Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Complimentendag op 1 maart

complimenten dag deurComplimentendag. Met de slogan ‘Momentje voor een complimentje’ wil de organisatie van deze dag er voor zorgen dat we elkaar vaker een hart onder de riem steken. We praten vaak negatief; we zeuren veel. Waarom niet gewoon een keer vrolijk en positief?

Complimentendag

complimentendag happy tuesday

Complimentendag 2016

Geef elkaar een compliment, oprecht en niet geforceerd. Op deze manier kunnen we onze samenleving een stuk vriendelijker maken, daarover zijn we het wel eens. Bij complimentendag gaat het vooral om aandacht geven en persoonlijke waardering. Spreek je waardering uit zonder dat je direct klaar staat met een cadeautje.  Dit doet vaak wonderen. Laat eens merken hoe blij je bent met je vriend, vriendin, dochter, zoon, collega etc. Het zorgt voor bewustwording, het voelt goed en heeft positieve effecten. Een compliment helpt iemand echt vooruit. Dit jaar vieren we Happy Tuesday in plaats van Blue Monday!

Definitie

Een compliment is een waarderende opmerking die versterkend werkt. Het is tegen iemand zeggen dat je iets goed vindt, maar op zo’n manier dat de ander zin krijgt om door te gaan.

Feedback

Het benoemen van positieve eigenschappen van de ander vinden we blijkbaar lastig. Zomaar iets positiefs zeggen of de ijdelheid strelen is niet hetzelfde als een compliment geven.  Alles is vaak zo vanzelfsprekend. Een compliment is meer dan een schouderklopje. In je omgeving maar zeker ook in de media wordt er vaak negatieve feedback of kritiek gegeven aan en over Jan en Alleman. Dit is aangeboren gedrag en zal de ontvanger naar beneden trekken en achterlaten met negatieve energie. Dat willen we toch niet?! Ik word er in ieder geval niet blij van.

Op de werkvloer

Uit diverse onderzoeken blijkt dat je op de werkvloer weinig complimenten krijgt. Vaak let je baas alleen maar op je fouten. Als er dan al een compliment gegeven wordt gaat het over je uiterlijk.  Het klinkt logisch maar als je betrokken bent bij wat je doet werk je met meer plezier. Betrokkenheid kun je versterken door oprechte aandacht en waardering (=compliment) te geven. Zorg wel dat je een goede balans houdt tussen kritiek en complimenten; we moeten wel scherp blijven. Stuur je baas en je collega’s een linkje naar de website van de nationale complimentendag…

Tips en trucs bij het geven van complimenten:

  • Praat altijd in de ik-vorm.
  • Complimenteer iemand persoonlijk en kijk elkaar in de ogen.
  • Geef regelmatig complimenten (ook in de liefde) en varieer.
  • Probeer het concreet te maken, val niet in algemeenheden, draai het onderwerp niet naar jezelf toe en eindig zeker niet met kritiek.
  • Blijf jezelf. Vind je het moeilijk om het uit te spreken, schrijf het dan op.
  • Overdrijf niet en vraag niet de dag er na om een gunst.
  • Wees positief en oprecht. Denk aan je lichaamshouding en ook aan de timing.
  • Gebruik het niet om te manipuleren. Je komt daarna niet meer geloofwaardig over.
  • Verwacht geen compliment terug.
  • Gebruik de oma-test: als je het niet tegen je oma durft te zeggen, zeg het dan zeker niet tegen een collega.

Ik hoop dat we van een klaag- naar een complimentencultuur kunnen bewegen. Complimenten zijn een voor ons allemaal een perfect medicijn. Het kan zelfs iemand de kracht geven om verder te gaan. Want iedereen heeft z’n eigen verhaal (mooi of niet mooi). Maak het jezelf eigen, je krijgt er geen spijt van.

complimenten bloem

Behandel iemand zoals hij is en hij zal zo blijven; behandel iemand zoals hij kan zijn en hij zal zo worden. (Goethe)

4 reacties

  1. Ivonne Melters

    Dit heb je weer prachtig, sterk en vooral ook positief verwoord Herma!!!

    • Herma Westerdiep

      Het valt me zo op dat iedereen alleen maar naar slechte eigenschappen van iemand anders kijkt … dit gaan we veranderen. We beginnen vandaag nog!

  2. Gertie

    Mooi geschreven en een leuk haakje! ??

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑