Vijftigenmeer

Het leven van een mens is wat zijn gedachten ervan maken

Aardbevingen in Groningen en de grens die bereikt is

aardbevingen schade huis groningenAardbevingen in Groningen. Politici spreken veelal van achterstallig onderhoud (krimpscheuren). Freek de Jonge wil inspireren en binden en gaat de barricades op. We organiseren een fakkeltocht. Binnen Nederland is er verdeeldheid. Politiek gezien wordt iedereen tegen elkaar uitgespeeld. Iedereen praat; niemand helpt.

Gegrom uit de aarde

schade aardbevingen groningenDe aardbevingen reiken al tot Emmen. Wij wonen in Harkstede (aan het water) en hebben er regelmatig last van. Opgeschrikt door enorme knallen. Vaak midden in de nacht. Gegrom uit het binnenste van de aarde. Het lijkt alsof er een olifant op je bed staat te springen. Gelukkig hebben wij geen olifant in huis en in de porseleinkast en daarom zo goed als geen zichtbare schade. De bevingen zijn niet zo sterk om een Harksteder Borgmeren tsunami te veroorzaken. Geen dreigende natte voeten dus. Maar als je de huizen in de provincie ziet die gestut (moeten) worden, voelt het wel als een klem om je hart.  Het zal je huis maar zijn. We mogen opgelucht ademhalen dat er (nog) geen slachtoffers gevallen zijn. Waarom is er geen vertrouwen vanuit de overheid; de ellende is toch duidelijk zichtbaar?

Psychische schade door de aardbevingen

scheur in de muurDe (onze) schade-inspecteur kwam uit Maarssen. Ik vroeg me direct al af waarom. Duur grapje als je alleen al de voorrijkosten optelt. Zou er niet iemand uit de Noordelijke provincies deze baan kunnen waarnemen? In het Noorden lopen toch ook best knappe bouwkundige koppen rond. Wij zouden graag de hand in eigen boezem steken. Op het moment dat hij vrij laconiek (bijna ironisch) vroeg of ik psychische schade had, was bij mij de irritatie al geboren. Wat een vertoning.

aardbevingschade cartoon

bron: Rijksuniversiteit Groningen

Hij maakte foto’s met een tablet. Deze had hij nog niet eerder gebruikt. Hij mopperde vrijwel continu. Achter de kast, in de hoekjes en op het balkon. Tablet in de hand. Foto’s gemaakt en foto’s weer kwijt. De irritatie over het gebruik van de tablet was groter dan de aandacht voor onze schade en voor mij. Sommige scheuren waren aardbevingsschade en sommige scheuren waren zetschade. Als ik om technische uitleg vroeg was het antwoord vaag en onduidelijk. Ik snapte direct dat het nogal logisch is dat maar 10% van het geld naar het herstel van de ‘scheuren’ gaat. De rest blijft her en der aan dit soort ‘strijkstokken met nieuwe tablets’ hangen.

 

Bij ziektekostenverzekeraar Menzis kan ik tegenwoordig mijn declaraties indienen met een app (en foto) zonder dat iemand zegt dat ik sta te liegen of dat ik mijn lichaam al jaren niet onderhoud. Binnen 10 dagen staat het geld op de rekening. Vertrouwen en deskundigheid heet dat.

Verkiezingen

aardbeving cartoon fokke en sukke

bron: Fokke en Sukke

lubach over aardbevingen

Lubach op zondagavond

De overheid is nu druk bezig met de verkiezingen en zwijgt weer over het Noorden. Premier Rutte vindt (bron: uitzending Jinek van 7 februari jl.)  dat we het samen best wel goed doen. Lubach omschreef de totale wanorde en de muur van grote organisaties/multinationals perfect. Dat mensen met veel schade, gestutte gevels en scheuren in pas gemetselde muren, zich in de steek gelaten voelen snap ik helemaal. Bureaucratie ten top. Niemand vindt een weg om de schade te verhalen.  De gedupeerden maken zich ook nog eens zorgen; ernstige zorgen over het heden maar zeker over de toekomst. Iedere dag en iedere nacht weer.

Diezelfde overheid heeft geen visie, is niet betrokken en wil haar vingers niet aan de gaswinning branden. Zij hebben alleen maar de enorme financiële voordelen gebruikt de afgelopen 50 jaar. Stop daarom met praten en discussiëren.  Heren politici: Ga ‘gewoon’ aan de slag met een onafhankelijke partij en ondersteun alle, inmiddels meer dan 100.000 slachtoffers. Neem het heft eens in eigen handen.

Groningen heeft zich deze week laten horen met een perfect georganiseerde fakkeltocht. Initiatief van de Groninger Bodembeweging en Milieudefensie. Help ons gewoon, stop met overleggen en laat ons niet zakken. Het roer moet om.

3 reacties

  1. Ik vind het verschrikkelijk zoals de mensen in de steek gelaten worden. Allemaal hebben we geprofiteerd van het aardgas en jullie blijven met de brokken zitten. Letterlijk.
    Ik vind dat iedereen schadeloos gesteld moet worden, voor mijn part heft de regering een extra belasting voor iedereen voor dit doel. Sterkte!

  2. Fijn dat mensen zoals Arjen Lubach en Freek de Jonge het voor onze Groningers opneemt. Met behulp van dit soort publiciteit kan er een poging tot een soort van “goede afloop” komen. Iedereen die zich voor de goede zaak inzet, Bedankt!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2019 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑