De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn (J. Cruijff)

Statiegeld op Duitse flesjes en blikjes. Jij betaalt ook mee. Wist je dat?

rekenmachine geldStatiegeld PET flessen Duitsland. Duitsland heeft een strengere regelgeving met betrekking tot statiegeld op PET flessen. De recyclinggraad ligt in ons buurland op 97,9% (Nederland ca. 85%). Ik betaalde hier aan mee zonder dit direct in de gaten te hebben. Binnen Europa gelden diverse regeltjes. Hoe kan het ook anders. Transparant? Nee … heus niet.

Statiegeld op flesjes en blikjes

statiegeld petflessen afval

PET flessen slecht voor het milieu

In Nederland is het statiegeld standaard 0,25 euro; behalve op ecologisch voordelige verpakkingen. Hier ligt een definitie onder die ik nu niet uit ga leggen. In mijn blog van vandaag gaat het me er om dat je bij een Duits wegrestaurant ook statiegeld betaalt voor kleine flesjes drinken. Water, appelsap of cola dat maakt niet uit. Flesjes of blikjes, maakt ook niet uit. Ook bier en mengdranken in wegwerpverpakkingen dragen statiegeld. Verplicht. Wijn weer niet. Statiegeld zal en moet je betalen. Staat keurig op je bon. Dat je je flesje na je maaltijd weer in kunt leveren heeft volgens mij nog nooit een Nederlandse hond of kip over nagedacht. Zo verdwijnt er bij ieder gekocht flesje steeds extra geld in de Duitse kassa’s en bij ons verdwijnt het uit de portemonnee. Welke verordening hier precies achter zit ga ik ook niet uitspitten.

Pfand

kassabon wegrestaurant duitsland

PFAND

Bij het checken van de bon (ooit geleerd van een lieve vriendin) viel het woord ‘Pfand’ 0,25 euro me ineens op. We hadden een snelle maaltijd met curryworst, kip en patat gekocht op de terugweg van Italië naar Nederland. Na twee weken Italië maar eens geen pizza of pasta. Uit de file, in de hitte van de Raststätte (parkeerplaats) snel in de airco van het restaurant. Voor het plassen eerst al je losgeld bij elkaar schrapen om een kaartje te kopen. Daarna handen wassen en aansluiten in de rij voor de curryworst.

Statiegeld

plasbon

plasbon

Gevraagd aan manlief of hij misschien wist wat ‘Pfand’ betekende. De vertaling is letterlijk  ‘statiegeld’.  Dat wisten we snel. Beiden Duits in het examenpakket … . Wat hier de bedoeling van was begrepen we echter geen van beiden. Dus op de dame afgestapt die de automaten stond te vullen. Zij legde me uit (in het Duits natuurlijk) dat het statiegeld was en dat we de lege flesjes bij de kassa weer in konden leveren. Het statiegeld kregen we dan ter plekke terug. Bijna hetzelfde als het plasbonnetjesverhaal aan de autobaan dus. Op de ene of andere manier heb je het gevoel dat je wordt genaaid. Je verzamelt deze bonnetjes die vervolgens verdwijnen in het dashboardkastje. Bij al die andere bonnetjes (max. drie jaar geldig).

Ook dit verhaal voelde niet goed. Dat werd bevestigd toen we inderdaad onze beide flesjes weer inleverden bij de dame achter de kassa. Zij was al niet zo vrolijk en had waarschijnlijk een heel slecht leven. Met een chagrijnig gebaar (diepe zucht) nam ze de flesjes van me aan en gaf de 0,35 euro aan statiegeld terug. Haar mond was gesloten; we zagen haar smalle, strenge lippen door een soort ijzeren gordijn. Afgezakte mondhoeken. Ik moest m’n best doen om geen ‘foute’ opmerking te maken.

Afvalkast

leeg verroest blikje

ook statiegeld op blikjes

Onze blik in de kast waar je je vuile borden en restafval in kunt zetten, leerde dat waarschijnlijk geen enkele buitenlander snapt dat je je flesje en/of blikjes weer in kunt leveren. In die kast lag een berg aan niet ingeleverde lege flesjes en blikjes. Let dus goed op wat je betaalt aan de Duitse kassa. Als je je statiegeld spaart aan de autobaan, kun je na een paar stops waarschijnlijk al een gratis-statiegeld-en-plasbonnetjes-curryworst scoren.  Nu ligt er aan de autobaan een hoop ‘dood’ kapitaal. Wij laten dus bergen geld in Duitsland  op straat liggen. Als wij de autobaan verlaten, rapen hele (Duitse) volksstammen vervolgens onze lege flesjes en blikjes op.  Gaat je een lampje branden? Precies … daarom rijden onze buren in van die dure auto’s.

koppen boeken

Europese wetgeving

Regelgeving in Europa

Daarentegen is in Nederland, België en Scandinavië de statiegeldregelgeving weer anders. In België betaal je alleen statiegeld voor glazen flessen, in Nederland op flessen van meer dan 0,5 liter en in Scandinavië betaal je hetzelfde als in Duitsland. Om het makkelijk te maken als je door Europa reist waarschijnlijk. Net als de andere wirwar aan regelingen. Waarom  niet eenzelfde regeling voor iedereen? Waarom niet transparant? In Nederland vinden ze dat dit te veel geld kost. Producenten betalen verpakkingsbelasting en de distributiecentra moeten al die flessen scheiden. Onderzoeken spreken elkaar helaas tegen. Onbetrouwbare conclusies. Supermarktketens komen niet zo maar over de brug. Aldi en de Lidl zijn wel vooruitstrevend en de Jumbo maakt ook goede stappen in een nieuwe manier van inzamelen. De Duitsers bewijzen dat het inleveren wel degelijk winstgevend kan zijn.

Wat een klein kassabonnetje niet teweeg kan brengen. Onze economie herstelt zich blijkbaar makkelijker dan het milieu.

 

19 reacties

  1. villasappho

    Schandalig duur he dat plassen. In Nederland sinds kort ook op de stations. Ik zal er zeker op Letten hoewel ik zelden in Duitsland kom.

    • Herma Westerdiep

      Grrr ook in Nederland? Hoe verzinnen ze het? Vaak heb je niet veel contant geld in je portemonnee en is het een gestuntel van je hela hola. Ik denk dat de helft de kaartjes niet gebruikt om korting te krijgen (op flesjes water van 2,95 euro …) en dit dus makkelijk uit kan.

  2. Tecla

    Ik sprak eens een gepensioneerde man met grote tassen op zijn fiets. Hij vertelde dat hij wekelijks gemiddeld voor 40 euro flessen, flesjes en blikjes verzamelde! Het zijn niet alleen Nederlanders die het statiegeld laten liggen!

    • Herma Westerdiep

      Nee dat geloof ik best. Maar op de een of andere manier klopt het verhaal gewoon niet. We zijn er allemaal van overtuigd dat we samen moeten zorgen voor een beter milieu. We willen niet geld in de kassa van Duitsland gooien.

      • Truus

        In Duitsland heb ik ook wel eens ‘borg’ terug gekregen toen ik het servies/bestek dat ik had gebruikt bij het ontbijt in/van een bakker netjes inleverde! Wist ik ook niet, maar was behoorlijk wat geld!

        • Herma Westerdiep

          Ahaa … kijk dat wisten wij niet. Het viel ons wel op in Italië dat je moest betalen voor een gedekte tafel. Omdat de dame geen Engels sprak verder niets gevraagd. Misschien was dit ook wel een soort borg. Je kunt toch niet aan een niet gedekte tafel zitten … vroegen wij ons af. Bijzondere situaties.

    • Rene

      Wij deden dit al in de jaren 70 op het strand van IJmuiden, overal lagen de statiegeld flessen en flesjes voor het oprapen. Half uurtje over het strand lopen en je had weer een patatje verdient, overige geld ging in de speelautomaten.

  3. Petra

    Ah joh, overdrijven.
    Ik raap wekelijks voor 10 euro glazen pijpjes en plastic uit de sloot. Dat zie ik in duitsland zelden, zwerfafval.
    Het staat op de fles en ook keurig op de kassabon, dus wat zou er niet transparant aan zijn?
    Wat inleveren betreft dat doen de meeste duitsers bij de marktkauf en niet bij de kassa van een tankstation. En die vrouw had pms, opkomende migraine en haar 12 uur dienst was bijna afgelopen, ze had schoon genoeg van al die toeristen die er een eeuwigheid over doen in hun vakantiemood en matige duits.

    Het gedeelte genaaid worden, ach joh, ooit bij de hema geshopt, gegeten en gezeken? Daar mag je betalen voor een smerige, uitgewoonde wc en echt niet datdat je 50 cent korting oplevert in het restaurant of de winkel.

    En die dure auto’s zijn in duitsland een stuk minder duur. Benzine is er goedkoper, komt door de roverheid, geen idioot hoge bpm plus btw. En geen importkosten.
    Daarnaast rijden veel duitsers privatlease, met een levensverzekering erbij in. Kost een bmw5 in nederland 40.000 aanschaf en 300 verzekering , wegenbelasting en elke tankbeurt 70 euro. In duitsland rijd je deze auto voor 700 euro de maand plus 50 euro per tankbeurt. Of je koopt de auto voor 32000 euro, betaalt 180 euro verzekering en wegenbelasting.

    Waarom is het in duitsland financieel aantrekkelijker om in te nemen? De petflessen worden versnipperd waar je bijstaat, en dan gaan er geen 4000 in een vrachtwagen maar 40000.

    Overigens is duitsland en nederland vergelijken appels met peren vergelijken. In duitsland is het minimumloon net iets meer dan de helft. De financiele markt, huizenmarkt, spaarvermogens, automarkt zit er anders in elkaar. Nederlanders vinden bijna alles in duitsland zo goedkoop, wiedes, als je bijna het dubbele per uur verdient.

    • Herma Westerdiep

      Wahaa … wat een verhelderend antwoord. Gisteravond was toevallig in het nieuws dat hier niet lang alle plastic door de shredder gaat. Witte (ondoorzichtige) PET flessen kunnen ze nog niets mee. Ik denk dat in Duitsland veel meer wordt samengewerkt. In het percentage van 97,5% in mijn artikel liet ik al zien dat in Duitsland de recyclinggraad veel hoger ligt dan in Nederland. Vaak is het gewoon beter geregeld. Ga eens praten met de buren denk ik dan. Waarom kan het in Duitsland wel door de shredder/versnipperaar gaan is dan toch heel vreemd?
      Plassen bij de Hema of sommige andere wegrestaurants is idd geen pretje. Dan zou je willen dat je er grof voor moest betalen. Je wilt graag een schoon toilet. Ikea Groningen (gratis) is trouwens wel super netjes viel me op.
      Maar een chagrijn achter een balie vind ik echt niet kunnen. Dat is onderdeel van je taak. PMS of migraine maakt niet uit. Is geen reden. Vrolijk zijn als je dit helemaal niet wilt zijn.

      Appels met peren vergelijken? Je hebt helemaal gelijk. Als je van de helft van een Nederlands salaris 700 euro lease voor je auto moet betalen is dat heel heftig. Als je in Nederland 300 euro verzekering per maand moet betalen zou ik ook stijf na gaan denken. Maar het gaat mij om bewustwording. We hoeven niet alle blikjes en flesjes achteloos weg te gooien.
      Als Europa willen we toch samen gaan werken? Laten we dat dan ook vooral gaan doen.

  4. marco

    geen pleonasme.er zijn immers o.a plastic flessen.duh

  5. Dean

    Waar kun je je druk om maken? Denk dat je dat wij in Nederland aan alle toeristen uitleggen dat op de flessen statiegeld zit? Als je het zo belangrijk vindt, verdiep je je van tevoren in de regels van het betreffende land. Daarnaast is plastic flessen geen pleonasme, dus laat interessant.nl maar weg. Een fles is niet per definitie van glas.

    • Herma Westerdiep

      He hoi. Dank voor het meedenken. Ik heb de toevoeging pleonasme er uit gehaald. Je hebt helemaal gelijk. Soms moet je tussen de regels doorlezen om te begrijpen wat er staat. We ‘zeuren’ ook wel eens over het weer. Dan gaat het niet om de lokale regenbui maar meer om het gesprek. Ook hier moet je met een knipoog kijken naar de interactie tussen mensen.

    • Dirk Noort

      Een fles is niet altijd van glas?
      Zou een heel stuk beter zijn, als dit wel zo was! Kan dat niet? Dan op alle verpakkingen, voor alle vloeistoffen, minstens 1 euro statiegeld.
      Wordt zelfs een Nederlander oplettend van!
      Want ons ben zuunig!!

      • Herma Westerdiep

        Volgens mij hebben we ook plastic flessen. Maar ja alles begint bij onszelf. Berg je rommel op, zeg te tegen je kinderen. Opvoeding. Ook als je zelf de natuur in gaat moet je je rommel opruimen. Zou het werken als we ons door statiegeld gedwongen voelen? Ik weet het niet. Maar we blijven hopen dat mensen zich bewust zijn van de enorme vervuiling als ze hun (plastic) spullen laten slingeren. Op het strand van Vlissingen was het heel erg netjes. Ook als het druk was geweest. Dat viel ons op. Positief.

  6. Piet Pik

    Is toch heel duidelijk… op je bon staat dat je statiegeld betaald hebt, dus dan weet je dat. Dat het alleen in het Duits staat… tsja. Je bent immers ook in Duitsland.

    Daarop doorgaande… Duitsland hoeft natuurlijk niet de regels aan te passen omdat de buitenlanders het te onduidelijk of onzin vinden. Nogmaals, je bent in Duitsland. Je mag alles van de regels vinden, maar verwacht niet dat ze voor je aangepast worden omdat jij toevallig een keer 70 cent voor plassen en 25 cent voor je fristy moest betalen.

    En die vrouw was echt niet chagrijnig omdat jij je statiegeld terug kwam halen hoor. Nee, ze was eerder chagrijnig omdat ze waarschijnlijk al 35 jaar achter dezelfde balie dezelfde domme toeristen staat te helpen die “in hun beste Duits” verduidelijking nodig hadden wat “statiegeld” op het bonnetje precies inhoudt. Echt. Ga je schamen.

    • Herma Westerdiep

      Fijn dat je je mening met ons deelt. Maar ik ga me echt niet schamen; daar is wel wat anders voor nodig. Wij zijn gek op Duitsland en gaan er regelmatig naar toe op vakantie.

  7. Jan Luit

    Hier in Nederland kan je bij de Aldi alle statiegeld flessen inleveren ook van andere supermarkten.
    Weet iemand ook of je schültenbrau blikjes ook bij Edeka in kunt leveren.
    Anders gezegd, is de pfandcode aan een winkel te koppelen?

  8. Jeroen Hermans

    Tussen de tijd van glazen frisdrank flessen en huidige plastic PET flessen die niet hergebruikt maar gerecycled worden, zaten toch nog hard plastic flessen die wel gewassen en hergebruikt werden en ook statiegeld hadden, in guldens?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑