rozijnen hart snackChocoladerozijnen-dag. Het leven bestaat uit tegenstellingen. In Nederland vragen agenten en hulpverleners aandacht voor hun slechte pensioen. Zij staan onvoorwaardelijk voor ons klaar bij calamiteiten zoals in Utrecht en hebben recht op een goed geregelde oude-dag.

Chocoladerozijnen

chocladerozijnen druiven gedroogd geel zoet

chocoladerozijnen

Je kunt zelfs zoeken op: #ChocolateCoveredRaisinDay ; via de nationale ‘Inhaakkalender’.  Mijn hersenpan slingerde van het ene onderwerp naar het andere. Natuurlijk blijft het drama in Utrecht en Nieuw Zeeland door mijn hoofd spoken. Je kent de mensen niet maar weet dat er families heel veel verdriet hebben. Ondenkbaar veel verdriet. Families die zonder reden uit elkaar zijn gescheurd. Dat mensen elkaar dit aan kunnen doen. Verdraagzaamheid en liefde staan voor mij in een andere verhouding dan tot deze malloten.

Bij deze moordenaars hoort ook nog eens een moeder. Ook die heeft nu vast heel veel verdriet.

Nieuw Zeeland en Christchurch

rozijnendag liefde harmonie

geef mij maar liefde en harmonie

Figuurlijk gesproken is een antipode het tegenovergestelde, een tegenvoeter. Iemand met een tegengestelde mening of met een tegengesteld karakter. Het woord komt uit het Grieks. Anti betekent tegen en podus (pous) betekent voet. Nu ben je natuurlijk nieuwsgierig wie er dan zo helemaal aan de andere kant van onze aardbol wonen. Stel je zou een gat boren … dan loopt er heel veel water naar binnen. Je komt nl. uit in de zuidelijke Stille Oceaan.

rozijnen nieuw zeeland vulkaan water

een gat dwars door de aarde boren …

Hoezo is Nieuw Zeeland dan onze antipode? Geleerd op aardrijkskunde. Klopt geen hout van dus. De uitleg van antipode/tegengesteld karakter geldt wat mij betreft voor de moordenaars in Utrecht en Nieuw Zeeland. Punt.

Rozijnen of belastingen

rozijnen belasting getallen

alles digitaal

Om toch nog maar niet te veel uit te wijden over het nieuws van deze week komen we op het onderwerp belastingen. Het formulier dat we gisteren digitaal hebben ingevuld. Compliment voor de overheid, want bij ons ging het van een leien dakje. Betalen dus. Maar niet een hele middag met een verhit gezicht allerlei documenten zoeken. Nee; bijna alles stond al ingevuld. Controleren (in ons eigen digitale archief) en accorderen.
Hebben we dan nog ander nieuws? Acties tegen foute-honden-fokkers. De zogenaamde trotse bezitters van dit soort hondjes moeten

rozijnen mopshond triest ogen

doorgefokte hondjes

ze een proces verbaal geven. Moet je je voorstellen dat je zelf niet goed kunt ademen of dat je de hele dag verschrikkelijke hoofdpijn hebt. Allemaal alleen maar voor het uiterlijk en het visuele genot van iemand anders. Ik heb intens meelij met heel veel hondjes. Die eigenaars zijn ook een soort antipode van mij.

Moderne keuken

rozijnendag mix walnoten hazelnoten

gedipt in soda of zwavel

Terug naar de verschrompelde druiven.
In de moderne keuken kunnen rozijnen niet gemist worden. Volgens kenners geven rozijnen extra smaak, geur en kleur.  Wist u dat de Romeinen zich niet naar de stad Rome genoemd hebben maar naar Rozijnen? Het zou uit de boeken zijn geschrapt. Wie weet hier meer van?

Veel rozijnen komen uit Turkije en Griekenland. Na het plukken van de druiven dippen de boeren de trossen in een soort soda-oplossing. Omdat er scheurtjes in het velletje ontstaan (technisch) kan het vocht sneller verdampen. De trossen drogen daarna in de brandende zon. Het steeltje laat los en de rozijnen vinden hun weg naar de verpakker. Nog even wassen en drogen en de donkere rozijn ligt binnen no time in onze winkels. Wie dan bedenkt om hier een laagje chocolade omheen te smelten? Ik kan het niet vinden op internet? Wie weet dit wel?

Brandende zon

rozijnen drogen wijnstokBlanke rozijnen worden gezwaveld (geen soda) en blijven dus mooi licht van kleur. Daarna drogen de trossen onder de brandende zon. Na circa zeven zonovergoten dagen is de druif gedroogd. Zo droog zullen wij nooit worden.  Het velletje is zover verschrompeld, dat ze vanzelf loslaat van het steeltje. De boer harkt de steeltjes ertussenuit en de rozijnen gaan in grote zakken naar de verpakker. Hier worden ze gewassen en nog een keer goed gedroogd. De rozijnen blijven mooi los van elkaar, omdat ze besprenkeld worden met plantaardige olie.
Het verschil tussen krenten en rozijnen zit ‘m in de soort druif.  rozijnen korinthe griekenlandKrenten zijn veel kleiner dan rozijnen.  De benaming rozijn is afkomstig van het Franse woord Raisin, dat druif betekent. Krenten zijn genoemd naar het Griekse (kleine) druivenras: Vitis viniera Korinthiaka.  De krent dankt haar naam aan de stad Korinthe. Krenten zijn zuurder en droger dan rozijnen. Het suikergehalte is voor beiden zo ongeveer hetzelfde.

Dat was ‘m voor vandaag. Veel om over na te denken.