Goed gemutst omdat het eindelijk koud is

Thee of koffie? Rustig of rusteloos? Bij welke groep hoor jij?

drink jij thee of koffie?Thee. De één drinkt veel en de ander weinig. Sommigen zeggen dat thee veel gezonder is dan koffie. Is dat een fabeltje? Denk jij dat je buikvet verbrandt met groene thee?

Thee … fabels en/of -feiten?

 1. theezeef drinken kruiden

  Da Hong Pao

  Buikvet verbranden. Onzin natuurlijk (fabel). Theedrinken is natuurlijk beter dan frisdrank met een overdosis suiker. Maar het helpt je verbranding echt niet. Het helpt je dus ook niet bij het afvallen. Het is dezelfde fabel als dat je van chocola puistjes krijgt en dat grapefruitsap vet afbreekt. Jammer; anders dronk ik toch de hele dag door grapefruitsap en groene thee.

 2. Minder snel oud worden. Het heeft niet dezelfde werking als botox. Het trekt je rimpels niet strak en doet je haren niet minder snel grijs worden. Geen wondermiddel dus.thee kopjes drinken
 3. Rustig of rusteloos. Als je gevoelig voor cafeïne bent, zul je zelfs van theedrinken rusteloos worden. Je kunt beter een kop decaf koffie drinken voor het slapen gaan. Thee bevat 10 milligram cafeïne per 100 milliliter, terwijl gedecafeïneerde koffie slechts 2,5 milligram bevat.
 4. Goed voor je stofwisseling. Onzin. Je stofwisseling wordt alleen beïnvloed door je spieren (spiermassa). Bij mensen met een prikkelbare darm kan het veel theedrinken de klachten zelfs verergeren.
 5. Groene thee komt van een andere theeplant dan de zwarte. Helaas pindakaas. Alles komt van de Camellia Sinensis Sinensis of de Camellia Sinensis Assamica . De blaadjes van de groene thee worden alleen niet gefermenteerd.

  Vervolg fabels en feiten

 6. Groene en zwarte thee bevatten geen cafeïne. In thee zit wel cafeïne, alleen heet het dan theïne.  Het bevat wel minder cafeïne dan koffie. Je kunt dus meer van thee drinken tot je de grens van 400 mg cafeïne per dag bereikt. De grens ligt bij 10 koppen ‘zwarte’ thee en bij 20 koppen ‘groene’ thee. Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven wordt ook geadviseerd niet meer dan 2-7  kopjes thee per dag te drinken.
 7. Kruidenthee is geen thee. Dat klopt. Ik bedoel hier de bijvoorbeeld rooibos- en kamillethee. Deze thee komt niet van de theeplant maar is een aftreksel van planten, vruchten of een mengsel van kruiden. In kruidenthee kunnen gifstoffen zitten. Kruidenthee kan ook je bloeddruk verhogen. Altijd afwisselen met water, koffie of melk. thee kop porselein bloem
 8. Bestaat het beroep: Theesommelier? Jazeker. Deze opleiding duurt zelfs vijf jaar en weet je dat de duurste thee ter wereld de Da Hong Pao is. Je kunt het drinken in de Royal China Club in Londen. Samen met een maaltijd kost je dat 3870 euro. Tja. Wat zal ik er van zeggen?
 9. Uitdrogen. De tannine in thee werkt vocht afdrijvend; je droogt hier niet van uit maar gaat alleen vaker plassen. Ik drink beide; met mate en plas dan ook met mate.

Theeproductie

legende theeplantage

volgens een oude legende

Volgens een oude legende (een hele oude legende …) werd deze warme drank rond 2737 voor Christus bij toeval ontdekt in China door Keizer Chen Nung. Lu Yo schrijft in 780 na Christus hierover het eerste boek. Pas in 16010 werd de eerste thee naar Nederland gebracht en vooral gedronken door de elite. Beetje duur waarschijnlijk. In de 18e eeuw werd het theedrinken, net als koffie populair bij Jan en Alleman.

theezakjes drinken heet warm

iedere windstreek met eigen specialiteit

Hoe hoger de theeplantage ligt, des te beter de kwaliteit van de blaadjes. Wij Nederlanders halen ze uit alle windstreken van de wereld. Iedere windstreek heeft haar eigen specialiteit denken we. De planten hebben 2 tot 3 jaar nodig om oogstrijp te worden. Het oogsten kan machinaal of handmatig worden gedaan. Machinale pluk wil niet per definitie zeggen dat de kwaliteit laag is. Iedere theesoort heeft dan ook weer een ander verwerkingsproces. Te lang om nu over uit te wijden.

Positieve effecten van thee

theekop porselein bloem

positief afsluiten

Ik wil het graag positief afsluiten. Het blijkt dat het theedrinken wel een positief effect op de gezondheid heeft omdat het bloeddruk verlagend is en ook antioxidanten bevat. Blijf wel daarbij wel letten op de manier van theezetten. Voor de groene variant kun je beter water gebruiken dat geen 100 graden Celsius meer is. Door een te hoge temperatuur gaan de theeblaadjes kapot en dit is niet goed voor de smaak en kwaliteit van jouw kopje. Wacht na het koken van het water even en hang dan pas je zakje erin. Voor het zetten van zwarte thee gelden weer andere regels.Koffie is een ultieme bron van antioxidanten; vergelijkbaar met noten. Beiden bevatten ze een stofje dat je waakzaam en alert houdt.

Gewoon samen of alleen in alle rust (met mate … ) genieten. Laat je de kop niet gekmaken.

thee koffie bonen kopje

 

 

Wie gezond wil blijven, moet eten wat hem niet smaakt, drinken wat hem niet bevalt en doen wat hij niet wenst. (Bron: Martialis).

 

 

9 reacties

 1. Mirjam

  Hoi, ff een korte aanvulling.
  Weet je hoeveel Chinezen er zijn?
  Heel veel dus!
  En ze slurpen allemaal thee.
  Ze slurpen omdat ze anders de theeblaadjes in de mond krijgen.
  Maar thee moet dus wel zeer gezond zijn want anders waren er veel minder Chinezen.

  • Herma Westerdiep

   Haha … als ze geen thee dronken waren het er misschien nog wel veel meer …

 2. Thea

  Ik drink bij het ontbijt koffie en verder alleen rooibosthee, groene thee met verse gember en water. .
  Ik heb een alcohol-allergie en van frisdrank, sapjes en limonade houd ik helemaal niet!

  • Herma Westerdiep

   Heerlijk toch? Ik drink ook van alles en nog wat. Heb zeker geen alcohol-allergie en drink af en toe een lekker glas koude cola.

 3. Ximaar

  Ik drink hoofdzakelijk kraanwater. Alleen ‘s-ochtend bij het ontbijt een mok caffeïnerijke koffie. Beter voor m’n hartslag. Die kan nogal laag zijn.

  • Herma Westerdiep

   Volgens mij is kraanwater altijd goed. Ik drink tussendoor ook kraanwater. Lekker fris. ‘s Morgens koffie om op te starten.

   • Mirjam

    Kraanwater is alleen gezond als je of een ontkalkingsunit hebt aangesloten op je waterleiding, of als je zo af en toe ontkalker drinkt. Want wat er in je alledaagse omgeving als kalkaanslag ziet, gebeurt toch ook in je lichaam?

    • Herma Westerdiep

     … nee … ook een gevalletje marketing voor flesjes … Hard water is niet schadelijk voor de gezondheid. Hard water bevat meer calcium en mineralen dan zacht water. In principe is hard water zelfs gezonder dan zacht water.

     • Ximaar

      In NH-Noord is het water al een jaar of 15 niet meer hard. Ik ontkalk nix en heb ook nergens kalkaanslag. In heel Nederland is de kalkhoeveelheid in het water (meer dan) gehalveerd t.o.v. 1990. Calgon en dergelijke knoeiers hanteren sterk verouderde data om hun product te kunnen blijven verkopen. Het wordt tijd dat de reclame code commissie deze lui eens flink aanpakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2023 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑