Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Blend; mooie combinaties van verschillende druiven

blend vijftigenmeerBlend.  Ik kende de term van ons bezoek aan Schotland. Blended whisky wordt gebotteld om op die manier de verschillende smaken elkaar te laten versterken. Maar wijn? 

Blend (assemblage)

blend

blend

Op visite bij lieve buren. Gezellig bijpraten over de mooie dingen van het leven. Respectvol en vol vertrouwen. Vaak onder het genot van een kopie met liefde gezette koffie maar soms ook met een goed glas wijn. Ik vind het leuk als ik een een verhaaltje krijg over de soort wijn (druif) en het land van herkomst. Op die ene avond kregen we een ‘blend’. Nooit over nagedacht. Zouden ze met een trechter de ‘leftovers’ bij elkaar gegooid hebben als een soort van besparing? Kliekjeswijn? Leuk onderwerp voor een blog; nog leuker om er over te lezen.

Veranderende kenmerken

Pinot Noir

Als een wijnbouwer besluit druivenrassen te mengen, geeft hij (of zij) extra complexiteit, dimensie en diversiteit aan de wijn. Dat heet dus een blend. De kenmerken van de wijn veranderen en worden met elkaar in een nieuw evenwicht gebracht.  Heel gebruikelijk in de wijnwereld en daarom veel toegepast. Soms met goed resultaat, soms ook iets wat niet je voorkeur heeft. Bordeaux (met Merlot en Cabernet Sauvignon en soms nog wat andere wijnen) en Côte du Rhône wijnen zijn vaak blends.  Naast de cabernet sauvignon met merlot bestaat ook de shirah met viognier. Ik heb me laten vertellen dat het bijna net is als koken. Door allerlei toevoegingen kom je uiteindelijk tot een voor jou goed evenwicht in deze samengestelde wijn.  Deze beroemde blends worden vaak als een merknaam gebruikt. Als je er een beetje gevoel (en tijd) voor hebt, kun je ook zelf een wijn blenden.

Voordelen van blenden

Merlot

De wijnmaker spreidt op deze manier ook nog eens risico.  Al die verschillende druiven worden op verschillende tijden geoogst. Het risico op vorst en bijvoorbeeld hagelstenen wordt hiermee verminderd. De kunst van het blenden gaat al eeuwen terug. Je kunt het ene jaar meer Cabernet toevoegen en het andere jaar misschien meer Merlot. Dat ligt allemaal aan de omstandigheden en de resultaten van de verschillende oogsten. Wat ik in de vorige alinea ook al noemde, je kunt het ook zelf. Denk dan wel aan de unieke smaakprofielen (zuurgraad, tannines, fruitigheid) en bepaal welk type wijn en welke kenmerken je wilt benadrukken. Houd je van een volle of een fruitige wijn? Proef tussendoor iedere blend en ga door met mengen totdat je de smaak hebt die je lekker vindt. Mocht je hier je hobby van maken, kun je natuurlijk alle verhoudingen in een leuk notitieboekje opschrijven.

Monocepages

monocepages

Tegenover de blend staan de monocepages; wijnen van één soort druif. Cépage betekent letterlijk druivenras. Bourgogne wijnen bijvoorbeeld, worden nooit geblend. De witte (Bourgogne) wijnen worden gemaakt van de Chardonnay en de rode wijnen van de Pinot Noir. Juist hier wil de wijnbouwer de druif specifiek tot z’n recht laten komen.  Prachtig gebied om op vakantie naar toe te gaan trouwens. Je proeft de specifieke kenmerken van dat bepaalde druivenras. Toch is hij niet verplicht de druif op het etiket te vermelden. Het blenden is in deze gebieden bij de wet niet toegestaan. Het risico tijdens het oogsten is dus groter omdat je meer afhankelijk bent van de weersinvloeden. Het zal in de prijs uitmaken maar de variatie in kwaliteit in de Bourgogne is daarom veel groter (geen compensatie met andere druiven) dan in bijvoorbeeld de Bordeaux. Op het etiket van een bordeaux-wijn vind je de verschillende druivenrassen (blends) niet vermeld.  In deze wijnstreek hebben ze veel last van veel regen en weinig zon in de lente.  Door het aanplanten van verschillende druivendoorten kwamen ze de slechte tijden door en bleef de kwaliteit acceptabel.

4 reacties

  1. Jaap

    Ergens gelezen:
    “Een glas wijn is goed voor de gezondheid
    De rest van de fles is voor de lol”
    (en vooral gezelligheid natuurlijk ????)

    • Herma Westerdiep

      Precies. Heerlijke gesprekken en een met liefde ingeschonken glas wijn.

  2. Jaap

    Vraagtekens moeten natuurlijk uitroeptekens zijn !!!!!!

    • Herma Westerdiep

      Maakt niet uit; ik snap de essentie van de opmerking (van deze lieve reactie) tussen de regels door.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑