Chaos is ook een systeem

Pompoen (wortel) currysoep van de Appie in oktober

pompoensoepPompoen (wortel) currysoep van de Appie. Buiten wordt het kouder en binnen genieten we van allerlei warme  ‘herfstige’ recepten. Dit weekend alvast begonnen met een lekkere, volle soep.

 

Pompoen, curry wortelsoep

pompoen currysoep

De zogenaamde pureersoep voor de snelle huisvrouw. Op zondagmiddag is er vaak tijd om zelf soep te maken. Nou ja maken … soms gooi ik gewoon een pakje van Unox in de pan. Ook lekker. Afgelopen weekend had ik zin in zelf gemaakte soep. Bij de Albert Heijn heb je kant en klare soeppakketten. Korte beschrijving, korte actie om vervolgens een lekker (zelfgemaakt) soepje op tafel te zetten. Lekker geurtje in huis. Ik was aangenaam verrast. Beetje crème fraiche erover met een blaadje koriander en je zou het je schoonmoeder zo kunnen voorzetten.

Staafmixer

pompoen currysoep

gewoon makkelijk

Ik heb zelf zo’n handige staafmixer. Ooit gekocht bij de Lidl. Ideaal om deze soep te maken. De verse groente bak je even aan in weinig olijfolie; ongeveer 3 minuten door laten sudderen. Daarna 500 ml water toevoegen, met zo veel mogelijk liefde aan de kook brengen en het zakje bouillonpoeder toevoegen. Kookwekker op een kwartiertje en klaar is Kees … en je soep. Je kunt het helemaal fijn pureren maar ik vind het altijd lekker om nog een beetje stukjes van de verse groente terug te vinden. De textuur kun je op deze manier zelf bepalen.

Ingredienten

bouillonpoeder

Vaak staan er op soeprecepten van die ingrediënten waar je mee blijft zitten. Eén stengel bleekselderij, een giga-pompoen of één winterwortel. Wat doen je dan met  de rest? Invriezen? Daar moet je weer over nadenken en dat wil je soms niet. Alleen de plek in de koelkast is in een drukke week al een uitdaging. Zo’n soep van de AH is kant en klaar. Alles is al ingekocht en ook nog eens op maat gesneden. Efficiënt en weinig verspilling. Van de koriander heb ik maar heel weinig toegevoegd. Dat vind ik niet zo heel lekker. Probeer het wel steeds te eten zodat ik wen aan de ‘opgewekte-zeep’ smaak.

koriander … daar houd ik niet zo van

De vers-pakketten bij de andere supermarkten heb ik nog niet geprobeerd. Mocht ik die mijn keuken-revue laten passeren, deel ik het met jullie. Wie heeft ervaring met andere soeppakketten?

 

Warm, dampende en heerlijke geurende soep

 

 

10 reacties

 1. Esje

  Die poeders kunnen toch wel e-nr-bommetjes zijn.
  Ik maak het allemaal toch liever zelf. Als ik veel e-nummers consumeer word ik soms zo moe en hangerig.
  Bleekselderij kun je best lang bewaren, evenals winterwortel e.d.
  Ik koop vaak een hele zak wortels en een flinke bos selderij.
  De ene dag soep. De andere dag fijnsnijden en door de pasta.
  De derde dag in kleine stukjes roerbakken en op de pizza.
  De vierde dag meekoken in de basmati-rijs..
  Ik weet er wel raad mee hoor.. En kom er zo een hele week mee door, voor weinig geld.

  • Herma Westerdiep

   Hoi. Dank je voor je praktische tips. Ik heb geen last van e-nummers gelukkig dus dat scheelt weer in het gebruik van de soms handige kant en klare produkten.

   • Vincent

    Ik wordt wel een moe van die ongefundeerde kritiek op E-nummers. Alsof alle E-nummers slecht zouden zijn. Het is gewoon een registratiesysteem van stoffen die gebruikt (kunnen) worden in de voedingsmiddelenindustrie. Een E-nummer is echt niet per definitie slecht: zuurstof en stikstof (de grootste bestanddelen van lucht, resp. ca. 20% en 78%) hebben ook een E-nummer, vitamines als vitamine C en D ook. En ik zou niet graag zonder die door het leven gaan (dat gaat trouwens ook niet echt lang lukken)…

    • Herma Westerdiep

     Helemaal mee eens. Volgens mij is het een beetje massahysterie; net als die gluten allergieën en het ongefundeerd gebruik van supplementen. Zelfs in groente en fruit (dus ook in wijn …) zitten E-nummers toch? Vaak is het onkunde of onwetendheid. Ik heb er helemaal geen hinder van en ga niet mee in al die voedselhypes.

     • Vincent

      Het kan geen kwaad wel wat genuanceerd naar het etiket te kijken om te zien wat er allemaal toegevoegd is, maar het zonder meer veroordelen van E-nummers is onzin. Ik kijk vaak wel naar de ingrediëntenlijst (wat er in de grootste hoeveelheid in zit staat bovenaan), soms zie je bijvoorbeeld bij kruidenmixen veel toegevoegd zout (30%) of natriumglutaminaat (smaakversterker) – die laat ik dan links liggen. Zout hoef ik niet in een kruidenmix, niet nodig en zonde om daarvoor te betalen. Die natriumglutaminaat verdraag ik niet goed, kan ik slecht van slapen en geeft hartritme stoornissen.
      Gewoon gvb … (Gezond BoerenVerstand gebruiken ?).

     • Herma Westerdiep

      Precies. Ogen open dus.

     • Elly Dekker

      Helemnaal mee eens, ik geloof wel in eten zonderr pajes, maar dat is meer omdat ik geloof in eten wat moeder natuur ons biedt.. beetje zoals de indianen…alleen kan ik helaas niet zoveel… maar anders zou ik het wel weten,zij hadden ook geen last van vergrijzing, omdat oude/zieke mensen zelf weggingen

     • Herma Westerdiep

      Volg je gevoel en dan komt het vast wel goed.

 2. Esje

  Ik schreef alleen maar: “Als ik veel e-nummers consumeer word ik soms zo moe en hangerig.”

  En dat is dan gelijk ” ongefundeerde kritiek op E nummers” ?
  Wat raar dat ik niet mag aangeven dat ik het voel aan mijn lichaam als ik teveel E nummers binnen krijg.

  Dat er ook gewoon E nummers zijn die bestaan uit gewoon dagelijks voedsel weet ik ook wel.

  Jammer om gelijk zo afgebrand te worden.

  • Herma Westerdiep

   Je moet het niet zien als afbranden. Ik denk dat het goed is dat er een discussie ontstaat. Bewustwording.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑