De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Bronchitis; acuut of chronisch.

bronchitisBronchitis is een ontsteking in de buisjes in de longen. In je (tussen de luchtpijp en de longblaasjes gelegen) luchtwegen. 

Bronchitis

bronchitis

de hele zwik ontstoken

Bij de meeste mensen binnen twee weken weer over. Veroorzaakt door bacteriën en/of virussen. Deze ellendelingen (meestal de virusraddraaiers …) komen dan terecht in de vertakkingen van je longen, je bronchieen. Daar zorgen ze voor een ontsteking.

Vaak moet je hoesten, ben je kortademig en heb je een branderig gevoel achter je borstbeen. Dat komt doordat het slijmvlies aan de binnenkant van die buisjes ontstoken raakt en dikker wordt. Je lichaam gaat ter plekke slijm aanmaken en dan is er minder ruimte om te ademen. Daarnaast voel je je moe, hebt vaak koorts en ademt ‘s nachts als een ronkende (slecht lopende) kachelpijp. Je kunt ook bronchitis krijgen van een allergische reactie op bijvoorbeeld katten, honden, boompollen en huisstofmijt.

Ontstoken slijmvlies

hopen dat ik niemand besmet

Je raadt het al … ik had bronchitis. Ook al eerder gehad; ook al eens een longontsteking. Dan ben je nog een tikje zieker en zijn ook je longblaasjes ontstoken. Eerst een paar dagen aangezien. Hoge koorts en ‘s nachts niet slapen door het hoesten. Helaas ging ik steeds meer lijken op die al eerder genoemde ronkende, slecht lopende kachelpijp.
Op het moment dat je gaat liggen (dus in dat warme, behaaglijke bed) plooien je longen zich anders. Bij bijvoorbeeld een ziekmakende bronchitis loopt het vocht (ontstoken slijmvlies) langs de wand van je longen omhoog naar je keel, dus ga je hoesten. Dit resulteert in meestal giga hoestbuien.

Tip: Probeer in je slaapkamer de luchtvochtigheid goed in balans te krijgen en leg een kussen onder je matras zodat je wat hoger komt te liggen.

Huisarts

lege batterij

Uiteindelijk maar naar de huisarts, zeker gezien het extra risico op complicaties door de onderliggende leukemie. Het zij zo. Daar zit je dan weer. Mijn lieve P. met me mee omdat ik zelf nauwelijks van de trap kon lopen. Net de laatste struiptrekkingen van alle blaasontstekingen uit mijn geheugen gewist, nu weer het gesprek over een nieuwe ontsteking. Maar de (altijd even vriendelijke en adequate) huisarts wilde dat ik de volgende keer eerder kwam. Binnen 48 uur melden was zijn dringend advies. ‘Niet weer zo lang blijven doorlopen’. De testjes ter plekke lieten zien dat het waarschijnlijk een bacterie is die me zo plaagt dus met een stootkuur prednison en een antibioticakuur naar huis. De koorts moet binnen drie dagen weg zijn, anders moet ik terugkomen. Ook de algehele malaise moet in deze dagen iets veranderen in positieve zin.

Herstellen en uitzieken

uitzieken en herstellen

Nu de tijd nemen om te herstellen. Deze week loop ik van mijn bed naar de bank of naar een stoel als het hoesten niet meer te doen is.  Helaas knap ik niet op. Weer naar de huisarts. Zuurstofgehalte te laag. Contact met ziekenhuis. Nieuwe koers inclusief foto van de longen. Pufje meegekregen om wat meer lucht te krijgen. Als, na de 1e, de tweede kuur aanslaat hoop ik weer wat actiever te worden zonder dat ik direct mijn longen naar buiten hoest. Lachen is deze dagen geen optie. Helaas. Gewoon ‘apathisch’ in de stoel zitten is een zinvolle tijdsbesteding op dit moment. Het kernwoord is moe en gefrustreerd omdat ik niet kan liggen over achterover leunen zonder hoestbuien.

Het lastige is dat je geen energie hebt, geen lucht, geen uithoudingsvermogen. ‘s Nachts niet bijtanken door de hoestbuien. Maar ik heb alle vertrouwen dat het straks weer bestreden is.

 

6 reacties

 1. Rianne

  Dat is heel naar. Beterschap. Ik hoop dat je snel weer opknapt.

 2. Aaf (Zuinigaan)

  Ach wat naar, sterkte er mee!
  Jij hebt vaak blaasontstekingen en bronchitis en ik heb dat ook, al vanaf dat ik een kind was!
  Met goede astmamedicatie, pufjes Foster, gaat het een stuk beter dan in mijn kindertijd. Zelden meer last van doordat ik de hoeveelheid pufjes met toestemming van de arts ophoog bij verkoudheden.

  • Aaf (Zuinigaan)

   Nog even ter aanvulling: in de pufjes zit een ontstekingsremmer + een luchtwegverwijder. Volgens mij doet vooral de ontstekingsremmer goed werk bij een dreigende bronchitis!

   • Herma Westerdiep

    Dank je voor de tip. Altijd en eeuwig prednison en antibiotica slikken is geen fijne optie. Ik heb ook pufjes dus zal daar de volgende keer (…) direct mee starten.

 3. Gertie

  Wat ontzettend naar allemaal Herma, ik hoop dat je snel opknapt! ????

  • Herma Westerdiep

   Dank je; het is allemaal erg onpraktisch en kost vooral veel energie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑