Zomer. Op 21 juni jl. om 11.14 uur is de zomer begonnen. We laten wat mij betreft het mooiste jaargetijde achter ons. De lente.
Zomer
Het astronomisch begin van de zomer is de zomerzonnewenden. Op het noordelijk halfrond rond 21 juni. Dit jaar dus om 11.14 uur. Het moment dat de zon door het zomerpunt gaat. De zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en deze dag duurt het langst. Dat gebeurt meestal op de 21ste, maar niet altijd. Waarschijnlijk is het woord ‘zomer’ afgeleid van het Middelnederlandse ‘somer’ (sumar uit het Oudnoords). Op het noordelijk halfrond stijgt de temperatuur en komen onweer en hevige regenbuien vaker voor. Het zwoelste seizoen met lekker lange zomeravonden, een heerlijk glas koele wijn en voor sommigen breekt het barbecuefeest weer aan. We hebben onze vakanties vaak al gepland. Schiphol is misschien niet eerste keuze, maar dat zal ook wel weer veranderen.
Meteorologisch
De meteorologische zomer begint op de eerste dag van de eerste maand van het kwartaal; 1 juni dus. Twee eeuwen geleden spraken de leden van de Societas Meteorologica Palatina (internationale weerorganisatie) dit moment af. Voor de meteorologen is het makkelijker. Zeker omdat de astronomische seizoenen niet elk jaar op dezelfde dag beginnen. Het meteorologisch weerpatroon pas ook beter bij het weerpatroon van de seizoenen (regen en wind in de herfst bijvoorbeeld, en vrieskoud in de winter).
Seizoenen
Waarom hebben we eigenlijk seizoenen? Dat komt omdat de aarde schuin om zijn (of haar) as draait en zich steeds op een andere positie ten opzichte van de zon bevindt. Zou dat niet zo zijn, zouden we het hele jaar evenveel zon krijgen. Het weer zou dan niet veranderen. Daar aan verbonden is de levenscyclus van veel dieren. Zonder zon is er dan ook geen leven op aarde. In Nederland staat de zon daardoor hoger aan de hemel in de maanden juni, juli en augustus.
De aarde draait ook nog eens niet alleen om de zon maar ook om zijn eigen as. Door die schuine stand zijn het noordelijk en het zuidelijk halfrond afgewisseld naar de zon gericht. Extra zon betekent extra warmte in de lente en de zomer. Als het zuidelijk naar de zon is gericht, ligt het noorden in de schaduw.
Weetjes
In de zomer is de Eiffeltoren ruim 15 centimeter langer. Mannen maken in de zomer meer testosteron aan. Als het warm is (heet) worden we agressiever en zijn we minder geconcentreerd. We zijn impulsiever in de zomer en worden sneller verliefd. Het eerste badpak voor vrouwen had lange mouwen en wollen pijpen. De zon bestaat voor 74 procent uit waterstof en voor 24 procent uit helium. De laatste twee procent bevatten ijzer, zuurstof, nikkel en nog veel meer. Het kankerfonds adviseert om iedere twee uur een goede dikke laag zonnebrandcrème op je huid te smeren. Maakt niet uit wat voor factor je gebruikt. Als je een donkere huid hebt, ben je iets beter beschermt; neem geen risico. Insmeren die handel. Ook als je in de schaduw blijft. Een goedkope zonnebrandcrème is net zo goed als een dure. Misschien is de verpakking wat sjieker maar daar houdt het ook wel mee op.
Geef een antwoord