Caravans en kampers kunnen er heus wel leuk uit zien. Volgens een recentelijk onderzoek bezit 1 op de 9 huishoudens in Nederland een caravan of camper (dat betekent nog altijd 8 op de 9 niet …). Zij die vroeger kampeerden schaffen nu zelf een vakantievoertuig aan blijkbaar. Onderweg naar Italië heb ik mijn verwonderde blik verwerkt in onderstaand blog.
Waarom is kamperen met caravans (… en de rest) zo leuk?
De BOVAG maakte bekend dat er vanaf januari 2017 al 1260 nieuwe kampers en ruim 4500 nieuwe caravans zijn aangeschaft. Een verdubbeling ten opzichte van de laatste tien jaar. In ons kleine landje rijden in totaal een half miljoen van deze conservenblikvoertuigen rond. De buurten zijn in deze periode versierd met wit plaatstaal op de oprit. Wat de BOVAG zich afvroeg, vroeg ik me ook af? Waarom? Om sociaal aan je trekken te komen? Houd je van de natuur? Omdat Cleopatra en Napoleon ook al met een caravan op pad gingen?
Caravans en kampers: Hoe slaap jij op de camping?
Als je wakker wordt en je gaat onder je luifel zitten, heb je direct aanspraak. Samen, in trainingspak, praten over je rug die weer moet herstellen na het slapen op een stuk bordkarton. Je hoort veel over slaapproblemen. Of dat komt doordat het vochtig is in de tent, caravan of slaapcabine of dat het luchtbed lek was weet je niet. Zand en mieren in je slaapzak zijn een potentieel risico voor een gebroken nacht. Natte voeten na overvloedige soorten neerslag, eveneens. Je kunt de buurman horen snurken en de huilbaby krijst op de camping alsof het door de geluidsbarrière moet.
Je loopt het risico uren wakker te liggen. Dan praat ik nog niet over loeiend en kakelend vee in de uitgestrekte weilanden in Nederland. Ach, ’s middags is er tijd genoeg voor een lekkere power nap.
Poets je je tanden terwijl er iemand naast je zit te plassen?
Je bent lekker in de natuur en kunt gaan en staan waar je wilt. Zon op je gezicht. In Nederland moet je dan veel geluk hebben. Die endorfinen die je normaal van de zon en de natuur krijgt, kun je ook uit chocola halen. Als je pech hebt moet je wachten als je gaat douchen. Wachten als je gaat plassen. Hoezo gaan en staan waar je wilt? Als je dan moeite hebt om in gezelschap je grote boodschap te doen (zoals ik), moet je buiten spitsuur naar het toiletgebouw waar ze dan, net op dat moment, vergeten het toiletpapier aan te vullen. Op sommige campings staan ze af te wassen onder de ramen van de toiletten. Mijn blaas valt dan in het slot samen met de rest van mijn lichaam. Obstipatie ligt op de loer.
Glamping glooit onder de horizon
Bovenstaand is niet geschreven in een zgn. ‘Glamping-wereld’. Het kamperen met caravans en kampers, inclusief een complete keuken en airco installatie op je dak. Opgemaakte bedden met dekbed en antistatisch hoofdkussen en een koel- diepvriescombinatie. Geen mier te vinden. Caravans die op een tandemasser worden getrokken omdat de koekoeksklok en het opvouwbare plasmascherm anders niet aan de wand passen. Natuurlijk kun je niet zonder ringverwarming want je wilt in de winter ook met dit apparaat achter je auto de straat uit rijden. Ik zag vanuit mijn ‘bijrijderspositie’ heel veel wit aluminium plaatmateriaal met fantasieloze bestickering.
Vrijen op een luchtbed of wijn uit een plastic bekertje?
Romantisch al deze caravans en kampers? Ik dacht het niet. Samen op een luchtbed of in een caravan waar je je rug breekt als je het bed opmaakt? Elleboog uit de kom en een lichte hersenschudding. Toch lekker gekletst met wijn (en gratis muggen) uit een plastic bekertje? Dan nog even samen over het veldje naar het toiletgebouw en vervolgens geluidloos vrijen ( de rest van de camping luistert gretig mee).
Dezelfde luifels en dezelfde stoelen. Twintig paar ogen die (in uniseks trainingspakken) je bij iedere beweging zitten aan te staren?
Wat heeft de buurvrouw vandaag weer in de pan? Vers en genoeg vezels? Hoeveel bekertjes wijn drinkt ze voor het avondeten? Hai hai … al weer eentje. De kunststof afwas leg je zachtjes in een speciaal daarvoor ontworpen (eveneens) plastic draadmandje. Zorg voor een schone tent en een minutieus gerangschikt tuinsetje. Anders wordt je verstoten.
Als je een boek wilt lezen draag dan vooral een geblindeerde zonnebril en een mp3 oortje. Sluit je af voor de kolonne kletsmajoors.
Ik overdrijf natuurlijk (zoals altijd) maar overtuig mij eens van mijn ongelijk … hoe zien jullie dit? Hoe ervaren jullie het kamperen in Nederland en de rest van Europa?
Camperen:
Met ruim 30 jaar campeerervaring achter de rug hebben wij de tent, de vouwwagen en de caravan aan de wilgen gehangen.
De eerste ervaring hebben mijn partner en ik samen mogen ervaren in een geleende twee persoons tent met ” het weer er in”. Nou het weer zat er goed in. Na een regenbui stond er 5 cm water in de kuip. Gelukkig sliepen we op geleende strechbedden. Hoog en droog. Niet opgeven maar doorgaan. Vouwwagen aangeschaft en nog steeds kinderloos op naar het Gardameer. Helemaal droog dit avontuur overleefd en overgestapt naar de eerste caravan. Van piep klein naar groot groter grootst. Maar toen de kids niet meer mee gingen hebben we de campings afgezworen. Doen nu stedentrips en korte hotel vakanties in Europa. Vooral geen all inclusive!!!
Afwachten hoe lang we dat weer volhouden.
Maar camping zolang de kids mee gaan………beter kan niet.
Herkenbaar. Wat je zegt … een camping is ultiem voor de kinderen (en dan ook voor jezelf). Ook in Nederland zijn prachtige campings te vinden. Kinderen interesseren zich niet zo voor het weer. Voor hun is altijd en overal wel wat te beleven. Met een grote groep en met kinderen is all inclusive een goede oplossing. Niet als je met z’n tweetjes bent. Dan weet je toch nog niet waar je ’s avonds uithangt? Het kiezen van een leuk restaurantje hoort wat mij betreft bij de geneugten van vakantievieren. Gaan we netjes, gaan we chique, gaan we voor een snelle hap? Wijntje, voorgerechtje en als kers op de taart: tijd voor een goed gesprek.
Wij hebben een camper, geen witte maar een donkergrijze. ’n T4 d.w.z. het formaal van een busje, wordt ook gebruikt voor het dagelijkse dingen. Staan sowieso nooit op grote campings maar ook nooit op camper-plaatsen. Kleine campings (de laatste keer in de buurt van Appingedam,: ’n heel toiletgebouw voor ons alleen ?) Drukke campings slaan we over, we houden van ruimte en rust!
Jammer genoeg dragen we geen uni-sex kleding en hebben we zelfs geen trainingspakken ? Als we ’n lang weekend of midweek gaan koken we nooit, we gaan lekker uit eten. Gaan we weken op pad dan koken we zo af en toe, eten veel salades met (stok-)brood en gaan ook minstens 3 keer per week uit eten!
Gelukkig wel avontuur dus maar geen uni-sex kleding. Geen nasi uit blik maar lekker uit eten samen. Als vrouw heb je dan ook geen ‘omdenken’ wat je in je normale leven ook al hebt. Wat eten we vandaag? Wat voor boodschappen haal ik? Wat neem ik mee? Wat is de uiterste verkoopdatum? Wat past er allemaal in dat iniminikoelkastje?
Mijn slaapmat is een Exped Megamat. Niet zomaar een luchtbed, ik ken zelfs mensen met rugproblemen die zeggen dat dit beter slaapt dan het bed thuis. Je betaald er wel voor…rond de tweehonderd euro…maar ik geef liever geld uit aan goed materiaal dan aan een glamping. Ik sta liever op kleine gezellige campings zonder winkel/vermaakteam/disco/bingoavonden. De boerencampings, de natuurcampings, de campings waar je een houtvuurtje kan stoken savonds, waar geen wifi is. Die bijzondere plekjes zijn niet zo duur als een camping met veel gedoe. Ik ben zelden meer dan een tientje per nacht kwijt en vaak nog minder.
Kampeer je dan met kinderen? En wat ik me afvraag … ligt dat luchtbed op de grond? Dat vind ik altijd zo’n gedoe; dat over de grond kruipen. Als je ’s nachts wakker wordt en je moet dan uit je slaapzak, door de rits van de binnentent, over de grond ergens je slippers zien aan te doen. Als je dan ook nog eens weet hoe super NIET lenig ik ben en hoe super ONHANDIG ik ben … kun je je voorstellen hoe dat er uit ziet. Hilarisch kan ik je vertellen.
Oh , oh, jij bent niet te overtuigen dat kamperen echt geweldig is?Maar gelukkig zijn er huisjes en hotels waar weet ik veel wat in het bed is gebeurd?.
Ieder z’n ding , gelukkig maar.
Ja … daar zit ook weer een bron van waarheid in. Ik heb vanaf 0 tot mijn 46e ALTIJD gekampeerd dus ik weet ook hoe leuk het WEL kan zijn. Vooral met kinderen is het top. Die zijn de hele dag buiten met andere kinderen. Wij waren in Raalte (Krieghuusbelten), Assen (Wittezomer), Grolloo (Berenkuil) en in Arcen. Fantastische locaties voor kids t/m 14 jaar.
Met het geld van de aanschaf van je caravan of camper en de kosten op de camping kun je volgens mij jarenlang een huisje, appartementje of hotel boeken. Mij niet gezien op een camping, ik hou te veel van rust en privacy.
Zo denken wij er ook over. Maar vroeger met de kinderen was het een perfecte manier om de vakantie te vieren. Nu willen we liever rust en privacy.
Ik wissel graag af, dus geen caravan of camper voor ons maar een tent. En afhankelijk wat we dan precies doen kan het een klein 2 persoonstentje zijn of een iets grotere 4 persoons. Met mijn lekker dikke self-inflating mat slaap ik beter dan thuis. En ik beken, die pak ik er thuis ook wel eens bij zodat ik lekker een nachtje in de buitenlucht kan slapen op mijn balkon.
’s nachts ga ik niet naar het toilet, dan slaap ik en mijn kind ook.
Tuinset: nee, die hebben we niet, zitlappen en in de grote tent een klein tafeltje en low-seaters.
Wat ik juist heel leuk vind is op mijn 1 pits benzinebrandertje een heerlijke maaltijd bij elkaar flansen want bbq-en is aan ons niet besteed. Het rommelen, niks doen is op een camping waar we geen tv, radio, of internet hebben is toch heel anders dan in een hotel of huisje.
Avontuurlijk ingesteld volgens mij. Dat ben ik helemaal niet. Gingen jullie naar het buitenland of bleef je in Nederland? Die self-inflating matten hadden we in het begin ook voor onze kinderen. Die waren zo glad dat hun slaapzak er af gleed. Ik heb destijds een hoes aan de slaapzak genaaid waar die mat precies inpaste. Dan werden ze in ieder geval niet wakker op de grond. Later sliepen ze op een stretcher. Van de grond af. Is dan niet alles kletsnat als je wakker wordt? Ik ga thuis nooit ’s nachts naar het toilet maar op de een of andere manier werd ik vaak wakker tijdens het kamperen en moest er dan tot mijn grote ergernis af. Dat benzinebrandertje herken ik. Mijn man had een 2 pits benzinebrander. Ook een uitdaging om daar een maaltijd voor 4 mee te bereiden. Het lukte altijd wel hoor. En wat ik zei; met kinderen is kamperen gewoon gezellig in een heel andere setting.
Wat zijn zitlappen?
Ik heb zulke goeie herinneringen aan onze vakantie’s met de kinderen, we gingen altijd op de fiets, met de fietsbus naar Frankrijk en maakten dan grote tochten, alles hadden we op de fiets, alles lichtgewicht, de kinderen hadden hun eigen slaapzak en kleding, wij de rest van de kampeerspullen. Ik vond het altijd heerlijk om te kamperen en mijn man en kinderen ook. Later toen de kinderen niet meer meegingen gingen we met de caravan, maar nooit in het hoogseizoen , meestal op een municipal camping waar we vaak helemaal alleen stonden. Ik hou erg van koken en ook van serviesgoed , dus ik had nooit plastic spullen bij me, altijd leuke brocante borden en glazen en bijpassende servetten. Ik heb er altijd van genoten. Mijn man is helaas vorig jaar overleden, ik denk niet dat ik nog zal kamperen. Wij woonden al 5 jaar in Frankrijk en ik woon er nu nog en in de zomer voelt dat altijd al als vakantie, ik ga nu wel eens een weekje weg met mijn oudste dochter, we houden allebei veel van wandelen, en dan huur ik een gite.
Dan heb je dus hele speciale herinneringen aan het kamperen. Ook het koken en het brocante servies horen bij deze kampeeravonturen. Het rustig op zo’n municipal camping klinkt als samen ontspannen en genieten van het leven. Gingen jullie later ook nog veel fietsen tijdens de vakantie? Kun je ook mooie fietstochten maken in jouw (Franse) omgeving? Of is het nogal bergachtig? Is een gite een soort B&B?
Wij gingen toen we met de caravan op vakantie gingen niet meer fietsen maar wandelen omdat we ook onze hond meenamen. Ik woon in de Haute Marne, dat ligt in het noord- oosten van Frankrijk, grenst tegen de Vogezen en de Bourgogne. Het is een prachtig gebied met veel bos en rivieren, heuvelachtig en niet toeristisch, ik maak veel fietstochten, tegenwoordig op mijn E-bike, het is ook een mooi wandelgebied, ik wandel dagelijks met mijn hond. Een gite is een vakantie huis, ik huur altijd bij Gites de France en er zijn in alle departementen heel veel huizen te huur, ik huur altijd op het platteland , lekker rustig.
Groet Adriana
Ik kan me zo ongeveer voorstellen waar je woont. Wij zijn heel erg fan van de Vogezen en de Bourgogne en zijn daar al een paar keer geweest. Wijnranken, zacht glooiende heuvels. Prachtig. Wat fantastisch dat je zo je draai hebt gevonden in La Douce France. Je zou natuurlijk een keer kunnen kamperen in Nederland …
Hahaha ik denk het niet, ik kom wel regelmatig in Nederland en dan logeer ik bij mijn jongste dochter en dat is heel erg gezellig maar ik hou heel erg van de stilte van het Franse platteland . Het is wel zo dat mijn oudste dochter bij mij in de buurt woont, ze is met een Fransman getrouwd en ze hebben twee heerlijke jongetjes.