Met beide voeten op de grond, kom je geen stap vooruit

Aftersun; ik gebruikte het bij huidallergie

AftersunAftersun. Vroeger liet ik mijn huid  gewoon’ verbranden. Toen wist ik nog niet dat het slecht voor me was.

Huidkanker

aftersun vijftigenmeer

Gardameer

Tijdens deze hete zomer ben ik veel binnen. Vroeger … in Italië was ik veel buiten; op en in het water. Zwemmen en surfen, kletsen en vooral veel zonnebaden. Slecht? Ja zeker weten. Wist ik dat toen? Nee. Daar werd nooit aandacht aan besteed. Insmeren deed je in zeldzame gevallen alleen om niet te verbranden. Aan het krijgen van huidkanker werd geen aandacht besteed. Olijfolie op je huid als je een beetje bruin was. Dan brandde het er lekker in (…) . De wedstrijd van wie het bruinste zou zijn na de vakantie werd serieus opgepakt. Bijna een status-dingetje. Nu oogt het vooral redelijk snel onverantwoordelijk als je diepbruin gebrand van je vakantie terugkomt.

In deze tijd van het jaar schijnt de zon volop. Ben je in de zon loop je het risico op een knalroze, rood of paarse verbranding.

Aftersun

aftersun

Van herstel is geen sprake

Verbrandde je dan zo erg dat de blaren op je schouders stonden, ging je ‘s avonds voorzichtig douchen met lauw water en smeerde je fel rode huid in met aftersun. Lekker koel. Nu denken mensen ook nog vaak dat je de schade aan je huid weer kan terugdraaien als je met aftersun smeert. Niets is minder waar. Aftersun helpt je huid er niet weer bovenop; van herstel is geen (nooit) sprake.  Toch voelt het wel lekker en ervaar je minder pijn na het smeren met een verkoelende crème. Dit komt door de toegevoegde menthol (of alcohol).  In het ergste geval verergert deze toevoegingen de irritatie van je huid. Smeer met een vette crème (nivea bijvoorbeeld) en laat je niet misleiden door mensen die hun verbrande huid insmeren met bijvoorbeeld scheerschuim (menthol).

Koelen

bescherm jezelf

Als het je overkomt (verbranden in de zon), helpt alleen koelen. Gewoon met lauw water of een (aftersun) crème zonder alcohol en parfum. Als het heel erg is zou je pijnstillers kunnen nemen of smeren met een hormoonzalf. Wij zaten vorig jaar op een boot tijdens het Skutsjesilen in Friesland (Sneekermeer) en waren totaal niet voorbereid op een plotseling doorkomende zon. Beiden het hoofd verbrand. Dom? Ja super dom. Last van gehad dus.  Eigenlijk moet je in de zomer altijd smeren met een beschermende factor. Ook als je denkt dat het niet nodig is. In de schaduw kun je ook verbranden.

Voorkomen is beter dan …

… vooral blijven smeren

Genezen. Smeren smeren en nog eens smeren. Ook al zit je in de schaduw. In het voorjaar is de zon sterk en ben je zelf nog erg wit (kwetsbaar). Het RIVM meet de actuele zonkracht; uv-index. Bij zonkracht 3 kan een blootstelling van 35 minuten tot roodheid leiden bij een niet-aan-de-zon-gewende (voorjaar) huid.  Vanaf april tot en met juli kan de uv-index oplopen van 3 tot 6-7 in juli. Rond de langste dag van het jaar wordt wel eens zonkracht 8 gemeten.

Dusssssssssssss: wees voorbereid.

2 reacties

  1. Lot

    In mijn jeugd (ik ben van 1950) was ik ook elk weekend en vakantie op het water en ik kan me herinneren dat we wel eens een beetje smeerden maar het tubetje was zo klein dat je daar maar weinig mee kon doen. Mijn vader stond altijd blootshoofds te sturen en die had daar inderdaad huiskanker later.
    Ik heb 2 plekjes op neus en lip gehad, zonneschade, en er een chemocreme voor gekregen. Gelukkig is het nu weer nieuwe huid.
    Nog steeds smeer ik niet en zit ook niet graag in de zon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑