worteltjesHoe maak je lekkere worteltjes? Wat eten we vandaag? Meestal krijg ik geen antwoord van mezelf en kies ik groente die ikzelf lekker vind.  In de supermarkt werd de bospeen net bijgevuld toen ik er voor stond. Een teken aan de wand; en een uitdaging.

Soorten en kleuren worteltjes

Er zijn veel soorten wortels; winterpeen, waspeen en de ronde Parijse worteltjes. De geschiedenis van worteltjes gaat al heel lang terug. De Romeinen gebruikten al worteltjes. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren, geel, rood, paars, zwart en oranje. De oranje kleur werd gekweekt door de Nederlanders, als eerbetoon aan Willem van Oranje.

De hamvraag

Wat ging ik met deze grote bos doen? Blancheren en daarna glaceren? Speuren op internet. In de oven, in de pan, koken, stoven of bakken. Wat een keuze, heel veel recepten. Zelfs rauw zijn ze lekker en passen ze in een gezond dieet. Ze zijn gezond omdat ze bèta caroteen bevatten; cruciaal voor een goed werkend immuunsysteem. En daar zijn we gek op, dat goed werkend immuunsysteem.

Vrouwen van vijftigenmeer

Diep oranje gekleurden groenten verminderen het risico op hart- en vaatziekten. Dat komt door de aanwezige antioxidanten. Bijkomend voordeel is dat worteltjes zorgen voor een gezond cholesterol. Het houdt je huid gezond en beschermt tegen geheugenproblemen! Enzovoort.

Benodigdheden:

  • Bos verse bospeen
  • Honing (ruime eetlepel)
  • Roomboter (50/75 gram)
  • Kruiden (peper, zout en bijvoorbeeld peterselie of bieslook).

Dunschiller

Ik heb de worteltjes schoongemaakt en geschrapt met een dunschiller die ik een keer bij de plaatselijke supermarkt had gekocht. Werkte perfect. Een klein stukje van het loof er aan laten zitten. Heeft geen functie maar ziet er gewoon leuk uit op het bord. Niet te lang koken want dan valt dat stukje loof er af.

Recept:

  • In een grote pan water (of bouillon … dan hoef je geen zout meer toe te voegen) aan de kook brengen en de worteltjes zo’n 15 minuten laten koken. Dan zijn ze al wel lekker zacht maar nog wel met een lichte bite.
  • Afgieten en laten uitlekken. Je kunt er voor kiezen om ze af te spoelen om verdere garing te voorkomen.
  • Inmiddels in een braadpan 50 gram roomboter smelten, honing (eventueel wat mosterd) en de kruiden toevoegen. Sinaasappelsap (of citroen) is lekker om bij dit prutje te doen. Hoeft niet. Even zachtjes laten aanbakken zodat de worteltjes een zachte glans krijgen.
  • Garneren met peterselie en direct serveren.

Krieltjes en varkenshaas met gorgonzolasaus (champignons) erbij. Misschien krijg je dan wel een meer dan uitmuntende beoordeling … ikke dus wel!