Buikpijn komt vaak door te vet eten, een virus (buikgriep), verstopping in de buik, stress enz. Het gaat meestal vanzelf over.
Buikpijn
Buikpijn is lastig. Gezond eten (vezels), genoeg drinken en bewegen (wandelen, fietsen, sporten). Vaak komt het door te veel en te vet eten of na eten met gasvorming (kolen, bonen, uien etc). Bij mij steekt het vrijwel direct de kop op als ik last heb van stress. Het kan ook zijn dat je een virus te pakken hebt, last van verstopping of pijnklachten tijdens je menstruatie. De laatste keer had ik buikpijn door een blaasontsteking. Die blaasontsteking* ging ook nog eens een keer niet over. Ik voelde me futloos. Bij de antibiotica ook maar paracetamol genomen. Toen de klachten niet overgingen en de pijn af en toe ondraaglijk was, kreeg ik er ook nog een ibuprofen van de huisarts bij.
*Bij een blaasontsteking (cystitis) is het slijmvlies van de blaaswand (en urinewegen) ontstoken door de aanwezigheid van bacteriën. Vrouwen hebben een kortere plasbuis die dicht bij de anus ligt. Bacteriën hoeven dus een minder lange weg af te leggen en kunnen zo gemakkelijker in de blaas terechtkomen. Daarbij hoort bij het ouder worden een veranderende hormoonhuishouding die er ook nog eens voor zorgt dat je vatbaarder bent.
Wanneer neem je contact op met je huisarts:
Als je extra klachten krijgt bij de buikpijn, zoals bloed overgeven, bloed bij je ontlasting. Als je misselijk (koorts) bent en het gevoel hebt flauw te vallen en de buikpijn zo heftig wordt dat je niet meer stil kunt blijven zitten. Als je een blaasontsteking hebt zou het ook kunnen ontaarden in een nierbekontsteking. Gelukkig was mijn huisarts doortastend en kreeg ik dezelfde dag nog een echo en een (spoed) bloedonderzoek. Mijn leukemie blijft natuurlijk op de achtergrond er voor zorgen dat ik geen afweer heb.
Maar het kan natuurlijk ook dat je een blindedarmontsteking of galstenen hebt. De pijn kan mild, hevig, zeurend, stekend of dof zijn. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte (Ziekte van Crohn of bijvoorbeeld een prikkelbaar darmsyndroom).
Klankkast
Je buik is een beetje je klankkast. Koesteren en goed luisteren naar signalen. In het gedeelte onder c.q.. rondom je navel zitten belangrijke organen voor je innerlijke ‘afvalverwerking’ maar ook je blaas en je geslachtsorganen. Symbolisch is je onderbuik je instinct. Je zegt vast wel eens dat je een fout onderbuikgevoel (knoop in je maag, vlinders in je buik) hebt.
Hoi,hoi,veel herkenning.
Ik gebruik ,,cranberry monerda,,als onderhoudsdosering.En echina force.
Beiden van dr.Vogel.
Het gaat nu goed.er zijn allerlei merken,die minder genezende stoffen bevatten dan dr.Vogel.
ik spreek alleen uit eigen ervaring en niets moet…….beterschap gewenst.
na een week kruidenthee en het slikken van cranberry, d-mannose en druivenblad … kreeg ik weer blaasontsteking. Ik geloof er nu dus niet meer in en ga met mijn huisarts op zoek naar een oplossing. Helaas.
Twee keer in mijn keven heb ik erge buikpijn gehad.
De eerste keer was het een fikse blindedarmontsteking en werd ik met spoed geopereerd.
De tweede keer was het een kwaadaardige tumor in mijn dikke darm die verkleefd was aan de buikwand.
De laatste 20 jaar heb ik geen blaasontstekingen gehad. Ik drink sindsdien meer water, houd mijn plas niet lang op en heb mijn houding bewust aangepast. Helemaal rechtop en met een holle rug op het toilet zitten.
Beterschap!
Dank je voor je tips. Dus ook jij hebt genoeg buikpijn gehad. Ik kom niet van de blaasontstekingen af en heb nu een onderhoudskuur gekregen. In de tussentijd wat jij zegt, geen plas ophouden en vooral met rechte rug plassen (holle rug). Alle andere alternatieve voorzorgsmaatregelen laat ik los.
Rond de overgang had ik ook regelmatig last van blaasontstekingen, na veel onderzoek eindelijk de goede AB gekregen en bekkenbodemtherapie en die oefeningen doe ik ook regelmatig. Bovendien zijn ze nu goed om oudersomskwaaltje druppelverlies stabiel te houden.
Die hormonen doen wat met ons … idd bekkenbodemtherapie is ook goed om te doen.
Ik eet altijd veel te snel. Dat is een slechte gewoonte die ik heb opgepikt toen ik in mijn eentje onze vijf kinderen van eten moest voorzien en ik de kok, ober en persoon aan tafel was.
Slechte gewoonte misschien, maar wel eentje die ik me kan voorstellen. Soms proberen we onszelf bij te schaven maar dat lukt niet altijd.