Life is a song, sing it

Neus snuiten, hoe doe je dat eigenlijk?

neus corona hoestenNeus snuiten of ophalen? In deze ‘corona-tijd’ best belangrijk. Je ouders vertelden dat je je neus netjes in een papieren zakdoekje moest snuiten. Zou je je neus ook kunnen ophalen? Ik deel wat tips. Wat doen jullie?

Neus snuiten

neus snuiten corona

hoe snuit je je neus?

Als je je neus snuit, doe het dan in ieder geval niet met grof geweld. Hiermee verhoog je nl. de druk in je neus. Met dat harde snuiten zorg je er ook nog eens voor dat het snot via de kanaaltjes naar de holtes in je schedel geblazen wordt. Juist in dit snot zitten de virussen; en die gaan daar lekker samen in die holtes, zitten ontsteken.

Als je als wilt snuiten, doe dit dan voorzichtig. Zonder hoge druk. Vooral als het snot als water uit je neus loopt, is er geen ophalen tegen aan. Dan is snuiten een fijne, hygiënische optie. Gebruik dan wel telkens een schoon, papieren zakdoekje. Houd een van je neusgaten dicht en blaas zachtjes door je andere neusgat. Op deze manier zal het slijm er op een verantwoorde manier uitkomen.

Ophalen

niet naar de winkel als je hoest

Wat je moeder of vader je ook heeft meegegeven; het is beter om je neus op te halen. De trilhaartjes in je neus zorger er voor dat het snot (of slijm) goed wordt afgevoerd. Diezelfde haartjes zijn iedere dag druk bezig om dat snot richting je keelholte af te voeren. Onbewust misschien, maar zeker efficiënt. Als je met grof geweld gaat snuiten blaas je dit snot precies de andere kant op. De natuurlijke afvoer wordt op deze manier dus belemmerd. Nog een probleem bij het harde snuiten kan zijn, dat je oren zeer gaan doen. Je blaast als het ware je trommelvliezen op.

Al met al klinkt het niet zo fris maar het is echt beter gezonder dan je neus te snuiten. Luister in deze corona tijd goed naar je lijf. Denk je dat je iets onder de leden hebt, blijf dan vooral thuis. Heb je ‘alleen’ maar last van hooikoorts wordt het een ander verhaal. Maar iemand die naast je staat in de supermarkt weet niet waarom jij loopt te proesten. Stuur dan vooral een huisgenoot om je boodschappen te halen.

Verstopt

verkoudheid is vaak een virus

Zit alles verstopt, bij een fikse verkoudheid bijvoorbeeld, gebruik dan een neusspray met xylometazoline. Maximaal een week. Bij een verkoudheid, heb je geen ‘kou-gevat’, maar een virus is de veroorzaker van je overmatige snot productie. Net als het corona-virus wordt een verkoudheid overgedragen door vochtdruppeltjes. Ventileer je huis iedere dag (ook als het regent), nies in je elleboog en was regelmatig je handen.

Al met al gaat het vanzelf weer over. Medicijnen zijn vaak niet nodig. Antibiotica, vitamines en andere vaak dure homeopathische middeltjes,  helpen niet. Antibiotica helpt alleen tegen een bacteriële infectie. Verkoudheid is vaak een virus. Het kan natuurlijk wel zijn dat je overgevoelig bent voor bepaalde prikkels. Allergische reactie op pollen, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. Daarnaast kan je neusslijmvlieg reageren op medicijnen, rook, alcohol of bepaalde geurtjes.

Duurzame zakdoeken

neus snuiten 1,5 meter corona

houd afstand

Je denkt in eerste instantie dat katoenen zakdoeken beter zijn voor het milieu. Toch is het verschil maar klein. De productie van katoen en het weven van de zakdoeken kost veel energie. Papieren zakdoekjes zijn 5 tot 7 keer duurzamer dan de katoenen versie. Als je super duurzaam bent, en je gebruikt een zakdoek minimaal 10 jaar, is het katoenen exemplaar minimaal duurzamer. die katoenen exemplaren moet je dan wel lekker heet wassen.

In deze tijd zou ik zeggen: Gebruik papier. Dat kun je weggooien. Blijf ondertussen op elkaar letten en wees zuinig op je gezondheid. Zorg dat je je rust krijgt en pak af en toe een frisse neus op 1,5 meter afstand van je medemens. Laat de zwakkeren in deze wereld lekker in hun eigen huis en help ze met boodschappen.

Blijf thuis en houd vol.

 

2 reacties

  1. Ximaar

    Ik heb vooral een probleem met dat weggooien der papieren zakdoekjes. Ga voor het snuiten eerst naar een prullebak. Snuit en gooi ‘m netjes in de prullebak. Grote volkssatmmen doen het verkeerd. Ze snuiten en moeten dan nog een tijdje met die volle papieren zakdoek op zoek naar een prullebak. Veel mensen nemen die moeite niet en laten ze op de weg of een voetpad vallen. Dat vind ik pas echt vies.

    Ga dus zo weer een rondje zwerfvuilrapen in het park. Omdat er minder bezoek is in het ziekenhuis zijn er gelukkig veel minder weggooide kartonnen bekertjes. Maar dat wordt gecompenseerd door veel meer papieren zakdoekjes en van die latex wegwerp handschoentjes. Dat terwijl in het park zo’n 80 prullebakken staan. Deze mensen moeten echt iets aan de ogen mankeren.

    • Herma Westerdiep

      ja .. ik was toevallig bij een supermarkt. daar lagen ook latex handschoentjes. waar is je opvoeding denk ik dan? oprapen en in de prullenbak doen. hoe moeilijk kan het zijn? vind dat wel een leuke tip; eerst naar de prullenbak en dan je neus snuiten. je gaat ook niet eerst naar de wc om dan later op zoek te gaan naar toiletpapier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑