De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Beha missers in soorten en maten

behaDe beha. Al dan niet het belangrijkste kledingstuk van de vrouw. Toch weten veel vrouwen weinig over hun eigen beha. Een kwart van alle vrouwen heeft zelfs nog nooit haar maat laten nemen. Logisch dat je missers in allerlei soorten en ‘maten’ tegenkomt.

Voorlichten

wachtende manLaat je eens voorlichten in een goede lingeriezaak. Stap over die drempel van totale ongemakkelijkheid. Geef er aan toe om onder de niet flatteuze TL verlichting tussen te veel en te grote spiegels te kijken welke beha het beste past. Kies je een voorgevormde, een strapless, een push-up, een balconette of een sportbeha? De ervaren verkoopsters nemen je maten graag op. Neem je man bij dit proces vooral niet mee. Weer zo’n man die besluiteloos of met een norse blik om zich heen staat te kijken met z’n armen leunend op een rek waar hij iedereen in de weg staat. Om jou te pleasen zal hij al z’n acteertalent tevoorschijn halen en niet toegeven dat hij zich zit of staat te vervelen. En wees eerlijk. Al die andere zwetende-beha-passende vrouwen zitten niet te wachten op weer een paar extra ogen gericht op onze dan in het zicht komende vetkwabbetjes. Helemaal niet als je net die onaantrekkelijke, vleeskleurige beha past voor onder die ene witte blouse.

Lekker strak

De extra haakjes aan de onderband dienen om je beha een tweede en een derde leven te geven. Bij het dragen wordt het elastiek van de band elke dag iets losser. Na ongeveer zes maanden is deze band uitgerekt en zou je dus een nieuwe beha moeten kopen. Maar je kunt je beha weer strakker dragen door een haakjesrij te verschuiven. Bij de aankoop is twee vingers het max dat je tussen de onderband en je rug zou moeten krijgen. Lekker strak, zo hoort het. Laat het beoordelen over aan de vakvrouw als je met je volle boodschappentassen en klotsende oksels in dat net te kleine paskamertje staat.

Vertrouw op je eigen ‘beha’ gevoel

behaVertrouw ook een beetje op je eigen gevoel. Knellen de bandjes? Zit de beha te strak of juist te los? Als je voorover buigt moeten je borsten goed in de cup ‘vallen’. Als je overeind komt moet het rugpand horizontaal op je lichaam blijven zitten. Je schouderbandjes moet je afzonderlijk stellen omdat je borsten nooit identiek zijn. De beha moet tussen de cups, bijna of helemaal op het borstbeen aansluiten. Als je je armen omhoog doet blijft je beha aan de voorkant keurig op z’n plek zitten. Denk niet dat bij het dragen van een te kleine beha je borsten groter gaan lijken. Het ziet er niet uit. Je krijgt het 4-borsten-syndroom met ontsierende extra welvingen en je krijgt pijn in de armen, het is slecht voor je lymfebanen (daarover later in een vervolgblog meer) en je schouders.

Zelfverzekerd

beha kikkersAls je een goed passende beha draagt voel je je zelfverzekerder en straal je dat ook uit. Je koopt toch ook kleding waar je je goed in voelt? Draag een goed passende beha onder een leuke jurk. Je wordt een blij mens van een mooi, verzorgd en goed geproportioneerd decolleté.

Vrouwen zijn gek op zwijgende mannen. Ze denken nl. dat die luisteren …

12 reacties

 1. Lot

  Al ruim 50 jaar worstel ik met BH’s kopen. Niet dat ik nu zo’n rare maat heb 90DD is niet zo moeilijk te krijgen. Maar bijna alle bh’s hebben van die slappe zijkanten en bij mij zitten alleen die gemaakt van stevig materiaal zitten meestal wel goed, anders kiepen ze altijd na halve dag dragen. Wat goede verkoopsters in speciaal zaken ook zeggen dat het prima zit.
  Ze zijn ook zo duur.
  Ooi had ik een fijn zittende balconette BH, nooit meer een goede andere kunnen vinden. Ik repareer ook altijd met overgebleven stukken van andere bh’s. Ziet er niet uit maar werkt wel.

  • Herma Westerdiep

   Je wilt het niet geloven … ik zit met hetzelfde probleem. Ik heb wel een andere maat maar redelijk vergelijkbaar. De laatste tijd ben ik aan de Sapph beha’s. Die zitten in ieder geval aan de voorkant prima en sluiten mooi aan. Ik denk er nu wel om dat ik de onderband redelijk strak heb. Die zijn ook niet zo vreselijk duur.

   • Lot

    We zullen toch toevallig niet de enige twee zijn die stevige zijkanten willen. Raar dat dat zo weinig gemaakt wordt.

    • Herma Westerdiep

     Dat blijft altijd vaag. Ik heb toevallig een lange dochter en een lange vriendin. Voor hun is het nog steeds problematisch om ‘lange’ kleding te kopen. Laat staan als je dan ook nog iets grotere voeten hebt dan standaard.

 2. Vlijtig Liesje

  ‘Lekker strak’ vind ik juist vervelend. Ik weet dat ik een bh zo hoor te dragen, maar ik doe het nooit…

  • Herma Westerdiep

   … mmm als ik maar de kans krijg om ‘s avonds van het hele spul bevrijd te worden. Ik las op internet dat dat ook goed is voor je lymfebanen.

 3. Miriam

  Als je al ruim vijftig jaar worstelt met het kopen van een BH dan wordt het tijd om eens een professionele winkel in te stappen.
  Geen glazen paleis waar je achterna wordt geslopen om vooral te voorkomen dat je iets onbetaald mee zou nemen en al helemaal geen lingerie keten waar het uitsluitend om de omzet draait en waar zowel de vrouw alsook haar echtgenoot zich niet thuis voelt.
  Over de echtgenoot gesproken:
  Je moet de winkels inderdaad met een vergrootglas zoeken waar beiden zich op hun gemak voelen en waar ook de andere klanten zich niet ongemakkelijk voelen door de aanwezigheid van een al dan niet toneel spelende man.
  En ja, de echtgenoot is wel degelijk geïnteresseerd maar mag dat in de glazen spiegel paleizen vooral niet laten blijken op bijvoorbeeld winkelcentra zoals Gorecht Oost.
  Boer Geert (je weet wel van boer zoekt vrouw) zou zich er waarschijnlijk wel vermaken.

  Anders is het bij Riets Lingerie in de Oude Ebbingestraat in Groningen.

  Deze winkel is niet voor niets de meest vriendelijke, beste,…………………lingerie zaak van Nederland geworden.

  Riet weet een ieder op haar en niet te vergeten op zijn gemak te stellen.
  Manlief zit midden in de winkel te relaxen met een kopje koffie en heeft nergens de gelegenheid om de gluurder uit te hangen. Bij Rietje zoekt hij vergeefs naar reflecterende vlakken waarin hij ook maar iets zou kunnen zien.
  Trouwens Rietje komt bij je in de ruime paskamer en met een volle greep in je boezem (het is even wennen) weet ze je maat en komt ze met suggesties voor de keuze tot het beste voor jou en je lichaam.

  Ja ze zij niet goedkoop maar het verliezen van de “rek” waar Herma het over had is mij nog nooit overkomen met een BH van kwaliteit. Ik heb dan ook geen stapels van BH’s maar slechts een stuk of drie die al jaren en jaren meegaan.
  Saai, dat misschien wel maar uiteindelijk niets duurder dan de prutsdingen van goedkope lingerie zaken.

  Tot slot nog even de volgende link:

  https://www.youtube.com/watch?v=9vUQQt92zOE

  Oh,eh, ja
  Rietje is niet mijn sponsor maar zou zomaar een hele goed vriendin van me kunnen zijn.

  • Herma Westerdiep

   BH’s die jaren meegaan worden waarschijnlijk weinig gedragen. De vulling in de BH gaat achteruit tenzij je kant gebruikt. Het zal ook liggen aan de zwaarte van je boezem. Maar een man in de lingeriezaak is voor mij echt not-done. Geen vrouw die uit de paskamer gaat komen als ze weet dat er een man in de zaak is. Vertrouw gewoon op je vrouw en laat je thuis verrassen. Mannen en winkelen hoort niet bij elkaar. Kijk anders gewoon samen on-line in een webwinkel. Vriendinnen en samen shoppen hoort wat mij betreft gewoon bij elkaar. Lachen om al die mannen die door hun vrouwen ‘gedwongen’ zijn om mee te gaan en hun oordeel uit te spreken. Je vindt op internet complete artikelen met foto waar mannen op de foto zijn gezet … en dat die Riets Lingerie de beste zaak is geworden komt vast niet omdat er mannen in de zaak kunnen koffiedrinken…

 4. Miriam

  Beetje kortzichtig en over één kam gezien vind ik.
  Ben er van overtuigd dat je de betreffende zaak nog nooit hebt betreden.

  • Herma Westerdiep

   haha … praat maar eens met je vriendinnen … Het gaat niet om de zaak en om Riet, maar om het fenomeen ´man´. Wat je zelf al zegt in je verhaal: … op zoek naar reflecterende vakken waar hij iets zou kunnen zien. Maar de uitzondering bevestigt de regel heet het spreekwoord toch? Daarbij verlies ik niet uit het oog dat er ook vrouwen zijn die zelf moeilijk een keuze kunnen maken en het fijn vinden als hun man bij het shoppen meedenkt.

 5. Lena

  Ik draag al jaren bh’s van Prima Donna. Prima bh’s, behalve de prijs. Maar dat moet ik er maar voor over hebben!

  • Herma Westerdiep

   Dat is de Mercedes onder de BH’s. Ik heb me voorgenomen er ook een aan te schaffen. Wat je zegt, ondanks de prijs.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑