Het leven is een voortdurend afscheid nemen

Grou (Friesland) naar de vlootschouw

Grou. We waren gisteravond zo maar spontaan in Friesland. Piet Paulusma (…) bracht ons op het idee om naar de vlootschouw te gaan. Tientallen houten schepen en de trots van de provincie Friesland lag in deze schitterende haven te pronken.

Grou

Groeten uit Grou

Gisteren m’n blog een dag te vroeg gepubliceerd. Vandaag voor de echte zondag-lezers dus nog een extraatje uit Friesland. Zaterdag shoppen en lunchen in Groningen met m’n lieve vriendin, als toetje nog naar een kunsttentoonstelling en binnen een uur weer in de auto met manlief maar dan richting Friesland. Over de A32 naar het karakteristieke dorpje aan het Pikmeer. Gegeten aan het Pikmeer op het terras van het Theehuis. Hoe fijn wil je het hebben? Dit Pikmeer staat in verbinding met Sneek, Eernewoude, Drachten en Leeuwarden via het Prinses Margrietkanaal.

oud zeilend hout

Grou heeft een gezellig centrum met knusse winkeltjes en restaurantjes. Met liefde onderhouden, authentieke huisjes en een autovrij centrum.  Ontspannen sfeer. Water en toerisme. Voor ons de ideale combinatie. Muziek (blues) op een oude sleper en lachende mensen op de kade. De één met een kleine rubberboot en sommigen met jachten van duizenden euro’s. Allemaal met dezelfde passie: watersport.

Geschiedenis

Statige huizen in het centrum van Grou

Het oude gedeelte van het dorp ligt op een terp. In de 13e eeuw heette het dorp Growe (later Grouwa, Grou en Grow). De plaatsnaam verwijst naar een geul of groeve (Growe) naast de terp. Denkt men. Toen in 1842 de weg werd verhard en de spoorlijn in 1868 werd aangelegd was er ook transport over de weg mogelijk. In die tijd woonden er al veel scheepsbouwers, vissers en zeilmakers in Grou. Nu is het een prachtig, welvarend dorp met veel horeca, en watersport aanverwante industrie. De hoofdstad van het Friese waterland. Parkeergelegenheid genoeg.

Vlootschouw

Grou Vlootschouw Friesland

Tjotters en Boeiers

Wij waren zaterdagavond dus bij het jubileumfeest van het 125 jarige Statenjacht (type Boeier). Dit Statenjacht (Friso) is in 1954 door de Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo en de middenstand geschonken aan het provinciebestuur. De ‘Friso’ is genoemd naar de stamvader der Friezen; de legendarische koning Friso. Het is nu één van de bekendste rond platbodemjachten in Nederland. Wij konden dit schip al bewonderen op Boot Holland in Leeuwarden.
Boeiers werden vooral gebruikt als vrachtschip voor de (ondiepe) binnenwateren. Nu vaak gebouwd voor pleziervaart.

Grou

Rond en platbodemjachten

De vlootschouw was prachtig.  Eigenlijk is een vlootschouw een soort inspectie van de scheeps- of luchtvloot, veelal afgenomen door hooggeplaatste personen. Ik heb nog niet vaak zo veel ‘oud zeilend hout’ bij elkaar gezien. De schepen schitterden in de avondzon. Bevaren door de wat oudere mannen; met grijze wapperende haren en donkere zonnebrillen.

Grou in de avondzon

Grou in de avondzon

 

 

 

2 reacties

  1. Anna berg

    Ziet er daar heel mooi uit.

    • Herma Westerdiep

      Het was prachtig. We hadden natuurlijk ook perfecte weersomstandigheden. Wind, zon en niet te warm.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑