Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Lageland in de Woldstreek. Rondje Harkstede op de fiets

 

lageland fietsenLageland. Fietsen door (veenontginningsgebied) Duurswold. Ook wel Woldstreek of Zevenwolden genoemd. Langs Woudbloem, de Scharmer Ae, de Slochter Ae en een aantal oude streekdorpen zoals Schaaphok, Lageland en Kolham. Schitterende groene dorplinten te midden van een betoverend aangelegd natuurgebied ‘Midden Groningen’.

Lageland: Huispodia van de Romeinen

lageland fietsen picknick

vroeger liepen hier Romeinen

Klein reisje door de tijd. Geen opgegraven hunebedden maar wel vondsten uit de periode van 3400-2800 v.Chr. Het zandgebied raakte destijds (heel vroeger) overgroeid met hoogveen en werd daardoor te nat voor bewoning. Alleen een vondst aan de Hamweg van een pot uit de Romeinse tijd getuigt van vroegere bewoners (waarschijnlijk rendierjagers).

blauwe lucht groningen

… en het was droog …

Zij bouwden huispodia (terpnederzetting; kleine verhoging van plaggen) maar hebben die na enkele generaties weer verlaten. Later ontstonden zandgronden (stuwwal) tussen deze zeeklei en veen. Daardoor ontstond de lintbebouwing met veendijken van Harkstede tot Siddeburen (en Wagenborgen).

Van de WOII naar het ‘Natte Hart’

fietsen lageland water

Natte Hart

Wat verder in de tijd, zo na de Tweede Wereldoorlog waren er twee dingen belangrijk: Voedsel en wonen. Ruilverkavelingen maakten de landbouw vervolgens beter rendabel maar dit ging helaas wel ten koste van de natuur. Landbouw en natuur verdragen elkaar jammer genoeg niet altijd.

bruggetje van hout

bruggetje

Zo ongeveer na 1985 werden economische en ecologische belangen bijeengebracht. Bedrijven, burgers en belangenverenigingen werk(t)en zo flexibel en creatief mogelijk samen. Uiteindelijk blijkt deze samenwerking een enorme opsteker voor de hele streek te worden. Het natuurproject Midden-Groningen werd geboren. In het gebied tussen het Schildmeer en Kolham worden nu plas- en drasgebieden en eilanden van rust aangelegd. Kleurrijke oases in dit zgn. ‘Natte Hart’ van de provincie Groningen. Hier vindt je natuurschoon en schitterende vergezichten. Perfect om te wandelen en te fietsen.

Middenstand en scheepsbouw

platteland groningen fiets

vergezichten

Weinig middenstand meer te bekennen. In Lageland bijvoorbeeld, heb je behalve een café en een ijsbaan nog wel een kleine openbare basisschool. Hier gaan ook de kinderen van Blokum, Denemarken, Luddeweer, Schaaphok en Woudbloem naar toe. De school bestaat al sinds 1874. In Harkstede hebben we gelukkig nog een supermarkt, horeca en wat kleine winkeltjes.

water woudbloem riet

water bij woudbloem

In dezelfde periode (na 1874) werd het Eemskanaal aangelegd. Na de aanleg van de afsluitdijk besloot Provinciale Staten tot de aanleg van een afwateringskanaal. Het afgraven van de veengebieden zorgde nl. voor extra wateroverlast in de stad Groningen. Het Eemskanaal (1866-1876) zorgde voor een betere afwatering en opende de vaarweg voor grotere schepen. Ook weer goed voor de economie (scheepsbouw).

Er gaat niets boven Groningen …

IJzeren Klap Lageland

IJzeren Klap Lageland

Veel te vertellen over deze streek blijkt iedere keer weer. We dachten dat we snel uitgekeken zouden raken tijdens onze fietstochtjes maar niets is minder waar. Al met al staat de aanschaf van een fietsendrager nog niet op ons verlanglijstje. Hebben jullie ook wel eens gefietst in deze omgeving? Heb je nog leuke tips?

4 reacties

 1. gelukkig staat een fietsdrager niet op mijn verlanglijstje
  ik zet mijn fiets gewoon in mijn bus

 2. Ik ben niet zo gecharmeerd van de provincie Groningen, de stad vind ik wel leuk!
  Wel een rustige provincie en veel groen, dat is prettig.

  • Dat is dan in ieder geval een beginnetje. Groningen is ook een prachtige en vooral sfeervolle stad. Altijd wel iets te beleven. Lekker shoppen, lekker eten en goed te bereiken met het openbaar vervoer.
   Als je van natuur houdt kun je ook eens in Lauwersoog gaan kijken. Daar kun je zeilen, surfen en zwemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer