Vijftigenmeer

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden

Harlingen Visserijdagen 2017; nautisch vermaak met een gouden randje.

harlingen visserijdagenHarlingen Visserijdagen 2017. Weekendje in de belangrijkste havenstad van Friesland. Wat een festijn, wat een feest. Wil je muziek, dans, kunst, markt, kermis, cultuur in een nautische omgeving aan de Waddenzee? Ga dan een keer naar Harlingen.

Vrijdagavond aan de grachtengordel

harlingen de bruinvisch

De Bruinvisch

Vrijdagavond een klein rondje door de bruisende binnenstad van Harlingen (Harns in het Fries). Auto geparkeerd en de koffers in de hotelkamer gelegd.  Snel op verkenning. De trappen op naar de wandelpromenade en turen over de Waddenzee. Door nauwe steegjes, langs winkeltjes en galeries richting grachtengordels. We zagen tjalken, botters, klippers, jachten en supersonische zeilboten. Zoals gezegd: Indrukwekkend en veelal in perfecte staat van onderhoud. Liefde en passie in de zeilen. Al met al waren veel mensen buiten door het lekkere weer en het lekkere zonnetje. Gezinnen met kinderen genoten op de kermis van een ijsje en een puntzakje patat.

De wielerronde werd in de loop van de avond gereden en vanaf 20.30 uur was er op tjalk ‘De Bruinvisch’ een concert in de Rommelhaven.

De beroemde bewoner van Harlingen, Simon Vestdijk (1898-1971) sprak in zijn boeken over Lahringen. Piet Paulusma zijn we niet tegengekomen. Gelukkig maar; Oat moan zeggen als Groninger gaat echt niet lukken.

Harlingen Visserijdagen

stoomsleepboot maarten

stoomsleepboot maarten

Ontbijt achter de knopen en de wandelschoenen (ik met steunzolen) weer aan. Op weg naar de visafslag en de visserijhaven. Ik denk nog geen kilometertje lopen vanaf de veerbotenterminal. Gelukkig was het nog redelijk rustig. Dus om 10.00 uur waren we aan boord van een authentieke stoomsleepboot ‘Maarten‘ uit Leeuwarden. Het water zo vlak als een spiegel. Voor mij belangrijk omdat ik al zeeziek word in een kano. Voor ons samen wel de kans om alles vanaf het water te bekijken. De liefhebber kon genieten van een prachtig stukje techniek. De stoommachine zag er prachtig uit; de bemanning was vrolijk, toegankelijk en gastvrij.
Vanuit deze ‘Vissershaven’ varen grote coasters richting Scandinavië; indrukwekkend om te zien.

Tobbedansers

harlingen jack sparrow

Jack Sparrow

Tijdens deze visserijdagen  is er ook in de stad Harlingen van alles te doen.  Festiviteiten, muziek, sport en aandacht voor het water. Variërend van wedstrijden tobbedansen, klompzeilen, ringrijden, zeskamp, roeien tot demonstraties van reddingsdiensten, Douane, Marechaussee en Land/Luchtmacht van de basis Leeuwarden. Compleet met helikopter en een enorm blusvoertuig waar je gewoon aan mocht zitten. Voor kinderen fantastisch (ook voor mij hoor).

mijnenveger Sittard

Hr. Ms. Sittard

Foodtrucks met gerookte zalm, koffie en nougat. Met op de achtergrond de vissersvloot (Harlingen en Urk) en muziek. Teveel om op te noemen. Samen, met duizenden andere (vrolijke) bezoekers konden we ons hart ophalen in een mengelmoes van oud en nieuw. Harlingen heeft een eigen karakter. De kleurrijke geschiedenis van dit sprankelende stadje werd met een knipoog gepresenteerd.

Vlootschouw met een glas wijn

vlootschouw harlignen

Vlootschouw

Harlingen ontstond ooit in 800 uit een Vikingnederzetting en kreeg rond 1235 stadsrechten. Nu wonen er bijna 16.000  ‘Ouwe Seunen’ (bijnaam Harlingers). Wij genoten later op deze zonnige septemberdag aan de zijlijn (op een terrasje aan het water).  Ik hoopte dat de handelsgeest ter plekke er voor kon zorgen dat ik een lekker glas van het een of ander voor me zou krijgen. Inmiddels had ik zere voeten en was opgelucht mijn stappers onder tafel te kunnen parkeren. Genoeg te zien. Diverse schepen volgeladen met enthousiastelingen voor de vlootshow. Ze passeerden ons terras vlak bij de prins Hendrikbrug. Kortom; wij hadden perfect uitzicht en een heerlijk glas wijn. De brugwachters van deze brug, de havenbrug en de Sasbrug waren hard aan het werk om enorme schepen binnen te laten. Botters, tjalken, aken en klippers kunnen nl. tot ver de binnenstad invaren door de open verbinding met de Waddenzee.

bruine vloot harlingen

Bruine Vloot

Harlingen is dan ook bij uitstek een thuishaven van tientallen historische zeilschepen en kent diverse binnen- en buitenbruggen. Ook sluizen. De Singelbrug bijvoorbeeld maakt deel uit van de Friese Elfstedentocht en wordt vaak gefotografeerd. Harlingen is nl. een van de oudste Friese Elfsteden; en dan ook nog een juweeltje. Langs de grachtengordels stonden antieke auto’s, standjes met boeken en dames in klederdracht. Voor je gevoel deed je af en toe een stapje terug in de tijd. Samengevat: Sfeer in een pittoresk nautisch schilderij van muziek.

harlingen vuurwerk

vuurwerk

In de loop van de avond troffen we vrienden. Herinneringen ophalen en genieten van een goed gesprek. Later op de avond werd dit geslaagde, jaarlijkse, evenement afgesloten met een spetterend vuurwerk. Daarna begon de nacht van Harlingen. Muziek op diverse locaties tot diep in de nacht. We komen zeker weer terug; ons hart is geraakt.

4 reacties

  1. Aan zee is het altijd prachtig en altijd wat te doen.
    Een paar jaar geleden moest ik voor m’n werk “even” naar Terschelling (ook prachtig trouwens). Op de terugreis ben ik de rest van de dag blijven hangen in Harlingen, wát een schattig stadje. Binnenkort maar weer even een kijkje gaan nemen☺

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Vijftigenmeer