De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Collageen … de zin en onzin van dit wereldwonder

Collageen. Op mijn vrije dag keek ik op de tv naar een dame die vertelde dat collageen goed is voor je haar. Iets in mij trekt haar verhaal direct in twijfel.

Collageen

Haar met collageen?

Deze dame benadrukte al tijdens het gesprek dat ze genetisch gelukkig is belast met een prachtige haardos en weinig rimpels. Ging nooit naar de kapper maar wel toevallig voor deze tv-uitzending. Rara? Zij vertelde dat je haar er van gaat groeien, het mooier en voller wordt en dat tegelijkertijd je rimpels ook nog eens verdwijnen. Wat wil een mens nog meer denk ik dan? Dat we nog in dit soort shit geloven.  Zouden al die wetenschappers van nu dan niets weten over die ultieme voordelen van collageen-supplementen? Al die mensen die last hebben van artrose? Al die mensen die op de wachtlijst staan voor een nieuwe heup of knie? Zouden die geen collageen slikken of ingespoten krijgen? Als je het moet geloven moet je drie maand stijf aan de pillen. Hele volksstammen roeren collageen door hun koffie of slikken het in capsulevorm.

Vijftigenmeer

meer of minder rimpels

We balen allemaal dat we onze strakke huid verliezen als we ouder worden. De een wat meer en sneller dan de ander. Sommige dametjes van 90 hebben nog een prachtig huidje. Zouden die in de oorlog ook al collageen geslikt hebben? Ik geloof er niets van. Veel heb je in je genen. Net als bijvoorbeeld de hoeveelheid pigment. Misschien kun je het nog wat beïnvloeden met een gezonde levensstijl (en wat omgevingsfactoren) maar dan houdt het wel op. Ook je spieren worden stijver doordat je lijf minder collageen aanmaakt. Het is even niet anders. Blijf gewoon lekker bewegen.

Lichaam

vijftigenmeer collageen

niet door je koffie doen

Collageen is dus een lichaamseigen stof; je vind het in je kraakbeen, pezen, gebit en botten. Een eiwit. Je huid bestaat voor 80 procent uit collageen.  Het is onderdeel van je bindweefsel (28 verschillende soorten). Helaas neemt de productie af als je ouder wordt. Die supplementen moeten (na het drinken van dat kopje koffie met collageen) natuurlijk wel een hele reis afleggen voordat ze in het gebied aankomen waar jij het graag wilt (of je haar, of je rimpels of je gewrichten). Het gaat via je maag, je darmen naar je huid, haar of je botten.

Wetenschappers en artsen zeggen dat , zelfs als je het lokaal inspuit het geen invloed heeft op de slijtage van je kraakbeen. Volgens de mevrouw op tv krijg je er wel mooi haar van. Dat is dan meegenomen. De prijzen van een kuurtje liggen tussen de 15 en 60 euro (voor één maand voorraad). Dat gaat zo over een jaar gerekend, behoorlijk in de papieren lopen. De veranderingen in je rimpels zijn vaak met het blote oog niet eens waar te nemen. Dan moet je echt naar een dermatoloog of cosmetisch arts.

Nou is het ook nog eens zo dat een supplement geen medicijn is. Voor beautyclaims gelden dan ook geen strenge regels.  Het effect en/of risico bij zwangere vrouwen is nog nergens beschreven.  De onderzoeken die zijn gedaan, worden door de fabrikanten (die dus de supplementen maken) zelf gedaan en beschreven. Trek je eigen conclusie.

Vitamine C

blijf uit de zon

De dame op tv zegt dat je collageen met vitamine c moet nemen. Ze vertelt er niet bij dat een teveel aan vitamine c niet goed is voor je lijf (denk aan darmproblemen, ijzerophoping en nierstenen). Laat je al helemaal niet je ogen dichtsmeren door de term plantaardig collageen. Dat bestaat nl. gewoon niet. Alle collageen wat dus in die capsules zit, wordt gehaald uit dierlijk slachtafval. Smeren heeft al helemaal geen zin. Het kan niet eens in je huid doordringen.  Collageen is daarvoor ‘te groot’. Als je normaal eet (eiwit, vlees en vis) krijg je voldoende van deze stof binnen. Daarentegen werkt voldoende nachtrust, vermijden van stress, het niet eten van suiker en niet inhaleren van sigarettenrook de afbraak van collageen tegen. Het beste voor je huid is om niet te veel in de zon te gaan; dus smeren met zonnebrandcrème.

 

Bron foto’s: Pixabay.com

2 reacties

  1. Mevrouw Niekje

    Er zijn helaas heel veel mensen die heel veel onzin verkopen en er heel veel mee verdienen! Ik hoor graag hoe het wetenschappelijk zit en pas dan ga ik over tot gebruik van het een of ander als het nodig is. Ja, ik word ouder, krijg rimpels en loshangend vel. Jammer dan, gelukkig doen mijn hersenen het nog heel goed en val ik niet voor deze flauwekul. Goed dat je er aandacht aan besteedt Herma!

    • Herma Westerdiep

      Dat doe ik dus ook altijd. De zin en onzin van producten. Laat je toch niet alles aansmeren en ga er niet van uit dat alles zo maar geslikt kan worden. Ook het smeren met dure spullen is niet altijd goed. Ik denk dat je genen een sterke invloed hebben op hoe je er op latere leeftijd uitziet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑