Gebruik je verleden als springplank, niet als hangmat

Blaasontsteking voor de zoveelste keer

blaasontsteking vijftigenmeerBlaasontsteking. Daar gaan we weer. Ik voel het direct aan m’n water (grapje). Branderig, lage buikpijn en heel erg moe. Direct veel gaan drinken en tegen de pijn (en de ontsteking) ibuprofen genomen.

 

Blaasontsteking

naar de huisarts

Het heeft allemaal niets geholpen. Flessen sinaasappelsap en liters water.  Ik weet dat ik tijdens de overgang meer risico loop op een blaasontsteking. Helaas ben ik blijkbaar een typisch voorbeeld. De wandeltocht naar mijn darmkanaal is blijkbaar een favoriete korte (binnendoor) route voor de ‘escherichia coli’ bacterie. Weer eens gezellig samen naar binnen, en daar zorgen voor een ontstoken blaaswand (slijmvlies). Ik doe er alles aan om het te voorkomen. Drink veel en regelmatig, gebruik cranberrycapsules en veeg van voren naar achteren. Rustig uitplassen, bekken kantelen en niet persen. Zorgen voor een plas zo om de drie uur en ‘s morgens en ‘s avonds na en voor het slapen gaan ook plassen. Ik weet het allemaal en doe het ook braaf om deze ellende te voorkomen.

Ouderdom

langs de apotheek

Mijn oestrogeenproductie is vast en zeker niet op peil. Na jaren van overgangsklachten blijft dit maar opspelen. Ik baal er zo ontzettend van. Ten eerste omdat het gewoon verschrikkelijk pijn doet en ten tweede omdat ik weer aan de antibiotica moet. Steeds maar geconfronteerd met verval en ouderdom.  Verder niets te zeuren hoor.
Het slijmvlies aan de binnenkant van de vagina wordt dunner (kwetsbaar), droger en minder zuur. Fijn maar wat kan ik er mee? Ik vraag me tegenwoordig de hele dag af of ik wel genoeg heb gedronken. Telt wijn ook mee? Ik weet het zo langzamerhand niet meer. Wat ik wel weet is dat je tijdens de antibioticakuur niet heel veel moet drinken. Anders doen die hun werk weer niet goed. Dat compenseer ik dan maar met yoghurt.

Doktersassistente

antibiotica

Op dinsdagochtend toch maar met een potje naar de huisarts.  Alle eigen initiatieven hielpen niets. De pijn bleef. Vanaf 8.00 uur zijn ze in de praktijk aanwezig. Ik heb standaard een potje in de medicijnkast in huis. Mocht ik urine moeten brengen, wil ik niet (nog een keer … hihi) met een lege colafles verschijnen. Kleine moeite. Eigenlijk moest ik nog wachten tot de uitslag in de middag maar dat trok ik niet meer. Na een dag met de maximale dosering pijnstillers en een nacht vol aandrang en plassen met scheermesjes wilde ik ‘gewoon’ antibiotica. Dat lukte. Gelukkig kennen ze me en nemen ze me serieus. Als een verslaafde haalde ik mijn kuur bij de apotheek.

innemen met yoghurt

Ben wel van plan dat als het zich binnenkort nog een keer weer aankondigt, ik een afspraak maak bij de huisarts zelf om niet het risico te lopen dat het chronisch wordt. Je moet er toch niet aan denken.

Tips

Wie heeft er ook last van blaasontstekingen en heeft de ultieme tip om het te voorkomen?

36 reacties

 1. Marijke

  Blaascare. Helpt mij echt.

 2. Renske

  Bij een blaasontsteking is goed uitplassen ook van belang. Ik heb paar jaar terug een squatty potty oftewel in het Nederlands gezegd: een wc-krukje gekocht.

  Behalve dat dit goed is bij de grote boodschap, heb ik ontdekt dat het ook heel erg goed werkt bij het plassen.
  Als ik gewoon op de wc zit en plas, dan dacht ik altijd dat mijn blaas leeg was. Maar ik heb ontdekt dat als ik de wc-kruk gebruik, na de eerste grote plas er paar seconden later nog een plas uitkomt.
  Sindsdien gebruik ik de wc-kruk altijd bij het plassen.

 3. Vlasje

  D-mannose pillen. Mij door een urologe aangeraden en ja het helpt enorm voor preventie. Zelf betalen en goed verkrijgbaar bij H&B bv.

  • Bernadette

   D-Mannose pillen hebben bij mij ook goed geholpen.

   • Herma Westerdiep

    Deze tip heb ik van een aantal mensen gekregen. Ga ik sowieso proberen dus.

 4. Hanny Janssen

  Ik heb er tot mijn 60e erg veel last van gehad. Maar weer een antibioticum kuur waar ik altijd erg beroerd van werd. Het hielp goed tegen de blaasontsteking maar ik kreeg koorts van de medicijnen. Weet niet wat erger was, het middel of de kwaal.
  Gelukkig de laatste jaren (ben nu 70) geen last meer gehad. Hoop dat het zo blijft.

 5. anneke broos

  Hoi hoi,
  Als ik weer,,schoon ,,ben,dus na de kuur.
  Gebruik ik cranberry-monarda en echinaforcetabletten.Wel een ruime periode proberen.
  Beiden van dr.Vogel.
  Ik heb er baat bij maar dat zegt natuurlijk niets.Echt van harte beterschap.

  • Herma Westerdiep

   Ik ben ook altijd aan de cranberry capsules. Maar misschien kan ik ook een keer een ander merk gebruiken. Dank voor het meedenken.

 6. Sterre

  In ieder geval beterschap hoop dat het al beter gaat met de antibiotica?
  Vanaf kind al veel blaasontstekingen gehad mijn tips:
  Katoenen ondergoed wassen op 60 graden
  Bij aandrang meteen plassen goed uitplassen
  Na gemeenschap plassen(niet wassen)
  Veel water drinken geen wijn dus dat onttrekt juist vocht aan het lichaam
  Mijn huisarts stelde voor om naar een naaktstrand te gaan en warempel van 6 tot 7 keer per jaar maar 1 keer per jaar blaasontsteking maar niet iedereen houdt van naaktstranden natuurlijk

  • Herma Westerdiep

   Dat plassen bij aandrang doe ik nu ook idd. Had ik gelezen. Ik ben nogal een kei in het ophouden. Zorg dat ik zo om de 3 uur ga plassen. Lukt me nu ook want ik drink water als een bezetene.

  • Justin Case

   Waarom zou het helpen om naar een naaktstrand te gaan?

   • Herma Westerdiep

    hihi … ik heb geen idee. misschien koelt het daar dan wel af en kunnen er geen bacteriën broeien.

 7. Annn

  Is er iets in je leven voorgevallen dat je ziet als smerig, lelijk?
  Iets met smerige zaken, vuile trucs /seks ed?
  Wat je nog kan doen is na de seks gelijk gaan plassen, verder doe je alles al aan huismiddeltjes.

  • Herma Westerdiep

   Dat plassen doe ik ook altijd keurig. Iets smerigs in mijn leven? Ik zou het niet weten. Ben bang dat het een slechte combinatie van hormoonveranderingen en ouderdom is.

 8. Thea

  De ultieme tip zou ik je graag geven maar heb ik helaas niet!
  Mijn (overleden) moeder had ook heel vaak blaasontsteking. Ze was 81 toen de doorverwezen werd naar de ‘plasdokter’ in het ziekenhuis. Het onderzoek wees niets aanwijsbaar uit maar ze heeft dat onderzoek zo vreselijk gevonden dat ze de volgende 10 jaar slechts één keer blaasontsteking gehad heeft.
  Ze stierf op haar 91ste na een herseninfarct.

 9. Petra

  Een vriendin zweert bij d-mannose, cranberrysap en verder suikerarm eten en drinken, zeker geen sinaasappelsap, standaard extra vitamine d en c, en daarnaast wekelijks een shot probiotica( geen Yakult en zeker niet alleen gewoon yoghurt). Dit is een combinatie die zij na jaren emmeren met iemand die allerlei opleidingen had gedaan heeft uitgevonden. Aromatherapeut, natuurgeneeskunde, voedingskundige, de lijst gaat maar door.

  Ik heb geen idee. Ik moet mijn eerste blaasontsteking nog krijgen.

  • Herma Westerdiep

   Ik ga alles proberen om te voorkomen dat ik het nog een keer weer krijg. Dus bedankt voor je tips.

 10. Lot

  Rond de overgang heb ik er ook veel last van gehad en bekkenbodumtherapie heeft toen wel geholpen maar weet niet of je dat zelf ook al hebt gehad gezien de oefeningen die je doet

  • Herma Westerdiep

   Ik ga eens kijken naar de bekkenbodemtherapie. Doe zelf wel oefeningen maar je weet nooit of je het goed doet.

 11. Marina

  Hier ook al een paar jaar blaasontstekingen en ook uretra ontsteking. Eindelijk verlichting door een combinatie van Tolterodinetartraat, prachtige blauwe capsules 😉 en bekkenbodemtherapie. Wat een opluchting , letterlijk.

  • Herma Westerdiep

   Heb je dat tolterodinetartraat van de huisarts voorgeschreven gekregen?

 12. suuz

  In ieder geval geen sinaasappelsap, want dat is veel te zoet. Cranberrysap en capsules is een beter idee. Pré- en probiotica zijn ook een goed alternatief.

  En als het aanhoudt, laten doorverwijzen naar uroloog. Ik heb zelf in het verleden een keer een preventieve kuur gekregen van een half jaar en daarna nog een keer een voorraad laaggedoseerde antibio, voor als ik dácht dat het eraan kwam, zodat ik vast kon ingrijpen. Met jarenlange ervaring weet je vaak wel hoe laat het is.

  Succes!

  • Herma Westerdiep

   Dat ben ik ook van plan. Als het zich binnenkort nog een keer weer aandient, laat ik me door verwijzen. Ik neem idd geen vruchtensap maar capsules. Als ik het voel aankomen neem ik de maximale dosering. Tot nu toe helpt niets.

 13. Erna

  De ultieme tip heb ik niet maar van andere vrouwen hoor ik vaak dat het helpt om de cranberrycapsules ‘s avonds in te nemen zodat deze ‘s nachts beter hun werk kunnen doen. (dan ligt de boel meer stil)
  En zo min mogelijk suikers en alcohol gebruiken omdat dit de slechte bacteriën in de blaas juist voedt.

  Sterkte ermee!

  Reageren doe ik niet vaak maar ik lees je blog graag.
  Groet, Erna

  • Herma Westerdiep

   Dank voor de tip. Ik neem al idd cranberrycapsules maar dat mocht nog niet baten.

 14. Aaf (Zuinigaan)

  Ik heb in mijn leven toch zeker 50x blaasontsteking gehad, vooral als kind en jongvolwassene en verder na bevallingen. Ik kreeg ooit de tip om helemaal geen alcohol te drinken en dat hielp bij mij ontzettend goed. Het is nu al weer ongeveer 10 jaar geleden dat ik een blaasontsteking had, en toen dronk ik dus wel weer zo nu en dan een glaasje.

  Omdat blaasontstekingen een van de zwakke punten zijn van mijn lichaam, verwacht ik ze bij het ouder worden weer terug. Mijn moeder had er na haar 80e ook last van. Bij haar was er trouwens sprake van een verband met type 2 diabetes.

  Probeer de alcohol te laten staan, misschien heb je er net als ik baat bij!

 15. Simone Broers

  Enorm vaak last gehad van blaasontstekingen. Vaak kon ik wanneer ik er vroeg genoeg bij was, zelf door veel drinken en dagelijks 2 capsules cranberry x-tra van Lucovitaal het probleem oplossen.
  Toen ik nog vaker last kreeg ( bijna elke 14 dagen) ben ik de capsules dagelijks gaan nemen. Vrijwel nooit meer last gehad.
  Is misschien voor jou het proberen waard.
  Ik had veel last van kou dat op mijn blaas sloeg. Te weinig vocht inname leverde ook vrijwel altijd last.

  • Herma Westerdiep

   ik neem die cranberry capsules niet regelmatig in. dat zal wel moeten denk ik. ook het af en toe niet goed drinken zal me wel parten spelen.

 16. Irene Potuijt

  Voor mij hielp Solidago complex van A.Vogel.
  Druppels of pillen ! Al veel vriendinnen en collega’s dit advies
  gegeven ! De meesten goed resultaat ! Proberen waard !
  Groeten, Irene

  • Herma Westerdiep

   ik vind het zo ontzettend fijn, al deze tips. schrijf het op en ga het allemaal proberen. dank je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑