zondagskindGeboren op 16 april 1989, de 3e zondag. Wij kregen een zondagskind dus (met Ram als sterrenbeeld). Het begin van de lente, voor ons het begin van een nieuw leven.

De 106e dag van het jaar 1989

dochter

In de Chinese astrologie valt deze dag in het jaar van de Slang.  De zon kwam op om kwart voor zeven en ging onder om iets na half negen. Leuke weetjes. In Nederland woonden toen zo ongeveer een kleine 15 miljoen mensen (waarvan iets meer dan 50% vrouwen). Op die dag kregen wij een klein lief meisje. In 1989 werden 173000 kinderen geboren en 110.000 mensen verlieten deze aardbol). Toen wij in het ziekenhuis kwamen moesten we op de gang wachten omdat alle kraamkamers bezet waren. Erg spannend natuurlijk maar het is allemaal goed gekomen.

Herkomst

zondagskind

Middeleeuwen

Als je op zondag wordt geboren ben je een geluksvogel volgens de verhalen. Je bent dan positief gestemd en kan met iedereen goed opschieten.  Die eigenschap herken ik in onze dochter. In Germaanse volksverhalen had je ook de zgn. zaterdagskinderen (sabbat). Deze kinderen hadden magische krachten, konden demonen herkennen. Het begrip zondagskind is via de Duitse taal in het Nederlands terechtgekomen. als christendom.  In de vroege Middeleeuwen werd de zondag in het Christelijk Europa een rustdag. Het zaterdagskind veranderde geleidelijk in een zondagskind. Kinderen die op zondag waren geboren, zouden bijzonder begaafd zijn. In de gebieden waar de Oosters-Orthodoxe Kerk dominant was (bijvoorbeeld in landen rondom de Balkan, Griekenland en Turkije) bleef zaterdagkind bestaan. Zij heten sabbatanios in het Grieks.

Het weer op 16 april 1989

Gemiddelde dag in april

Veel kan ik me er niet meer van herinneren maar het was een gemiddelde dag in april met een temperatuur van zo rond de 10 ° C.  De luchtvochtigheid was 86% voor degene die dat wil weten. Ik had gewoon een rustige zondag. Mijn vruchtwater brak aan het eind van de middag, ik vertrok met een ingepakt koffertje richting het ziekenhuis en om 19 uur werd ik ingeleid. Op diezelfde avond zo even voor 20 uur werd onze dochter geboren. Ik was (ben) ontzettend blij met dit lieve vrolijke meisje. Voor de eerste keer moeder. Gestopt met werken om me volledig aan de opvoeding te wijden.

De populairste voornamen van 1989

Meisjesnamen 
 1. Maria
 2. Johanna
 3. Esther
 4. Wendy

  Saskia

 5. Sandra
 6. Monique
 7. Linda
 8. Chantal
 9. Bianca
 10. Patricia

Gebeurtenissen

vijf

brood

Charlie Chaplin werd 100 jaar eerder geboren. Eternal Flame van de Bangles stond bovenaan in de Top 40, gevolgd door Like a Prayer van Madonna. Een kilo aardappelen kostte toen € 0,36 en een heel brood net iets meer dan 1 euro.

Sterrenbeeld Ram

astrologisch teken

De Ram is het astrologisch teken van mensen geboren tussen ca. 21 maart en ca. 20 april. Het eerste teken van de dierenriem en het begin van de lente. Mensen die op 16 april geboren zijn, hebben ongelooflijk veel intuïtie.  Als je de sterren mag geloven is de Ram energiek, doorzetter, spontaan, agressief, moedig, heeft zelfvertrouwen, is autoritair, enthousiast, doelgericht, ongeduldig, fantasievol, direct, goede beginner, leiderstype, behoefte aan vrijheid en ruimte, is gul, vlug en impulsief.