dodenherdenking bevrijdingsdag coronaDodenherdenking en Bevrijdingsdag worden anders gevierd dan normaal het geval. Onze regering kondigde strenge maatregelen aan om het Covid-19 virus te blijven afremmen.

Dodenherdenking

Wel op de Dam in Amsterdam maar dan zonder publiek. Onze koning zal vast en zeker een toespraak geven. Zij zijn wel op de Dam om een krans te leggen. De bijeenkomst is misschien wel intenser dan ooit. Onderling verbonden met het motto ‘Samen zijn we sterk’.
Overal in het land zal dit moment vast en zeker waardig herdacht worden. Alles is anders; alle evenementen zijn tot 1 september afgelast.  Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitsers. In Harkstede en de gemeente Midden-Groningen werd in april al gevlagd in de Maand van de vrijheid.

75 jaar Bevrijding vieren

Alle festivals zijn van de baan. Ik zie op internet veel creatieve ideeën om ook dit moment samen te vieren en niet zo maar aan ons voorbij te laten gaan. Ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft een passend programma. Als iedereen zich aan de richtlijnen van de overheid houdt, gaan we dit redden. Samen herdenken in deze bizarre Corona-tijd.
Samen stilstaan bij het einde van WOII.

Taptoe Infanterie

In Groningen en in andere plaatsen in Nederland, gaat er via facebook een oproep rond aan blazers c.q. trompettisten. Wie kan zou op maandagavond (4 mei; Dodenherdenking) om 19.58 uur het signaal Taptoe Infanterie mogen blazen. Op het balkon, in de straat, aan het water of op een plein bij een bejaardentehuis.
Op deze manier, zodat we het allemaal kunnen horen, luiden we twee minuten stilte in, herdenken we de slachtoffers van alle oorlogen en vieren we daarna 75 jaar vrijheid. Samen.  Na de twee minuten stilte kunnen we samen het Wilhelmus zingen.

Onderstaand vind je de bladmuziek .