Wie de zon tegemoet treedt, heeft de schaduw achter zich

Attent zijn we niet allemaal of misschien een beetje?

Attent betekent: met veel aandacht, hulpvaardig en aardig. Synoniemen zijn: behulpzaam, galant, hoffelijk, hulpvaardig, ridderlijk en toegewijd. Ben jij attent?

Attent als karaktereigenschap

attent zijn we allemaal een beetjeIeder mens is uniek en moeilijk te veranderen. Gelukkig maar. Ieder heeft zijn of haar eigen karaktereigenschappen. Dat maakt het leven leuk en gezellig. Vind ik. Opvoeding en levenservaring bepalen voor een groot deel ons karakter. Eigenlijk een soort kern van onze persoonlijkheid. Delen uit je persoonlijkheid kun je aan- of afleren. Het karakter vaak niet. Lastige termen maar ik denk dat we het allemaal wel begrijpen vanuit eigen ervaring. Soms wil je jezelf wel veranderen. Dat lukt vaak een beetje maar net niet helemaal. Hoe vaak ik gedacht heb om mijn mond een keer dicht te houden en me zwijgend (behoudend, introvert …) op te stellen. Hoe vaak is me dat gelukt? Afgeleerd of niet; de harde kern van je karakter zal in sommige situaties dus altijd de boventoon voeren.

Attent, extravert en opvoeding

attent

extravert of introvert?

Door je opvoeding wordt je karakter bepaald; samen met allerlei ervaringen in je leven. Sommige eigenschappen komen in de ene familie meer voor dan de andere. Baby’s die weinig slapen of druk zijn worden vaak extraverte kinderen. Aangeboren dus en niet meer te veranderen. Ik ben er dus zo eentje. Niets mis mee. Mondje altijd vooraan en het hart op de tong.

Als je liefdevol wordt opgevoed neem je dit de rest van de leven mee. Aangeleerd en niet meer te veranderen. Je zult dan minder moeite hebben om liefde en genegenheid te tonen. Klinkt allemaal heel logisch.

Hoffelijk en oplettend

stralend middelpunt

Attent, bescheiden, creatief, dominant, eerlijk, extravert, nadenkend, samenwerkend en zorgzaam zijn karaktereigenschappen bijvoorbeeld. Wat is dan attent en waarom zijn mensen attent? Hoffelijk en oplettend? Sommige mensen die nooit je verjaardag vergeten? Het stralende middelpunt in de omgeving? Als iemand attent is waardeer je die persoon vaak extra. Het is fijn als iemand aan je denkt natuurlijk. Maar als dat niet zo is? Je zou kunnen proberen je best hiervoor te doen met allerlei trucjes. Tenminste als je dat wilt. Je omgeving zou het ook ‘gewoon’ van je kunnen accepteren; samen met al die perfecte karaktereigenschappen. Uiteindelijk moet je er samen het er beste van maken. Toch?

Niet iedereen is attent

het zit em in de kleine dingen

Het past niet bij iedereen dat attent zijn. Als je een trucje doet ben je niet meer jezelf en speel je een spelletje met jezelf en met je omgeving. Doe het alleen dan ook alleen uit liefde voor je omgeving; als je weet dat ze zich daarom beter voelen. Het zit hem in de kleine dingen. Je hoeft niet thuis te komen met een diamanten ring. Doe de deur voor iemand open, stel klusjes niet langer uit of maak samen een heerlijke wandeling. Zo geef je elkaar steun met hele kleine dingetjes. Laat elkaar merken dat je dankbaar bent voor al die kleine, fijne dingen. Dit werkt motiverend; vooral voor iemand die attent zijn niet boven in zijn of haar karaktereigenschappen heeft staan.

 

 

 

 

 

4 reacties

 1. Ivonne Melters

  Deze blog komt als geroepen. Heb er gisteren een gesprek met mijn dochter over gehad. Het is best lastig om vriendinnen te hebben die leuke kanten hebben, maar weinig interesse tonen in gebeurtenissen en als je om een beetje aandacht vraagt gelijk weer over zichzelf beginnen……

  • Herma Westerdiep

   Tja .. maar dat heeft denk ik ook veel te maken met dat mensen niet kunnen luisteren. Daar loop ik ook regelmatig tegen aan. Weet ook niet zo goed wat ik daar van moet vinden. Dat het lastig is, is een feit.

 2. Elly Dekker

  heel veel mensen kunnen niet luisteren, vinden zichzelf veel belangrijker….

  • Herma Westerdiep

   Het is toch vreemd want je weet dat niets zo fijn is als iemand gewoon (…) naar je luistert. Niet oordelen, geen zogenaamde goede adviezen. Luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2020 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑