Alleen in helder water zie je diepte

Anti-Dieetdag is vandaag;

anti-dieetdag afvallen wortelAnti-dieetdag is een dag naar mijn hart. Mijn leven bestond voor een groot deel uit het volgen van dieten. Goedbedoeld, bevestigd door wetenschappers of gewoon meedoen aan modegrillen. Het leverde me niets op.

Anti-dieetdag

zandloperfiguur

Vandaag mogen we stoppen met dieten. Het is dan ook anti-dieetdag. Geen sonjabakkeren, montignaccen of ketodingessen. Niet letten op calorieën, minderen met vet, stoppen met koolhydraten of zoals ze dat tegenwoordig zeggen ‘gewoon gezond eten’. Zorgen voor een gezonde balans. Makkelijk in te passen in je leven. Voor mij in de categorie: Utopia. Als je vlijtig dieet krijg je heus geen zandloperfiguur. Je loopt het risico erg verdrietig te worden als je voor de zoveelste keer schrikt van de getallen op je weegschaal na een paar weken ‘geen gezonde balans’.  Crash diëten zijn vaak een aanslag op je organen. Sommige mensen denk nog altijd dat je slank (blijft) van poeders, repen en shakes. Ik heb er wel eens bij staan te kokhalzen.

genetische aanleg

Luister naar je lichaam, wees trots op wie je bent en vraag jezelf af of je je leven wilt diëten of niet. Voor velen is het een obsessie. Dat was het voor mij ook. Is het misschien nog altijd wel. Ik ben altijd te zwaar omdat voeding niet zo goed uitpakt in mijn lichaam (genetische aanleg) en ik stelselmatig te veel eet.

Dun is de mode

altijd op weg naar maatje 38

Nog altijd loop ik tegen het probleem aan dat niet alle kleding in alle voorhanden maten is. Soms stopt een kledinglijn bij maat 44. Als je te zwaar bent, is dat toch echt je eigen schuld hoor ik je denken. Gewoon afvallen en je past in maatje 38. Is ook zo hoor, ik ontken het niet. Maar ik ben zo flauw van al die diëten. Al die momenten dat je staat te tollen op je benen op weg naar maatje 38. Denkend aan eten, zwetend van krachtsverlies en stinkend uit je mond, als je stopt met koolhydraten. Hoe vaak heb ik het pad bewandeld? Waarom denk je dat afvalclubs nog steeds bestaan? Die route heb ik ook al menig keer bewandeld. Eindeloos geld in gepompt.

Kijk naar al die afvalprogramma’s op tv.  Afgebeuld en terug naar (te) weinig calorieën. Meer dan 90% komt ook weer terug op het startgewicht (of erger). Dat zeggen ze er vaak niet bij.

 

Licht blauwe ribbon

pasta en wijn

Veel zaken hebben een ribbon. Deze anti-dieetdag heeft een lichtblauwe ribbon. Als je tegen dieten bent, zou je er eentje kunnen dragen. Nou dat ik tegen afvallen ben, is wel aan mijn kledingmaat te zien. De categorie ‘vedergewicht’ ben ik al lang ontstegen. Je ziet mij vaker met een bord pasta en een glas wijn, dan een spaatje rood en een bak sla. Het liefst zou ik zo vaak mogelijk lunchen met een bak patat. Toch eet ik brood afgewisseld met rauwkost en fruit. De binnenkant moet er ook netjes uitzien.

anti-dieetdag hamburger

genotsmomentje

Deze anti-dieetdag brengt dan ook vooral onder de aandacht dat te strikt diëten slecht voor je gezondheid is. Zwaarder word je; ook al duurt het een paar jaar. Je kunt beter je intuïtie gebruiken en ontwikkelen om datgene te eten dat bij je past zodat je lekker in je vel zit en als vijftigplusser een top uitstraling hebt. Als je chagrijnig bent van het vele afvallen, krijg je hele lelijke rimpels.

Overbodige tips

overbodige tips

Wat kom ik tegen op internet in de uitleg van de anti-dieetdag? Tips. Volstrekt overbodige tips. Dat je niet met een lege maag moet winkelen. Ik heb altijd een lege maag. Mijn lichaam roept nl. altijd om voedsel. Eet bewust; eet mindful. Ik eet altijd bewust, ik geniet van alle soorten eten. Brood, aardappelen, groente, fruit, vlees, pasta, kip, vis en rijst. Inclusief bijbehorende (vette) sauzen. Het kauwen doe ik ook netjes. De eerste happen zijn het lekkerst. Dat weet ik ook.

zure appel

Jonge meisjes die al volop aan het lijnen zijn, wacht een toekomst met nog meer lijnen, vaak extremer dan eerst. Ook hier zie je ‘goed bedoelde’ adviezen. Kies gezonde producten. Joh; ik heb altijd volkoren brood en dito rijst. Je ziet mij ook genieten van een handjevol aardbeien of een lekkere zure appel.  Bewegen doe ik genoeg. Dat kan altijd beter natuurlijk. Ooit, in een prille zwem carrière trainde ik iedere dag. Nu fiets ik veel en wandel met P. gezellig door de streek. Afvallen doe je niet van bewegen. Afvallen doe je van minder eten. Wat nog veel belangrijker is: Schoonheid zit van binnen.

… ook heel erg lekker

4 reacties

 1. Dorothes

  Het is nooit goed, zelf maat 36/38. ik spreek van maat ,van het woord maatje wordt ik niet goed. Alsof alles kleiner wordt, maatje 36 maatje 54 . Sniksnik.
  Krijg vaak commentaar eet je wel? Ben je niet te dun? En nee ik ben niet te dun en ja ik eet.
  Ik zou het een ander niet durven vragen ,zeker niet bij wat overgewicht.
  Eet gezond, en overal waar te voor staat is niet goed.
  Maar dat wisten we toch al….

  • Herma Westerdiep

   precies. ik denk dat je daar de kern hebt. eet gezond, leef gezond maar geniet ondertussen van dat wat het leven te bieden heeft. leven is niet een kledingmaat alleen. als je maat 44 hebt en ook als je maat 36 hebt; geniet vooral.

 2. Annelies

  Hee hoi Herma
  helemaal waar, beweeg, eet groente fruit en stuk vlees , ook over vlees minder eten die onzin , normaal leven met af en toe een dikke vette friet , pizza ….lekker glas wijn kaasje , en niet uit die aifryer , op moment is de lucht schoon nu is het biologische pas geschikt , dus nu het biologische extra gezond!!!! gewoon een lekker leven leiden met geen stress , zoals de vakantie want ooo jee ik moet afvallen want anders zie ik er niet uit, vervolgens bbq , en bbq en , oo jee na de vakantie ik kan nix meer aan , kerst eten paaseten en noem maar op , Leef lekker normaal gewoon . ( deze tante meende ook dieet na dieet vanaf un jaar of 18 tot de 30 nu moet ik eten om op gewicht te blijven en ik ben nu ook een gezellige bijna 60tiger )

  • Herma Westerdiep

   leef lekker normaal … wat een heerlijke uitspraak. ik denk dat veel meer mensen dit moeten doen. ga zo door!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑