Aardappelrecept. In een eerder blog schreef ik al over deze aardknol. Vol voedingsvezels en vitamines. Je kunt ze koken, bakken en poffen. Moeilijk en makkelijk. Nu dan eens een recept van eigen aanrecht. Welk recept koester jij?
Aardappelrecept met gebakken aardappelen en zelfgemaakte friet
Met aardappelen kun je alle kanten op. Ze staan nog steeds zo’n 3 keer per week bij ons op het menu. Sowieso een populair onderdeel van de Nederlandse maaltijd. In dit blog beperk ik me tot het bakken en frituren. Makkelijk en snel op tafel. Aardappelen zijn geen dikmakers. De bereiding natuurlijk wel. Eén gram zetmeel levert maar 4 kcal terwijl 1 gram vet je 9 kcal oplevert. Een gekookte aardappel bevat geen grammetje vet. Als je aardappelen gewoon kookt (200 g per persoon) praat je ongeveer over 150 kcal en verdient de naam van dikmaker niet.
Gebakken aardappelen
Als ik vastkokende aardappelen over heb bewaar ik ze in de koelkast. Je kunt ze later heerlijk bakken. Je kunt ze verrijken met diverse kruiden. Bijvoorbeeld paprika en tijm, of zout en rozemarijn. Peper en zout niet te vergeten.
Je snijdt de aardappelen in plakjes of partjes van ongeveer 1 cm. Verhit de olie of roomboter in een ruime koekenpan en bak de gekruide aardappelen rondom in 3 tot 4 minuten (per kant) goudbruin. Als de antiaanbaklaag van je pan niet meer goed is, worden de aardappeltjes nog lekkerder. Zet het vuur hierna nog hoger. Bak ze nog even zodat er een klein laagje/korstje ontstaat. Schep ze dan in een leuke schaal.
Zelfgemaakte friet
Voor de frietjes gebruik ik kruimige aardappelen. Het liefst Bintjes. Als die niet te krijgen zijn kun je ook Berbers of Frieslanders nemen. Extra groot. Schillen, de pitten verwijderen. Snijd ze met een scherp mes in plakken (reepjes) van 1 cm dik. Spoel ze in een kom met het liefst lauw water. Je haalt op deze manier het zetmeel van de aardappelen. Laat ze goed uitlekken en dep ze nog na met een schone theedoek. Anders spat het heel erg in je pan; bovendien niet goed voor je olie.
Bak deze frieten in een aantal porties in 4 minuten voor op 140 graden. Schud het mandje regelmatig zodat de temperatuur van de olie gelijkmatig blijft. Leg ze op een schaal of bakplaat met bakpapier en laat ze goed afkoelen en uitlekken. Het vet mag er gerust uitlopen. Daarna de temperatuur van de olie (friteuse) verhogen naar 180/190 graden. Weer in kleine porties (ongeveer 5 minuten) goudgeel en krokant bakken. Afschudden, even uit laten lekken en in een kom met fijn zeezout scheppen.
Serveren zoals je zelf lekker vindt. Met een lekker stukje vlees, rauwkost of met mayonaise. Al dan niet zelfgemaakt. Genieten met een hoofdletter G.
Hier favoriet : aardappelen in de schil 15 minuten koken. Afkoelen in 6 parten snijden en in ovenschaal doen. 3 eetlepels olijfolie,3 tenen knoflook, veel versgemalen peper, zout naar smaak , paprika poeder en g eelwortel door elkaar roeren en aardappelen mee bestrijken.25 minuten in de oven op 180 graden. Bestrooien met verse bieslook. Mmmmmmmm
Patat maak ik van agria aardappelen die h ebben niet zo veel zetmeel en worden niet zo bruin. Mayo gewoon maken met een eitje, mosterd zout en olie .
Het water loopt me al in de mond. Ik ga dit recept in ieder geval proberen. Heerlijk. Dank je voor het delen. Wat is geelwortel? Is dat kurkuma? Mayo maken is me nog nooit gelukt. Na tig pogingen me voorgenomen alleen nog maar te kopen.
Ja dat is kurkuma. Mayo is makkelijk te maken met de staafmixer.
Mmm … had ik ook gedaan maar krijg het niet stevig. Wat doe ik fout?
Mayonaise maken is een scheikundig proces dat uitermate geschikt is om met z’n tweeën te doen (één roeren, één schenken) en er zijn verschillende formules voor.
In de basis komt het hier op neer: Zorg dat je ingrediënten op kamertemperatuur zijn! Bewaar je eieren sowieso nooit in de koelkast. Voor elke eidooier gebruik je ongeveer een kwart liter neutrale olie bijvoorbeeld zonnebloemolie.
Gebruik schoon materiaal. Roer in een kom (mayonaise maken in een klein bakje lukt écht niet) met een garde (of een gewone mixer) een eidooier los met wat citroensap en een lepel lekkere mosterd (het zuur werkt als een katalysator om het vocht met het vet te binden, de zogenaamde emulsie). Vanaf nu moet je flink en krachtig blijven “garderen” het vocht moet namelijk het vet opnemen, voeg langzaam (druppelsgewijs) de olie toe. Zorg steeds dat de olie goed wordt opgenomen door je eimengsel. Als het goed is wordt de inhoud van je kom steeds lichter van kleur en de olie kan nu een dun straaltje worden toegevoegd (als je te snel wilt gaat je mayo in de schift (=onherstelbaar) en moet je opnieuw beginnen). Hoe meer vet je toevoegt hoe dikker je mengsel. Heb je de gewenste dikte bereikt (je hebt nu een basismayonaise) moet je natuurlijk wel even proeven of het lekker smaakt. Voeg eventueel zout en peper toe of wasabi of yoghurt of bieslook of honing of wat dan ook, afhankelijk van het gerecht waarbij je dit wilt serveren . Varieer naar hartelust. Ben je uiteindelijk tevreden bewaar (áls er eventueel nog wat overblijft) je mayonaise dan in een dichte pot op een koele, donkere plaats.
Ben je al een wat ervarener mayonaisemaker varieer dan ook eens met andere soorten olie of probeer de methode met de staafmixer.
Eet smakelijk!!
Ontzettend technisch dus. Had ik niet gedacht. Lijkt dan zo gemakkelijk zonder dat je de kneepjes van het vak kent. Ook ik heb de helft van de ingrediënten gewoon uit de koelkast gehaald. Na 3 vruchteloze pogingen ben ik er mee gestopt. Het is weer eens liefde en toewijding wat er in de mayonaise gaat dus. Net als met alles wat je op tafel zet. Dank je voor het delen. Ik denk dat voor een hoop mensen de ogen open gaan.