De term Zwarte Zaterdag hoor je in deze periode regelmatig op radio en televisie. Ik vraag me ieder jaar weer af waarom iedereen perse op die dag wil of moet reizen. Alleen omdat je vakantie geboekt is van zaterdag tot zaterdag? Wees creatief. Ga eerder of later naar huis.
Zwarte Zaterdag
Zo langzamerhand kent iedereen de term Zwarte Zaterdag. Je weet dat op deze dagen, in juli en augustus, Europa helemaal volstaat met lange rijen auto´s. Honderden kilometers file. Traag vooruit kruipende auto’s en vrachtwagens. Door topdrukte, ongelukken en wegwerkzaamheden. Soms in de regen maar meestal in verschrikkelijke hitte. Warmgelopen auto´s met hysterisch huilende en kotsende kinderen op de achterbank, al dan niet met hijgende honden. Ouders met hoge bloeddruk, parkeerplaatsen met smeltend asfalt en uitpuilende prullenbakken. Wie doe je hier een plezier mee? Wil je op deze manier je vakantie beginnen of eindigen?
Voorjaar
Wij hebben geluk dat we in het voor- en najaar op vakantie kunnen gaan. Maar zelfs dan reizen we niet in het weekend. We boeken onze accommodatie niet van zaterdag tot zaterdag. We proberen ons reisschema creatief te plannen. In juni en september kan het al behoorlijk druk zijn. Ook dan zijn er een paar super drukke zaterdagen. Ook dan staan er al files voor de grote tunnels (bijvoorbeeld de Mont Blanctunnel, Sint Bernhardtunnel, de Tauerntunnel of de Zwitserse Gotthardtunnel van 17 km) en natuurlijk voor de talrijke tolpoorten. Wij maken van de heenreis al een beetje vakantie en kiezen voor een toeristische route. Dit kost wel extra tijd maar je lagere stressniveau compenseert de extra reistijd gegarandeerd.
Term
De term Zwarte Zaterdag komt waarschijnlijkheid uit Frankrijk. De Franse verkeerswebsite gebruikt kleurcoderingen voor de drukte op de wegen. De codering voor topdrukte is … je raadt het al … ZWART. In deze periode gaan de Fransen op vakantie maar ook veel andere landen.
Andere Europese landen (België, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Duitsland en Spanje) hebben deze term overgenomen. Zelfs in de wintersportperiode voeren Duitsland en Oostenrijk deze kleurcodering. Ik moet bij Zwarte Zaterdag denken aan het verschrikkelijke busongeluk in Frankrijk in 1982 bij Beaune. Als gevolg van de crash kwamen 53 mensen om; waarvan 44 kinderen.
Ik denk ook aan smeltend asfalt en matrixborden boven de weg die aangeven dat je langzaam moet rijden of in het ergste geval moet stoppen. Elke zomer luidt het advies: ‘Ga op zwarte zaterdag niet de weg op richting het zuiden’. Toch gaat menig vakantieganger juist die zaterdagochtend vroeg in de auto met ergernis en stress als gevolg.
Wees voorbereid
Ga je dan toch rijden op een zwarte zaterdag om de een of andere duistere, struisvogelpolitiek-achtige reden:
- Vertrek later op de dag. Zaterdagochtend zo rond 10.00 uur. Dan rijd je achter de drukte aan. Je bent dan lekker uitgeslapen en kunt je huis rustig achterlaten. Geen ogen als schoteltjes bij het filerijden. Geen ruzie als je ’s avonds laat nog samen de tent moet opzetten.
- Betaal bij de tolpoorten met creditcard of een tolbadge.
- Neem een alternatieve route; ga eens niet over de autosnelwegen. Als je door een leuk dorpje rijdt kun je een kopje koffie op een schaduwrijk terrasje drinken in plaats van met een plastic flesje lauw water bij een overvolle pomp te staan. Even de benen strekken en je gedachten bij andere dingen dan de achterlichten van je voorganger.
- Zorg voor genoeg brandstof. Je verbruikt bij het langzaam rijden en optrekken meer brandstof dan je zo zou denken.
- Het tanken heeft als voordeel dat je auto direct even kan afkoelen. De meeste mensen staan door te lang doorrijden met een oververhitte auto (en reisgenoten) op de vluchtstrook. Levensgevaarlijk.
- Sluit niet alle apparatuur aan op de accu tijdens filerijden. Dit is een enorme aanslag op de accu en kost ook meer brandstof.
- Neem vooral extra water mee en wat extra te eten. Je kunt een koeltasje vullen met gezonde (of ongezonde) snacks.
- Zet de airco uit vlak voordat je gaat stoppen. Dan kan je lichaam al vast wennen aan de hitte.
…. caravans willen helemaal niet op vakantie … daarom moet de auto’s zo hard trekken …
wij gingen altijd op zondag rijden, dan is het veel rustiger, vrachtwagens mogen veelal niet rijden en je schiet veel beter op. Je bent wel een dag later bij je vakantie bestemming….maar ja…. De dag er voor slaap je nog lekker uit. je ruimt je huisop, doet de laatste boodschapjes voor de vakantie zet alles alles klaar om de volgende ochtend vroeg te vertrekken en…..je komt niet zo gestresst aan op je vakantie bestemming. En dat is vakantiegevoel!!!!
Ja precies. Dacht iedereen er maar zo over. Je vertrekt iets later en hebt meer tijd om rustig je huis achter te laten, lekker uitrusten en minder stress. Als wij de voordeur achter ons dichttrekken begint de vakantie.
Als iedereen er zo overdacht wordt het zwarte zondag ipv zwarte zaterdag 😉
Nic
Haha … voordat we zo zijn is iedereen er al lang van overtuigd om niet alleen in het weekend te reizen …
Super reactie Nic.
Zou van mij kunnen zijn.
Bij mij is de reis de vakantie en begint dus al thuis. Heb dus nooit last van files .
Zwarte Zaterdag is gewoon een terugkerend niews-item ter opluistering van de komkommertijd. Er zijn dan 3x zoveel mensen op de weg en daardoor vallen er 3x zoveel verkeersslachtoffers. Per reizende persoon is het niet gevaarlijker dan woensdag gehaktdag.
Mogelijk is het per persoon zelfs veiliger. Dwz in de dunstbevolkte gebieden maak je relatief de grootste kans op een ongeval. Nederland heeft vrijwel de minste verkeersdoden per inwoner en dat heeft alles te maken met de gezellige drukte in ons land. De gevaarlijkste provincies zijn Drenthe, Zeeland en Flevoland en daar is de bevolkingsdichtheid dan ook het laagst.
dat is weer eens een hele andere kijk op zwarte zaterdag … ook vandaag weer erg zwart zag ik in de diverse media verschijnen.