Zwarte rijst
Vrienden te eten, dus koken met liefde. Nou kook ik altijd eigenlijk wel met liefde maar op zo’n avond heeft alles net een andere dimensie. Ik had romige spitskool op het menu. Lekker maar redelijk kleurloos. Wat serveer je daar dan bij? Opgebakken aardappeltjes is ook altijd hetzelfde. Ik dacht dus aan rijst maar dan wel gekleurde rijst. Dik word je niet van rijst dus dat hele gedeelte laat ik los in mijn betoog. Koolhydraten zijn belangrijk in een gezond voedingspatroon; goed voor je hersenpan.
Allemaal verschillende soorten rijst. In de kleuren zijn ook nog weer onderverdelingen; pandanrijst, risotto, sushi en basmatirijst. Geel is witte rijst met kleurstoffen (saffraan en kurkuma). Zilvervliesrijst heeft nog een vliesje om de korrel (meer nootachtig van smaak). Is iets rijker aan voedingsstoffen en heeft vooral veel meer vezels en eiwitten. Rode rijst is een volkoren rijst waarvan het vlies een kenmerkende rode kleur heeft (anthocyaan – antioxidant). Zwarte (paarsig) rijst is vergelijkbaar met rode en zilvervliesrijst; dus gewoon witte rijst met het vliesje er nog om. Vroeger alleen gegeten door keizers maar vandaag de dag gewoon in de schappen van de supermarkt. Rijk aan vitamine E, ijzer en dus rijk aan antioxidanten. De zwarte rijst heeft niet onze voorkeur.
Basmati (witte en zilverliesrijst) vind ik zelf een van de lekkerste soorten. Het is net wat geuriger en verfijnder van smaak. Deze rijst komt vooral uit India (voet van de Himalaya), symbool voor vruchtbaarheid.
Wild en gemengde rijst
Wilde rijst is eigenlijk geen rijst en ook niet wild. Het zijn zaden van grassoorten; langwerpig en donkerbruin van kleur en smaken wat meer notig dan normale rijst. Omdat de korrel eenzelfde vorm heeft als echte rijst en op dezelfde manier bereid en gegeten wordt, heeft het de naam wilde rijst gekregen. Gewoon voor het gemak dus. Bevat veel eiwitten en dito vezels. Gezond dus. Relatief duur en wordt daarom vaak gemengd met andere rijstsoorten. Let dus op wat je koopt in de supermarkt. Lees de etiketten zorgvuldig, vooral als je een gemengde soort koopt. Laat je niet afleiden door de afbeeldingen op de verpakking dus. Denk hierbij aan meergranen bijvoorbeeld. In deze zogenaamde meergranen rijst vind je spelt, tarwe, gerst en haver.
Rijstweetjes
- We eten in Nederland ongeveer 4 kilo rijst per persoon, per jaar
- India en China wedijverden om de herkomst van rijst, maar de oudst gecultiveerde zou dateren van 12.000 tot 13.000 jaar voor Chr.
-
In sommige landen gelooft men dat het omstoten van een pan rijst, ongeluk brengt
- Rijst is een eenjarige grassoort die oorspronkelijk op droge bodem groeide, maar die zich door verscheidene mutaties ontwikkelde tot een moerasplant
- Snelkookrijst (geslepen, gepolijst en voorgekookt) heeft minder smaak, bevat minder voedingsstoffen dan gewone witte rijst
- Behalve opeten, kun je er ook nog mee gooien bij een bruiloft, je kunt het offeren, er papier, wijn, bier of azijn van maken of kussens mee opvullen om gewrichtspijn te verlichten.
- Je kunt ook muren bouwen met rijst. Tijdens de Ming-dynastie (1300-1600) werd rijst met kalksteen tot cement gecombineerd. Bij analyse van de stadsmuur van Nanjing in China trof men rijst aan als belangrijk bestanddeel van het cement. Rijst zorgde voor stabiliteit, elasticiteit en compactheid van het cement.
Zoals een oud gezegde … Wie begint met een lik uit de rijstpan, eindigt met het stelen van de rijst …
Geef een antwoord