Antibiotica of een antibioticum (enkelvoud) is een geneesmiddel dat bacteriële infecties bestrijdt.
Antibiotica
Dus antibacteriële stoffen die via een synthetische weg worden bereid. Nu kennen we ook natuurlijke varianten. Dit geneesmiddel is te verdelen in twee groepen: De bacteriedodende of de bacterieremmende (dit gaat de uitbreiding van de reeds aanwezige bacteriepopulatie tegen). Je hebt ook verschillende soorten ontstekingen. Ontstekingen ontstaan door een virus (griep bijvoorbeeld), ontstekingen ontstaan door een bacterie (blaasontsteking … bijvoorbeeld) en de ontstekingen die beginnen met een virus waar later een bacterie bijkomt (bijvoorbeeld keelontsteking, oor- of oogontstekingen). Het helpt ook niet tegen een ontsteking door een virus. Als de huisarts vermoed dat je een virale infectie hebt, krijg je geen antibiotica voorgeschreven.
Geschiedenis
In Egypte gebruikte men een soort van gorgeldrank op basis van appelschimmel. Later, in de middeleeuwen, ontdekte men dat kwik soms werkzaam was tegen syfilis (niet zonder gevaar). In de daarop volgende periode gebruikte men pokhout, atoxyl en het minder giftige arsfenamine en in 1932 werd sulfonamide ontdekt. Het eerste echte antibioticum werd in 1928 ontdekt door Alexander Fleming. Fleming weigerde zijn ontdekking te patenteren en daarom werd het niet in productie genomen. In WOII ontstond er druk vanuit de samenleving en kwam de commerciele productie van penicilline op gang. Later volgde streptomycine; werkzaam tegen tuberculose.
Resistentie
Als het antibioticum onvoldoende op de plek van de infectie aankomt of de dosering is niet hoog (of in de tijd niet lang) genoeg, loop je kans op resistentie. Daarom zijn artsen (gelukkig) steeds terughoudender om dit middel voor te schrijven. Gek om te schrijven omdat ik op dit moment bezig ben met een onderhoudskuur van 3 maanden. De meeste mensen worden niet ziek van resistente bacterien maar je kunt ze wel doorgeven aan iemand die er wel gevoelig voor is. Mensen met een sterk verminderde weerstand lopen het risico om erg ziek te worden. Ziekenhuisopname en een lange ziekteduur is dan het gevolg. In het ergste geval kan het leiden tot overlijden. Denk aan de MRSA (meticilline-resistente Staphylococcus aureus).
Soorten
Je hebt veel soorten antibiotica. Het bekendste voorbeeld is penicilline. Allemaal werkzaam tegen verschillende bacteriën (eencellige organismen). Deze bacterien zijn meestal niet nadelig. Ze remmen de groei van ziekmakende bacteriën af. Zo zorgen darmbacteriën ervoor dat vreemde, schadelijke bacteriën zich niet kunnen vestigen in je darm. Je huid en de vagina (bijvoorbeeld) worden op een gelijkaardige manier beschermd.
Nadelen
Veel mensen raken in de diarree door het slikken van ab. Dit komt omdat een antibioticakuur invloed heeft op de samenstelling van het darmmicrobioom. Het werkt tegen bacteriën die we juist nodig hebben. Sommigen worden misselijk, krijgen jeuk of rode vlekken op de huid. Vroeger voegden ze tetracycline en suiker toe aan antibiotica waardoor kinderen afwijkingen kregen aan hun (in ontwikkeling zijnde) gebit. Nu worden jonge kinderen met een andere soort behandeld.
Geef een antwoord