Vijftigenmeer

Maak vandaag zo geweldig dat gisteren jaloers wordt

Voetklachten. Boven de 50? Last van eelt, blaren en schimmel? Lees hier vooral verder.

voetklachten voeten strandVoetklachten bij 50 plussers. Vervolg. Vrouwen hebben meer dan twee keer zoveel voetklachten als mannen. Die lopen dan ook niet vaak op naaldhakken en puntschoentjes. Maar liefst 60% van de mensen heeft voetklachten (of heeft gehad). In dit blog ga ik vooral iets dieper in op eelt, blaren en voetschimmel. Wat doe je er aan?

versleten gympies

oude voeten

Ouderdom

Boven de 50 loop je extra kans op voetproblemen. Door: Ouderdom. Het dagen slenteren op blote voeten in slippertjes lukt niet meer. Vlekken, rimpels en doorgezakte voorvoeten. We krijgen het allemaal. Je teennagels raken eerder verdikt en kunnen verkleuren en verbrokkelen door verkalking. Het klinkt en voelt dramatisch. Je huid wordt dunner, banden, pezen en spieren verliezen hun elasticiteit. Ook je gevoel in de voet kan verminderen. Lopen op hoge hakken is een uitdaging. Alles verstijft; dus ook de gewrichten in je voeten. Wacht niet met het extra verzorgen van deze onderdanen tot je klachten krijgt. Preventief onderhoud is weer eens erg belangrijk.

Voetklachten: Eelt

reuze schildpad poot

… last van eelt?

Eelt ontstaat door te veel druk en wrijving. Het is een soort beschermingsmechanisme van je lichaam. De een heeft meer last van eelt dan de ander; niet te voorkomen. Eelt heb je op de bal van je voet, je hak of onder je teen. Het kan bij het lopen een branderig gevoel veroorzaken. Vaak zijn verkeerde schoenen, overgewicht of een afwijkende stand van je voeten, de oorzaak. Als je ouder wordt, wordt je huid droger en dit zorgt weer voor extra eelt. Gelukkig kan het geen kwaad.

Pedicure helpt je aan poezelige voetjes

voeten sandaaltjes

mooie voeten

Als je op slippertjes of sandaaltjes loopt ziet het er niet echt fris uit. Lastig wordt het, als je pijn of kloven krijgt. Ga dan eens naar een pedicure. Zij (of hij …) kan je voeten weer lekker zacht en gezond maken en je ook praktische tips geven. Vooral als je diabetes (neuropathie) of reuma hebt. Zelf kun je er ook van alles aan doen. Pak een gezellig boek of tijdschrift, neem een voetenbadje en haal het eelt weg met een vijl, rasp of puimsteen. Biotex of soda zijn slecht voor je huid. Het beste kun je een schep keukenzout in je teiltje (niet te warm) water doen. Dit zuivert maar ontvet je huid dus niet. Je kunt ook bij de drogist speciale eelt crèmes en pleisters kopen. Als je dan weer van die lekkere poezelige voetjes hebt, ben je weer helemaal blij.

Voetklachten: Blaren

voeten op de trap

last van blaren?

Een blaar is ‘gewoon’ een met vocht gevulde ruimte in je huid doordat een van de diepere lagen van je huid beschadigd is geraakt. Prik een blaar liever niet door. Je loopt het risico op een infectie. Laat het anders door een expert doen. Vaak krijg je een blaar als je in korte tijd veel wrijving op je voet hebt. Vocht hoopt zich op net onder je opperhuid. Bijvoorbeeld na een wandeling (Nijmeegse Vierdaagse of een shopsessie met je vriendin) of tijdens het zweten in je elegante sandaaltjes. Vaak door druk of wrijving van te nauwe schoenen of vochtige sokken. Je huid wordt branderig en rood. Ik ken het want ik heb heel vaak blaren. Bij het wisselen van zomer naar winterschoenen en andersom. Een hard stiksel, ruw gespje of een strak bandje zijn bij mijn voeten al garantie voor blaren. Berusten doe ik er niet in want het is super onhandig.

vierdaagse lied

samen zingen

Voorkomen. De ideale tip is er niet. Of wel? Soms kun je preventief sporttape plakken of een anti blaren stick gebruiken. Probeer op goed passende schoenen te lopen en trek naadloze sokken aan. Als je last hebt van zweetvoeten kun je je voeten in de talkpoeder zetten.

Voetklachten: Voetschimmel of zwemmerseczeem

oude voeten

we lopen heel veel

Misschien een beetje eng om te weten maar op je voeten leven ongeveer 150 soorten schimmels waarvan 80 op je hielen, 60 op je nagels en de rest tussen je tenen. Die schimmels gaan het gevecht aan met schadelijke bacteriën. Op vochtige plekjes gaat helaas de ‘trichophyton rubrum’ overheersen en dus ook voor problemen zorgen. Je krijgt vervolgens jeuk, blaasjes, huidschilfers en kloofjes. Als je hier niets (zwemmerseczeem = tinea pedis) aan doet worden je nagels ook aangetast. Die gaan dan geel/wit verkleuren en dik/brokkelig worden. Vroeger noemden ze dit kalknagels. Dit kan zorgen voor pijnklachten of ingroeiende nagels. Het ziet er ook niet echt appetijtelijk uit. Doe er iets aan. Bovendien omdat het erg besmettelijk is en zich kan verspreiden over je hele lichaam. Je kunt een voetschimmel dodende crème of poeder gebruiken. Als het niet overgaat moet je echt contact opnemen met je huisarts of een dermatoloog. Zij stellen de juiste diagnose en schrijven eventueel medicijnen voor.

Iedere ochtend over je eigen voeten plassen helpt echt niet bij een hardnekkige schimmel. Dan kun je het beter proberen met azijn. Als je over je voeten plast moet je ze weer met zeep wassen en dat is juist weer niet goed. Er zijn ook mensen die hun hoofd insmeren met poep tegen roos … wie heeft nog meer van dit soort geweldige tips?

Maar liefst 50% van onze bevolking heeft een voetschimmel. Behandel je schoenen dan ook preventief. Daar nestelen die schimmels zich ook. Was je voeten dagelijks maar gebruik liever geen of nauwelijks zeep. Droog ze goed af. Vooral tussen de tenen. Loop buiten je eigen douche het liefst op slippers.

Als afsluiter nog een paar ‘leuke’ weetjes:

 • Verliefde vrouwen maken door de bewegingen van hun voeten duidelijk of ze verliefd zijn op iemand (bestudeerd door een Britse onderzoeker …).
 • Voelt de vrouw zicht aangetrokken tot haar gesprekspartner? Dan wijzen haar voeten in zijn richting en wipt ze met haar voeten.
 • Voeten scheiden meer reststoffen uit dan andere lichaamsdelen, en dat is te ruiken. Gelukkig zijn onze voeten het verst van onze neus vandaan.
 • Als een man nerveus is beweegt hij zijn voeten meer.
 • Arrogante mensen bewegen hun voeten juist minder.
 • Mannen en vrouwen houden hun voeten stil als ze liegen.
voeten strand samen

staan ze de goede kant op?

Liegen en je voeten stilhouden? Bijzonder; wie zou daar op letten. Ziet er vast wel raar uit. Maar ja .. ik kwam het tegen op internet tijdens mijn zoektocht naar leuke weetjes over voeten en wilde dit onderwerp toch graag lachend afsluiten.

 

Veel mannen willen de wereld aan hun voeten hebben; voor de meeste vrouwen is een man voldoende. 

6 reacties

 1. haha, ben jij zelf pedicure ?
  ik vind nl. klinken als reclame,sorry .

  groet, Nicol.

  • Nee joh. Ik ga wel een keer in de 3 maanden naar een pedicure bij mij in het dorp. Dus zeker geen reclame. Ik hoop wel op aanvullende tips. Net naar Vlissingen geweest en weer een blaar op mijn hak. Balen.

 2. Ik mis WandelWol in je lijstje.
  Helpt enorm om blaren en zere plekken te ontlasten/voorkomen/genezen.

  • … hihi … bij de eerste recensie van WandelWol lees ik direct dat er maar 1 klein blaartje was … maar ik ga het zeker proberen. Ik heb er nog nooit van gehoord. Op mijn laatste vakantie weer een enorme blaar achter mijn hak. Balen.

 3. Liegen en je voeten stilhouden bijzonder hoor nooit van gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.