Vijftigenmeer

Zien is nog geen waarnemen

Wat weet jij van vogelpoep

vogel die poeptJe auto staat voor de deur. Gewassen; zacht glanzend in de zon. Of het nu winter of zomer is maakt niet uit. Genieten van de aanblik. Maar dan valt je oog op een grote, groene klodder vogelpoep. Geen ‘dader’ te bekennen. Het zit op de motorkap en tegen de ramen. Je moet jezelf eerst reanimeren … maar dan?

Poepen en plassen in één beweging

schijtende vogelVogelpoep is vaak groen of bruin van kleur, vermengd met een witte klodder. Dat witte is een soort urine. Vogels plassen eigenlijk een dikke brij van urinestoffen uit; alles uit  dezelfde opening. De cloaca. Vogels hebben geen blaas. Een volle blaas is extra gewicht, en dat is in de lucht niet handig. Vogels scheiden (schijten) zo weinig mogelijk vocht uit bij het poepen. Het is maar even dat je het weet.

Wat zit er allemaal in deze vogelpoep?

vogelpoep vogel autoSommige kenners beweren dat in vogelpoep veel eiwitrijk eten (vis) en andere chemische troep zit, en daarom je lak beschadigt. Maar anderen (ook kenners) hebben onderzocht dat de lakschade wordt veroorzaakt door temperatuurschommelingen. Je lak zet bij hoge temperaturen uit en krimpt daarna weer. Met een klodder vogelpoep verloopt dit subtiele proces niet gelijkmatig en gaat de lak zich rondom de groen/witte schijtplek (ver)vormen. Met het blote oog niet waarneembaar hoor. Als de poep ook nog eens korrelig van structuur is, verloopt dit proces nog heftiger. Vogels hebben dus lak aan jouw lak. Ze laten het in hun vlucht vallen en torpederen jouw auto (of kleding) tot collectief toilet.

Hoe krijg je vervolgens deze bijtende smurrie van je auto zonder de lak te beschadigen?

fietszadel met vogelpoepVerwijderen met zoveel mogelijk handwarm water. Vooral bij warm weer. Met name poep van meeuwen kan erg schadelijk zijn. Zij eten vaak erg eiwitrijk (en chemisch). Als het hard geworden is kun je er een kletsnatte doek, toiletpapier of een spons op leggen. Daarna deppend de klodder verwijderen. Vooral niet wrijven. Je loopt kans dat de harde stukjes (…) krassen in je lak veroorzaken. Wat je ook veel tegenkomt op internet, is deppen met cola. Vooral als je geen water bij de hand hebt. Dat heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

Voorkomen is beter dan smurrie op je auto

auto met vogelpoep

De grauwe gans eet gras en verteert het voedsel snel. Zijn poep is groen doordat veel vezels onverteerbaar zijn.

Vroeger (…) was autolak sterker door toegevoegde chemische middelen. De lak van tegenwoordig is op waterbasis. Dit verkleurt sneller en is vatbaarder voor invloeden van buitenaf. Vogelpoep bijvoorbeeld. Breng daarom een paar keer per jaar een goede wax-laag aan op je autolak of een pantser- of glascoating. Bescherm je auto op deze manier. Mocht je overwegen om je bolide zelf te wassen, spoel je auto dan altijd af met veel (heel veel) water. Ga niet met een emmertje van 10 liter je auto schoonmaken (vuil en zand blijven in het emmertje achter). Beter is om regelmatig naar een professionele autowasstraat te gaan. Het vuile water wordt opgevangen, gefilterd en netjes afgevoerd. Zij zijn zuinig in het gebruik van water en zorgen zo beter voor het milieu.

Helemaal niets doen zal altijd afbreuk doen aan de kwaliteit van je lak.

Weetje …

vogelpoep op standbeeld met zeemeeuwVogels kiezen hun slachtoffers waarschijnlijk bewust uit. Volgens een recent Brits onderzoek blijkt dat auto’s met een bepaalde kleur meer kans lopen om er onder gescheten te worden. Onderzoekers spreken elkaar ook hier weer eens tegen. De een beweert dat vogels bij voorkeur op een auto schijten die dezelfde kleur heeft als zijzelf. Maar bij andere onderzoeken staan rode auto’s boven aan het lijstje van de vogels. Daarna blauw en zwart. Groene auto’s zijn afknappers voor vogels. Dat geldt niet voor mijn (groene) jas blijkbaar. Op weg naar de pedicure afgelopen week werd ik getrakteerd op een volle lading. Ik was op fiets omdat de accu (in mijn blauwe auto …) het had begeven. Mijn (groene) mouw van boven tot beneden besmeurd met groen/witte smurrie. Mijn handschoenen werden niet gespaard. Aangezien ik op dat moment dacht dat het om rijp ging dat van de bomen viel, heb ik er ook nog lekker met mijn andere zwarte handschoen overheen geveegd. Het was wat je zegt een topdag.

kip met rode kam

… hoe meer vreemde vogels, hoe mooier de volière …

… later op de dag, tijdens het plaatsen van een nieuwe accu (door een rode serviceauto), werd ik nog een keer getrakteerd op een enorme groene klodder.
Zo langzamerhand ben ik er van overtuigd dat 2017 een topjaar gaat worden. Vogelpoep brengt geluk. Zo zegt immers het bijgeloof. Waarom dat zo is, is nergens te vinden.

 

2 reacties

  1. IHet hele graf van mijn ouders zat onder een kleverige oranje en ook zwarte kleurige smurrie. In het oranje zaten kleine zaden. Waar kan ik foto’s naar toe mailen? Het was lastig te verwijderen en het gaf ook kleur af op de lichtgrijze granieten steen. Over de witte losse stenen maar te zwijgen, dat zag er vreselijk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.