Diplomatiek, en politiek tactvol zijn. Is dat een karaktereigenschap of een vaardigheid?
Diplomatiek
Emotioneel stabiel en rustig
Stabiel sluit als een perfecte eigenschap aan bij iemand die diplomatiek is. Ook is het fijn als je rustig bent. Dit is weer waardevol in stress-situaties en bij het nemen van belangrijke beslissingen. Kalm, hartelijk en empathisch. Sterk analytisch; emoties onder controle. Krachtig plichtsbesef, zelfdiscipline en orde. Zorgvuldig, consequent en loyaal; geloofwaardig en betrouwbaar.
Daarnaast moet een diplomatiek persoon spraakzaak, sociaal energiek zijn. Communicatief vaardig. Geen stille Willie. Allemaal kenmerken die we iemand het liefste zien bij iemand die een belangrijke rol speelt in ons dagelijks leven of in de politiek. Maar allemaal wel bijna te mooi om waar te zijn.
In alle beschrijvingen zag ik dat het tegenovergestelde neurotisch is.
Uitdagen
Als je dit allemaal zo leest, zijn er maar weinig mensen die over al deze karaktereigenschappen en vaardigheden beschikken. Daarom vallen ze ook op tijdens discussies en zijn ze goed in groepen. Bij mij niet altijd positief omdat ik er ook van houd, her en der een bommetje te gooien. Mensen uit te dagen voor hun eigen mening uit te komen. Ik ben van het ‘hart op de tong’ . Als iemand voelbaar terughoudend is, maakt me dat onzeker. Zou ik niet te vertrouwen zijn? Waar zegt hij of zij niet wat er in hem omgaat? Maar ik heb zo langzamerhand toch ook geleerd dat het in veel gevallen beter is om je mond gewoon (netjes) dicht te houden. Niet iedereen zit te wachten op jouw mening, op jouw (eventueel politiek getinte) oordeel. In deze wereld hebben we al meningen genoeg en drijven we grote delen van onze wereld sterk uit elkaar.
Toch kan diplomatie in je werkomgeving goed van pas komen. Je kunt op deze manier veel voor elkaar krijgen omdat je niemand tegen de haren instrijkt. De verbinder om het maar in populaire taal uit te leggen. Je leidinggevende die een negatief functioneringsgesprek moet voeren, heeft er belang bij om dit op een diplomatieke manier te doen. Die moet iemand motiveren met feedback in plaats van ontmoedigen of te kwetsen.
Bij verschillende eigenschappen moet je maar zo rekenen: “Een beetje wrijving geeft glans” maar wil je het leuk houden, dan niet vergeten: “C’est le ton qui fait la musique”.
Een goed glas wijn daarbij kan zeker sfeerverhogend werken ?!
Dat is een prachtig antwoord waar ik het helemaal mee eens ben.
Ik vind het een lastige vraag merk ik. Ik denk dat het zowel karakter is, als dat je het kunt leren.