Vijftigenmeer

Zien is nog geen waarnemen

Ikea kasten bouwen zit in je DNA profiel

ikea vestigingIkea kasten. Metamorfose in onze extra slaapkamer. Geen extreem makeover maar opgevuld met nieuwe Ikea kasten. Waar we het meest verbaast over zijn is dat oud en nieuw gewoon op elkaar aansluiten. Alleen de scharnieren hebben een andere plek gekregen maar die kun je makkelijk verplaatsen. Passen doen ze.  Of niet?

Ikea kasten op de vierkante centimeter

ikea kasten bouwen

het begin is er

Opbergcapaciteiten in ons appartement concentreren zich op de vierkante centimeter. Omdat we een zolder ontberen worden we erg creatief om alles zo efficiënt mogelijk in te richten. In de garage wordt een boot gebouwd dus ook daar is geen centimeter over. Ook is het de droom van (bijna) iedere vrouw om een enorme inhoud aan kastruimte te hebben. Voor schoenen, tassen, kleding en jassen. Effectief en op kleur gesorteerd natuurlijk. Met of zonder deuren, met of zonder spiegels. Wij hebben wel voor een opstelling met deuren gekozen omdat het naast kledingkast ook een beetje onze zolder is. Maar dan zonder spinnenwebben.

Pax en Besta

ikea kasten schoenen

… deze zijn niet van mij hoor …

De combinatie van Ikea kasten (Pax en Besta) in deze extra slaapkamer, was ons tot nu toe goed bevallen. Toch kiezen we er nu voor om twee wanden vol te bouwen met Pax kasten. De Pax kasten zijn 2.36 cm hoog; de Besta veel lager en minder diep.
Iedere kast kun je zelf indelen. Lades, planken, roedes … alles wat je maar wilt. Heb je veel overhemden en jassen of wil je juist veel schoenen en shirts opbergen? Perfect passende manden en dozen? Ga op de site van Ikea en stel je eigen kasten samen. Even inloggen, digitaal bouwen en je kunt je bestelbon zo uitdraaien.

vrachtwagen ikea oegema

keurig afgeleverd

Wij hebben de kleine 300 kg aan bouwmateriaal (ja echt waar … 294 kg om precies te zijn) laten bezorgen. Werkte ook perfect. Voor 50 euro ga je je toch geen hernia tillen? Die hernia was trouwens al meer dan 5 jaar geleden. Voorgoed verleden tijd.  Twee nette heren van de transportmaatschappij belden een half uur voor de levering dat ze onderweg waren en hebben de materialen neergelegd op de plek die ik graag wilde. De heren een glaasje Ice tea en ik de digitale review ingevuld.

Werkbeschrijving en schroefjes compleet

ikea kasten bouwen

instructies lezen

Het bouwen c.q. monteren van de Ikea kasten ging als vanouds, prima. Werkbeschrijving keurig bij iedere kast en bij ieder apart onderdeel. Geen schroefje ontbrak, niets beschadigd. Mocht je je handleiding vervolgens per ongeluk kwijtraken kun je altijd nog eentje digitaal bekijken. Je vindt daar staan ook praktische tips. Lang leve internet. Maar misschien heeft iemand anders een ultieme tip?

kamer troep

storm in de kamer

Het bouwen bracht natuurlijk nogal wat voorbereiding met zich mee. Alle bestaande kasten moesten leeg en uit de slaapkamer. Voor de Besta kasten hadden we gelukkig een liefhebber. Die hadden we drie weken geleden al afgevoerd. De kleding, boeken en kerstballen hebben we in de kamer en de slaapkamer gelegd. Het resultaat zie je op de foto’s. Orkaanachtige puinhoop.

ikea kasten kamer

alles netjes binnen

Dit zet weer aan tot opruimen en weggooien. De kledingbak van het Legers des Heils is dus weer een stukje verder gevuld en ook de oud papierbak van de gemeente moet er aan geloven. Trouwens je kunt je karton gewoon terugbrengen naar Ikea. In Groningen staat de karton-container naast de lift. Plankje of deurtje over … je kunt tot 365 dagen terug naar de vestiging bij jou in de buurt. Trakteer jouw Bob de Bouwer dan gezellig op een lekker ijsje. Kost allemaal geen fluit (… of drol).

Bob de bouwer

ikea kasten bouwen

mijn eigen bob de bouwer

Als je internet moet geloven zijn er een hoop slechte ervaringen met het bouwen van Ikea kasten. Ontbrekende materialen en slechte handleidingen. Wij delen deze ervaring gelukkig niet. Wie wel? Nu moet ik ook wel even zeggen dat mijn kastenbouwer een buitengewoon handige man is die handleidingen maar een paar keer bekijkt en dan op een logische, technisch inzichtelijke manier alles in elkaar draait. Ook nog eens in een rap tempo. Ik doe niets anders dan spullen uit de verpakking halen en alles gesorteerd klaarleggen. Tillen en bukken. Broodjes  smeren en koffie zetten.
Wat we wel hebben geleerd in al die jaren is, dat je zelf wel redelijk goed gereedschap moet hebben. Technisch inzicht en het lezen van een bouwbeschrijving moet je kunnen. Het moet in je DNA profiel gegoten zitten. Mijn DNA profiel is jammer genoeg niet helemaal compleet. Ik ben al blij dat ik snap dat de deur aan de voorkant van de kast hoort te zitten.

 

Dus: waarom moeilijk doen als het samen kan … ?

6 reacties

  1. dit is een reclame film voor ikea

  2. Wij hebben ook ikea kasten van pax (schuifdeuren). Heb ze zelf in elkaar gezet zal vast in mijn DNA zitten.

    • Precies. Jij snapt het. Ik had het nooit voor elkaar gekregen. Ligt niet aan de beschrijvingen hoor maar aan mijn ruimtelijk inzicht en gevoel voor techniek. Ik kan me zo voorstellen dat het heel makkelijk lijkt als je de kasten koopt. Vervolgens na verwoede pogingen ben je super gefrustreerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2018 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer
Assign a menu in the Left Menu options.
Assign a menu in the Right Menu options.