Zilveruitjes zijn in azijn ingelegde kleine uien. Oer Hollands.
Zilveruitjes
Wat voor uien bestaan er? Naast de gewone gele ui heb je zoete witte uien, rode uien, kleine zilveruitjes, bosuitjes en sjalotten. De allerkleinste uien zijn de zilveruitjes. Deze prachtige kleine(ongeveer 2 gram per stuk en 1 tot 1,5 cm doorsnee), zoet zure uitjes worden oorspronkelijk in Azië geteeld maar nu al meer dan 100 jaar in ons land. Gelukkig hoeven we ze niet te schillen (tranende ogen). Geen vet en weinig calorieen. Goed op de verpakking kijken want er is natuurlijk wel suiker en zout toegevoegd. Heel lang geleden gezaaid met behulp van paard en wagen. Ze werden in pekel ingelegd (oude eiken whiskyvaten) om ze langer te kunnen bewaren. Daarna moesten de uitjes nog van de stelen ‘gewrongen’ worden. Dan nog met de vlakke hand over de grond geroefeld tot alle velletjes eraf waren. Daarna glinsteren ze pas als zilver … Inmaakuitjes met een zilverachtige vlies.
Gezond
Zilveruitjes bevatten zwavelhoudende etherische olie, vitaminen en mineralen (bijvoorbeeld kalium en ijzer). Hartstikke gezond. Bloeddruk en cholesterol verlagend. Slijmoplossend als je verkouden bent. Helende werking bij verwondingen en ontstekingsremmende werking (ben wel benieuwd wie dat heeft aangetoond). Rijk aan vitamine A,B,C en E. Flavonoïden en polyfenolen, antioxidanten die kunnen helpen bij het beschermen van de cellen tegen schade door vrije radicalen. Ook nog eens een goede bron van vezels (spijsvertering).
Boeuf bourguignon of tapas
Vaak worden zilveruitjes gebruikt voor garnituur en in salades. Smaakmaker. Maar ik gebruik ze ook wel eens in boeuf bourguignon (stoofschotel) of draadjesvlees met bier. Zilveruien worden vooral in het zuur of zoetzuur ingemaakt. Ook worden ze gebruikt als garnituur. Zilveruien zijn geschikt om mee te koken in soepen of stoofschotels. Ze zijn vers niet vaak verkrijgbaar; kant en klaar in een pot. Niks mis mee.
In Spanje verwerken ze zilveruitjes in tapas. Scandinaviërs eten ze ze altijd zoetzuur; in Engeland zuur (geen suiker toegevoegd). In Frankrijk voegen ze extra zout toe. Ik eet ze vaak bij de stamppot of nasi maar vind het ook lekker als hapje door de yoghurt.
Amsterdamse ui
Geen zilverui maar een gewone, geschilde consumptie-ui. Vroeger met de hand geschild in Amsterdam. Erg arbeidsintensief en dus kostbaar. Nu worden zilveruitjes ook wel ingemaakt in gele azijn. De gele kleur krijg je door kurkuma en/of saffraan toe te voegen. Vroeger werd dit tafelzuur vaak aan de kar in Amsterdam verkocht. Allemaal om de houdbaarheid van groente te verlengen.
Heerlijk zure uitjes. Ik ben in Amsterdam opgegroeid en er kwam heel regelmatig een kar met grote bakken zuur in de straat. Zure bommen vond ik altijd het lekkerste, de echte weet ik niet meer te koop.
De kleine gele Amsterdamse uitjes koop ik regelmatig in pot
Ik eet ze graag op een blokje kaas! En dan vooral van die kleine cocktail uitjes in zoetzuur. Lekker!