Vijftigenmeer

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken

Honden aan de lijn; een kans of een verplichting?

honden aan de lijn tanden bijtenHonden aan de lijn. Is het een gunst naar een ander of een verplichting van de eigenaar? Samen werken aan respectvolle omgangsvormen? Een mooi decembercadeautje.

Honden aan de lijn

honden aan de lijn strand zee

zo makkelijk kan het zijn

Volgens mij is het simpel. Wandel in de bebouwde kom met je hond aan de lijn. Uit respect voor je medemens en andere hondeneigenaren. Klein cadeautje in deze verharde samenleving. Als je je hond netjes aan de lijn hebt voorkom je discussies of onduidelijkheden. Jij bent op dat moment verantwoordelijk voor je hond en laat dat duidelijk zien.  Voor mij is dan zichtbaar dat jij je netjes aan de regels houdt en ik geen omweg hoef te maken voor een tegen me opspringende, niet luisterende of blaffende hond.
In bijvoorbeeld een appartementencomplex kun je op deze manier niet veilig uit of in je eigen woning stappen. Denk aan de lift en het trappenhuis waar je een loslopende hond tegen kunt komen en je geen kant op kunt. Zo’n hond die ‘ochtends vroeg tegen je witte broek aan staat te springen. Om half acht ‘s ochtends een schreeuwende baas, een niet luisterende hond en vieze kleren.

Loslopende honden weetjes:

honden aan de lijn bordeaux dog

indrukwekkend

 • Sommige kinderen en volwassenen zijn bang van honden;
 • De meeste mensen willen geen vieze poten of kwijl over hun nette kleren;
 • Het kan gevaarlijk zijn als een loslopende hond impulsief op het verkeer reageert;
 • Ze kunnen plotseling reageren op andere honden (aangelijnd of niet);
 • Honden reageren op katten, vogels en ander loslopend wild vanuit hun jachtinstinct;
 • (Eenzaam) blaffende honden zijn een irritatie voor velen;
 • … als je hond niet in de peiling hebt kun je de ontlasting ook niet opruimen. Spelende kinderen en buren met mooie tuinen zijn hier echt niet blij mee.

Hij doet niks

honden aan de lijn straat trap frans twee

ook op gedeeld eigen terrein

De ultieme uitspraak ‘hij doet niks’ geldt voor alle honden die ooit iemand (lees link voor moordende Bordeaux Dogs) te lijf zijn gegaan. De honden in het artikel hebben moeder en dochter doodgebeten. Niet alle honden doen dus ‘niks’. Van welk ras, welke grootte en welke leeftijd dan ook. Grote honden zijn doorgaans veel sterker en hebben een grotere bijtkracht. Neem bijvoorbeeld als voorbeeld de groep van de Bullmastiff, Boxer, Dobermann, Rottweiler of de  Bordeaux dog. Enorme spieren, enorm groot en op de lijst van hoog risico honden. Veel discussie.
Het gaat mij bij het aanlijnen vooral om rust en vertrouwen; niet om het uitdelen van boetes door eventuele handhavers. Het blijft een dier, getraind of niet. Neem je verantwoordelijkheid.

Discussies voorkomen

bordeaux dog slapen

maak slapende honden nooit wakker …

Wanneer jouw hond aangelijnd is voorkom je discussies, omdat het duidelijk is (in sommige situaties) wie er verantwoordelijk is voor (het gedrag van) de hond. Probeer afgezien van het aangelijnd zijn ook van je hond een sociale en vriendelijke hond te maken. Zorg dat hij geen schade en overlast veroorzaakt. Niet (vooruit) wandelen en ondertussen je loslopende hond in de tuin van iemand anders laten poepen/piesen. Net alsof je het niet ziet. Niemand is daar blij mee; de voetballende buurkinderen zeker niet.

Rekening met andere honden

honden aan de lijn puppy aangelijnd

goede opvoeding is geen garantie

Houd rekening met andere honden. Iedereen wil het beste voor zijn of haar hond toch? Hondenetiquette. Sommige honden lopen netjes aan de lijn. Maar het kan ook zijn dat een hond herstellende is van een operatie, geblesseerd is, loops, oud of angstig is. Het kan ook zijn dat een hond getraind wordt, paniekerig is of net een nieuwe (verantwoordelijke) baas heeft. Vanuit wat voor perspectief je het ook bekijkt; een hond is een dier. Dieren reageren instinctief en bijten daarom ook instinctief of impulsief. Goed getrainde en lieve honden kunnen soms dingen doen die niet gewenst zijn. Helaas.

Zoals Plato al zei: Zoals de meesteres is, zo is ook haar hond.

18 reacties

 1. Helemaal mee eens.
  En ik ben benieuwd naar een blog over een ander huisdier die in één adem genoemd wordt met vogels en anders loslopend wild. DE POES.
  Een poes is echter net als de hond een als huisdier gehouden dier.
  Goed de meeste poezen vallen geen mensen aan maar………………….
  Ze zitten op warme motorkappen, stoffen cabrioletkappen waar ze niet alleen haar achter laten maar dikwijls onherstelbare krassen. En daarnaast niet te vergeten de vreselijk stinkende poep in de tuin waar je bij het onderhouden van de tuin enorm veel hinder van ondervindt.
  En door het losloop gedoogbeleid is er nig eens een enorme toename van het aantal lastpakken.
  Een poes is echt wel lief hoor maar in tegenstelling van de schrijfster van van dit blog heb ik wel wat met honden en niet met poezen.
  Maar één ding is duidelijk: aan het gedrag van de hond herken je het baasje.

  • De volgende keer focus ik op poezen. Met jouw opmerkingen ben ik het helemaal eens. Ik hoop dat je me het niet kwalijk neemt dat ik niets met honden heb. Zit niet in mijn genen denk ik. Ben er niet bang voor maar wil er geen last van hebben. Het houden van een hond op een flat vind ik sowieso dierenmishandeling (egoïsme ten top). Het ging in dit blog vooral over het bijten en aanvallen. Maar poezen veroorzaken op hun manier ook genoeg overlast. Hoe vaak mijn auto onder de kattenpoten (inclusief modderafdruk) zit … en wat je zegt … het poepen en piesen in andermans keurig aangeharkte tuin is een ergernis top 10. Ik heb vroeger zelf regelmatig in de stank gezeten in mijn tuin door andermans poezen.

   • Herma hoe zou ik jou nu ooit iets kwalijk kunnen nemen? Daar ken ik je denk ik te goed voor :>)
    Dat je niets met honden hebt weet ik.
    Zelf heb ik ook een voorkeur voor bepaalde rassen en wat mij betreft mogen sommige hondenrassen uitsterven.
    En sommige poesjes vind ik ook best wel top maar de poezen die ongenodigd los lopen, mogen door mijn hondje worden weggejaagd.
    Vraag: is het mogelijk om in de reacties een foto te plaatsen?
    Jij modereert dan of je het wil plaatsen of niet.

 2. Persoonlijk heb ik geen last van honden. Het enige ergerlijke zijn baasjes die de poep in zakjes doen en vervolgens de zakjes in het gras achterlaten. Als je het niet in een prullenbak gaat doen laat het dan gewoon liggen, dan is het zo weg. Het plastic blijft heel lang liggen.

  Het bovenstaande zou ook moeten gelden voor kinderen. Ouders, hou je kinderen in de gaten en blijf erbij, uit respect voor de medemens. En nee, lang niet alle kinderen zijn lief en doen niets!

  • Heb je ook helemaal gelijk in. Dat van die achterblijvende poepzakjes wist ik niet. Waarom in de vredesnaam? En dan ‘s avonds aanschuiven bij een vergadering over het milieu? Het zou me niet verbazen. Ook je kinderen bij je houden. Helemaal gelijk in. Als ik zie hoe die rondrennen in winkels bijvoorbeeld en glazen panelen of dito deuren versmeren … kan ik me voorstellen dat je als winkelbediende niet blij bent. Ook een gevalletje opvoeding. Als ze nog te jong zijn, houd ze dan ‘gewoon’ bij je.

 3. Het zal geweldig zijn als iedereen zich aan deze “regels” houdt!
  In de bebouwde kom een riem of een vastgezette sliplijn! De mevrouw, die door een (aan de sliplijn, maar niet vastgezet) voor haar fiets langsrennende hond, een heup en een pols brak, zal dit zeker beamen!
  Altijd alle poep opruimen en niet tegen de buxus van de buren laten piesen.
  En als de kattenhouders dan ook nog zorgen dat hun kat(ten) uit de tuin van de buren blijft is iedereen tevreden (hoop ik).

  • We weten wel hoe we het zouden willen. Ik weet ook niet waarom het zo’n probleem is. Kleine moeite en groot gebaar naar al die mensen die ooit gebeten of bijna gebeten zijn. Ga maar eens op de fiets of de motor ergens langzaam rijden. Hoeveel honden ik niet achter me aan heb gehad.

 4. Honden graag aangelijnd en gemuilkorfd!
  Ook aangelijnd kunnen ze nog steeds bijten. Ik ben bang voor honden en ik wil altijd kunnen zien waar ze lopen. Ik haal ze ook nooit in en ik steek vaak de weg over voor een hond. In mijn wijk zijn alle honden aangelijnd, ik woon in een drukke stadswijk. Maar de meeste honden lopen een eind voor hun baasje uit en veel baasjes worden door de hond meegsleurd.
  Deze mensen hebben hun hond dus niet onder controle. Daarnaast valt me in het algemeen op dat hondenbaasjes van rottweilers en pitbullachtige honden vaak dusdanig met het dominante gedrag van hun honden dwepen, dat deze honden sowieso nauwelijks gecorrigeerd worden, integendeel zelfs. Alle honden kunnen bijten, ook de lieve rassen. Er zijn vast ook sullige of goed opgevoede herders en rottweilers. Het probleem ligt meestal bij de eigenaar.
  Voor goed opgevoede en gehoorzame honden ben ik ook niet bang. Daar zit ik rustig mee te kroelen. Ik ben geen hondenhater!

  • Ik ben ook geen hondenhater maar zit er niet op te wachten om gebeten te worden. Vandaag net weer een verhaal gehoord van een meisje in Groningen (4 jaar) gebeten door een hond die ze al kende. Loopt zo maar op haar af en bijt haar in de bovenarm. Wat je zegt; het gedrag van de hond ligt vaak aan de baasjes maar ze blijven ook onvoorspelbaar.

 5. Ik mis het stuk over dat honden ook in bos en buitengebied aan de lijn horen, er zijn zoveel schapen die gebeten worden door honden, en herten, zo erg. Eigenlijk mogen ze alleen los in een losloopgebied.

 6. Ik heb een hond en vind niet dat een ander daar last van moet hebben, dus laat hem altijd aangelijnd uit. Irritant is dat veel honden los lopen en dan om mijn hond heen gaan springen enz.
  Los loopt hij alleen op terreinen waar dat mag.
  In mijn woonplaats zijn uitlaatplekken waar prullenbakken staan speciaal voor hondepoep. Waarschijnlijk verzonnen door iemand zonder hond; je moet namelijk de klep openen aan de bovenkant met een handvat. Je hebt dus in de ene hand de hond aan de hondenriem en in de andere hand een zakje met poep… Een prullenbak met voetpedaal was natuurlijk veel handiger geweest.

  • Heel fijn dat er ook iemand met een hond reageert en vindt dat de hond niet tot last van een ander moet zijn. Heb je al een berichtje naar de gemeente gestuurd over de prullenbakken? Die werken vaak alleen maar theoretisch en vooral niet praktisch.

 7. Het is zeker een irritatie loslopende honden, ben daar helemaal mee eens. Wij hebben 2 grote krachtige honden, ze mogen nooit los van ons en poepen ze eens op straat wordt dat altijd meteen opgeruimd… ik ben dus een strenge bazin, ze mogen van mij niet zomaar naar andere honden, of mensen.. katten bekijken ze niet omdat ze die gewend zijn maar eendjes worden het water in gejaagd 😉 tenslotte horen ze daar ook haha.
  Wat mij zelf mega irriteert is dat mensen op hun telefoon lopen te kijken en dan hun hond 10meter er achter sjokt… mij ziet aankomen met de honden en dan er op afstormen, ik roepend naar de baas “kun u uw hond aanlijnen” ohh maar hij doet niks hoor… nee dat zal best maar de mijne misschien wel als er een adhd-er om heen staat te stuiteren..
  Ik ben dus voor een verplicht aanlijn plicht!

  • Ik vind het fijn om te lezen dat er veel hondenbezitters zijn die er zo over denken. Allemaal te maken met respect voor jezelf en voor je medemens. Ook onze kinderen voeden we netjes op. Daar begint het mee. Een appel wordt per slot van rekening nooit een peer … ;). Mensen die voor hun honden aansjokken kennen we hier ook. Lekker in de tuin van dorpsgenoten laten schijten en net doen alsof je het niet ziet.
   Dank je voor je aanvulling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑