Strijken. Hoe win je het strijkgevecht met een overhemd? Lees jij het etiket aan de binnenkant van je kleding? Ik had nog nooit gedaan. Ga de uitdaging aan en er gaat een wereld voor je open. Makkelijk en simpel. Vrolijk strijken.
Heter is niet beter
Je vindt het etiket aan de binnenkant van je overhemd. Pak je leesbril en zoek daar het aantal stippen (in het strijkijzertje) dat je vervolgens ook op je strijkijzer terugvindt (zie foto). Stel je strijkijzer goed in. Zorg dat je strijkbout schoon en glad is aan de onderkant. Dus strijk vooral niet over ritsen en knopen. Helaas is heter (strijken) niet beter (of sneller) helaas … Je loopt het risico de draden in de vaak fijne stof, te verbranden.
Voorbereiding
Zorg voor een hoge stabiele strijkplank. Niet strijken met een rug als een halve hoepel. Je ziet er al snel uit als een schuifelend nijlpaard en we willen toch doen voorkomen dat we nog in de kracht van ons leven zijn. Hoezo last van de heupen? Hoezo opkomende grijze haren? Hoezo hekel aan strijken? Het leven is een feest.
Zorg dat je niet kunt struikelen over het snoer. Ook thuis is veiligheid belangrijk.
Laatste tip: Ik heb bij stugge stoffen strijkspray bij de hand. Een plantenspuit met gekookt water en een heel klein beetje wasverzachter erdoor, kan ook wel. Stekker in het stopcontact en je kunt beginnen.
Binnenkant strijken
Begin met de kleine delen (boord) en strijk de rest aan de binnenkant. Vooral bij donkere en fijne stoffen loop je het risico dat er afdrukken van het strijkijzer aan de buitenkant van de stof komen. Knoopjes van het overhemd losmaken.
De boord als eerste. Openvouwen en aan de achterkant van binnen naar buiten strijken. De opstaande rand en daarna de ‘vleugel’. Een messcherpe vouw strijken. Dit is de enige vouw die je in het overhemd strijkt. Daarna het overhemd binnenste buiten keren.
Straktrekken
Trek de mouwen strak. Dit doe je door aan het schouderdeel, de zijnaad en het manchet te trekken. Met de hand gladtrekken. Voel of er nog vouwen aan de onderkant zitten. Strijken vanaf de naad naar buiten (boven). Nooit de manchetten strijken. Als je dat wel doet verraad je naar de buitenwereld je onkunde. Dat willen we toch echt niet meemaken. Geen misplaatste blikken over jouw superieure huishoudwerk.
Het lijf
Het belangrijkste komt nu. Het lijf, het rugpand. Als je een hekel aan je man hebt kun je dat deel ook bewust vergeten (grapje). Daarna het rechtervoorpand (knopen). Zijnaad tegen de zijkant van de plank leggen en de rest vrij naar beneden laten hangen. Daarna het linker voorpand. Als de stof het toelaat en de scherpe punt van je strijkijzer, kun je de buitenkant tussen de knoopsgaten ook nog strijken. Dit ziet er wel heel erg mooi afgewerkt uit natuurlijk.
Hang het overhemd netjes op met het bovenste knoopje gesloten. Rustig laten uithangen op een goede hanger (=met verbredingen op de schouders).
Ik schrijf dit niet uit een soort misplaatst moedercomplex. Dan was de titel ‘Met steunzolen achter de strijkplank’ beter op z’n plaats. Voor mij voelt dit als lotgenotencontact met een vette knipoog.
Waarom mogen de manchetten niet worden gestreken?
Mijn partner draagt bijna altijd spijkeroverhemden en dat is lastig strijken. Daarom heeft hij een stoomapparaat gekocht waarbij 2 liter water in grote container sit en die is met slang aan strijkbout verbonden, strijkt fantastisch!
Ik heb ook nog een klein persje, dat gebruik ik voor T-shirts, dan lijken ze als nieuw!
Waarom de manchetten niet worden gestreken weet ik eigenlijk niet. Zo heb ik het geleerd. Na jouw vraag nog gezocht op internet maar kan geen passend antwoord vinden. Ervaring met een stoomapparaat heb ik niet maar het klinkt me als muziek in de oren. Ook het kleine persje? Hoe heet zo’n persje en waar koop je die?
Gewoon netjes ophangen, niet te droog laten worden, strak opvouwen en het hele strijken kun je overslaan.
Hier wordt al jaren niet meer gestreken. Ook de spullen van manlief niet die toch elke dag strak in pak naar kantoor moet. Na een uur in de auto zie je toch niet meer of het gestreken was of niet.
Dat lukt mij echt niet. De overhemden moeten toch echt onder een strijkijzer door. Hoe doe je dat dan met de boorden? Blijven die dan ook zonder strijkijzer keurig in de plooi?
Bij een goed overhemd wel. Wij kopen geen z.eeman of H.M spul wat dat betreft.
Het merk State of Art moet wel een strijkijzer zien als het uit de wasmachine komt. Een bekend merk en zeker geen slechte kwaliteit. Dus wat zou ik dan nog verkeerd kunnen doen?
Jij doet helemaal niets verkeerd, geloof me!
Ondanks dat het woord strijken bijna iedere vrouw tot minder positieve gedachten doet komen ben nog iemand die haar leeftijd eer aan doet.
Niet te lui om te strijken en old school opgevoed zoals mijn echtgenoot.
Het No Iron tijdperk hebben we in de zeventiger jaren achter ons gelaten.
Hij heeft het strijken in militaire dienst geleerd. Niet dat je in een gevechtstenue met glad gestreken shirts je land beter verdedigt hoor maar wel de nodige discipline bijgebracht gekregen die er heden ten dage nogal eens aan ontbreekt.
Het niet strijken is van een bepaalde “lichting” die wel andere dingen te doen hadden dan er verzorgd uitzien.
Mijn echtgenoot strijkt trouwens een stuk netter dan ik maar doet er dan ook 2X zo lang over.
Manchetten en boorden strijkt hij overigens ook.
Mijn oma moest ze vroeger zelf stijven met stijfsel.
Dat lijkt me trouwens nogal pijnlijk dragen.
Ga zo door Herma,
Old School, niets mis mee!
Ik strijk ook netjes. Geen sokken maar wel overhemden. Als je goed kijkt zie je het verschil. Ook bij strijkvrije overhemden. Wat je zegt … gewoon Old School.
Ik begrijp ook niet waarom de manchetten niet gestreken zouden mogen worden. Zelf doe ik het wel. Ziet er keurig uit 🙂
Zie de tips van Miriam. Zij strijkt ze wel aan de binnenkant. Ik heb het nog nooit gedaan en de manchetten zien er perfect uit.
Hoi nog heel even over de manchetten.
Strijk je deze van de binnenkant dan rek je eigenlijk de binnenkant van deze dubbelzijdige manchetlaag op.
Hierdoor ontstaan er aan de goede kant (buitenkant) kreukels in de stof die niet mee opgerekt zijn door het indirecte contact met het strijkijzer.
Manchetten moeten dus wel degelijk gestreken worden maar niet vanaf de binnenkant.
Anders is het met de dubbel omgeslagen manchetten die dan toch nog op armlengte zijn. Daar wordt de binnenkant dus plotseling de buitenkant. Houd daar dus rekening mee. En natuurlijk zijn er overhemden van bijvoorbeeld Chinese herkomst. Deze hebben vaak een intern verlijmde verbinding tussen binnen en buitenkant. Eigenlijk dus gesteven. Deze manchetten hoef je nooit te strijken.
De vakvrouw aan het woord. Dank je voor deze tips en technische trucs. We zijn nu helemaal profi bezig.
Leuke post! En hiermee moet het echt gaan lukken : )
Vooral de adviezen van de lezers maken dat je blog een compleet verhaal wordt. Ik ben ontzettend blij dat er vrouwen zijn die hun ervaringen met me delen.
Hi Herma, dat gestrijk voor die kerels vind ik bewonderenswaardig. Jammer dat ze zelf amper de moeite nemen om dit klusje onder de knie te krijgen. Toen ik mijn inmiddels ex- man vertelde dat hij zijn eigen overhemden moest gaan strijken (hij droeg er gemiddeld 2 verschillende per dag die ook diezelfde dag nog naast de wasmand belandden) werden alleen nog maar de manchetten, de kraag en het bovenste gedeelte van het voorpand gestreken en daarna trok hij er een trui over aan. Ook vond hij dat één overhemd per dag of per twee dagen ook wel kon…… Tja, ik heb daarna alleen nog mijn eigen kleding hoeven strijken want daar was hij immers niet voor aangenomen (…). Moet ik er misschien ook nog even bij vertellen dat ik een meer dan fulltime baan heb en hij zat werkloos thuis.
Tegenwoordig strijk ik ’s nachts, nog steeds voor mezelf. Ik ben een onrustige slaper en het geeft me wat te doen in plaats van liggen woelen. Meestal is een half uurtje strijken al genoeg. De mand is dan nog niet leeg maar mijn hoofd wel en de rest van het strijkgoed wacht wel sterker nog er komt altijd weer wat bij. De keurig stapels in de kast geven me veel voldoening en ik heb altijd iets om aan te trekken.
En, oh ja, om op je vraag van vanavond terug te komen, ik heb nog niet geperst 🙂
Wahaa … ik heb een echtgenoot in huis die wel zelf kan strijken en het ook doet mocht het nodig zijn. Nu ik thuis ben neem ik het strijkwerk voor mijn rekening. Hij is nu degene met een meer dan fulltime baan.
… niet geperst … onvoorstelbaar. Misschien slaap je daar juist heel veel beter op.
Jeetje dat zit diep bij Flien!
Ik denk dat je de verkeerde vent hebt getroffen. Nou ja, ik ken ook setjes die niets strijken. Ook de vrouwen van die setjes strijken niet.
Ze zien er dan verfromfraaid uit.
Maar gezien je onrustigheid denk ik toch dat zo af en toe een gesprek met een goede toehoorster (der mag ook als je geen algehele aversie tegen mannen hebt) je beter helpt dan een stapeltje strijkgoed wegwerken bij nacht.
Hi Miriam, valt wel mee hoor. Die vent is nu de zorg van een andere vrouw, ik wens haar veel sterkte, en ik ben blij dat ik van m af ben. Strijken is voor mij zoveel meer dan alleen maar een vervelend huishoudelijk klusje en dat is het altijd al geweest. Strijken geeft me tijd en ruimte om over dingen na te denken en de stilte van de nacht helpt daarbij. Ik leef en leefde een hectisch leven (daar komt ook de onrust vandaan) en die goeie gesprekken voer ik ook wel, zelfs met mannen. Ondertussen ben ik ook nog eens op zoek naar die enorm leuke man voor mijzelf en hij hoeft niet te kunnen strijken hoor!!
… gewoon een topwijf dus!!