Bestaan of niet bestaan, dat moet je je afvragen (Shakespeare)

Burn-out; voorkomen is beter dan genezen

vijftigenmeer burn-outBurn-out. Is het een modeterm of is het een welvaartsziekte. Hoe kunnen we beter omgaan met stress om uitvallen te voorkomen.

 

Burn-out

burn-out

burn-out

Niemand wil iets missen; iedereen (bijna iedereen) is op de een of andere manier druk met social media. We zijn continu overprikkeld en ervaren vaak een hoge (werk)druk. Je brein is steeds maar aan het werk. Ook ‘s avonds in bed met het schijnsel van het blauwe licht van alle schermen, maken je hersenen overuren.  Daarnaast is alles wat we doen meetbaar. Op de basisschool wordt je al beoordeeld met cijfers en toetsen. Je lengte wordt in een boekje bijgehouden aan de hand van een gemiddelde groeilijn. Maar niemand is als het gemiddelde. In de groeicurves van het consultatiebureau niet maar ook niet in het tempo waarin we ons ontwikkelen. Overspannenheid of een burn-out ligt op de loer als je niet luistert naar je eigen lichaam. Wat kunnen we er aan doen om deze ramp te voorkomen?

Langdurige stress

vijftigenmeerAls je lichaam zich niet kan herstellen van langdurige (aanhoudende) stress, kun je een burn-out krijgen. Je ‘reserves’ zijn op; lichaam en geest uitgeput. Niet alleen van je werk maar ook door de zorg voor een ziek familielid, geldzorgen of een drukke studie. Je merkt eerst dat je energie op is (vermoeidheid, emotioneel labiel) en dat alles je extra moeite kost (onrust, piekeren, concentratieproblemen). Bij een burn-out staat de vermoeidheid vooral op de voorgrond en bij depressie een somber gevoel. Als je ook geen plezier meer beleeft in alledaagse dingen dan zou je wel eens depressief kunnen zijn. Soms ontwikkel je ook nog eens lichamelijke klachten; duizeligheid, spierpijn, last van je maag en/of darmen en hoofdpijn.

Voorkomen is beter dan genezen

stress burn-out

knoop in je maag

Wat doe je om niet ziek te worden en uit te vallen?

Ga eens zitten en schrijf op wat je overkomt. Wat kost je veel energie? Kijk niet naar wat een gemiddelde Nederlander allemaal kan. De één houdt meer ballen in de lucht dan de andere. Vergelijk jezelf vooral niet met de gemiddelden.
Praat met je partner of een goede vriend(in) over je gevoelens.
Stel jezelf grenzen of het FOMO (Fear of Missing Out). Wees niet direct bang dat je uit de groep wordt verstoten.
Volg je bioritme; neem rustmomenten en houd je zo veel mogelijk aan een vast dag-nachtritme. Slaap voldoende; maar ook weer niet te veel.
Beweeg om te ontspannen, te ontladen en je accu weer vol te krijgen. Minstens een half uur per dag. Doe leuke dingen en haal af en toe bewust adem, doe wat ontspanningsoefeningen tijdens je werk. Laat je niet leiden door een stappenteller maar focus je op de ontspanning. Loop je de ene dag 100 meter en de andere dag 10000 meter? Ook prima. Denk aan dat hoofd dat leeg moet raken. Eet gevarieerd, eet gezond. Drink niet te veel koffie en alcohol en rook niet. Als je (negatieve) stress hebt, hersteld je lijf niet goed en krijg je bijvoorbeeld darmklachten (obstipatie).

Hulp inschakelen

stress

ontspannen is het codewoord

Mocht je er zelf niet uitkomen, wacht dan niet te lang. Soms is een kortdurende behandeling of cursus bij een psycholoog of coach goed voor je (leerzaam). Misschien moet je leren je eigen grenzen aan te geven of leren dat alles niet zo loopt als je graag zou willen. Praat er over met je huisarts (of bedrijfsarts). Zoek hulp en weet dat je veerkracht een keer ophoudt.

het is niet de berg die we moeten overwinnen, maar onszelf

6 reacties

  1. Ellen

    … het is niet de berg die we moeten overwinnen, maar onszelf …
    Wat een prachtige spreuk. Die ga ik onthouden.

    • Herma Westerdiep

      dat is ook de bedoeling. maar praktijk is vaak anders dan theorie … helaas

  2. Mevrouw Niekje

    Hier een ervaringsdeskundige. Twee keer een burn-out gehad (overwerkt/overspannen geweest) en de laatste keer heb er gelukkig van geleerd. Ik ben na de re-integratie minder gaan werken. Ik werk nog steeds vijf dagen maar stop een uur eerder, namelijk 1500 uur. Voor mij is dat erg fijn want dan heb ik na het werk tijd over voor mezelf!

  3. Anomiem

    Ik heb u zojuist een e-mail gezonden met foto’s uit het boek Medical Medium, Secrets behind chronic and mystery ilness and how to finally heal.

    • Herma Westerdiep

      Hoi. dank je. erg interessant om te lezen. gelukkig dat mijn huisarts wel de juiste diagnose stelde en direct ingreep met de virusremmers. de tips van de cooling-gel met aloe-vera kreeg ik al van diverse anderen. dat is natuurlijk wel meer tegen de jeuk maar het koelende effect is ook fijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑