  Al in 1919 liepen de eerste 50 caravans van de band. In 1926 werd de firmanaam ‘Eccles Motor Caravans Ltd’ om te accentueren dat het hier ging om caravans die niet langer door paarden, maar door auto’s dienden te worden getrokken.

caravana leeuwarden 2019

piaggio ape moca

De eerste exemplaren waren een soort speeltje voor de rijken; dat is nu niet meer het geval. Gelukkig. Je kunt een camper kopen van 1,4 miljoen euro maar ook een super klein campertje waar je zonder rijbewijs in mag rijden (de Piaggio ape moca).

caravana 2019 leeuwarden

overweldigend

Eén van de meest dure en grootste caravans die ik op internet kon vinden kost zo rond de 3 miljoen dollar. Hier moet je wel een vrachtwagen voor zetten. Slaat volledig de plank mis volgens mij. Wat we op de beurs zagen was aller hiertussen. Groot en klein, goedkoop en duur. Voor iedereen wat wils, genoeg voor iedere portemonnee. Onze rugtas zat vol leesmateriaal in ieder geval.

Wij hebben een heerlijke dag gehad. Zere voetjes maar vol inspiratie. Of we een caravan gaan kopen? Dat gaan we aan niemand vertellen natuurlijk.

 

 

 

 

2 reacties

  1. Vincent

    Ha Herma, je hebt toch zeker wel je afritsbroek aangedaan tijdens het bezoek van de Caravanbeurs? ?
    Wie weet komen we je nog eens tegen in een caravan of camper… ???

    • Herma Westerdiep

      Wahaaa … nee mijn afritsbroek zat in de wasmand … Als we die camper van 485.000 euro kopen bellen we direct om samen een tochtje te maken. Dan kan jouw cabrio bij ons in de kofferbak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑