De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Waterschap en het afvoeren of vasthouden van water

waterschapHet waterschap voert niet alleen water af maar houdt het ook nog eens vast.

Waterschap

waterschap

Waterschap

Het grondwatersysteem is uit balans; de druk op het grondwater neemt toe doordat het klimaat verandert en we intensiever gebruiken maken van water. Om in de toekomst te zijn voorbereid is een heldere, gemeenschappelijke visie nodig op de aanpak van grondwatervraagstukken en de rol van de waterschappen daarin. Daar zijn we zo langzamerhand allemaal van doordrongen.

We hebben af en toe al last van een overstroming. Het waterschapwaterschap is continu bezig met het op peil houden van het grondwater. Dat grondwater daalt en stijgt; dat weten we door het gemopper van onze boeren. De ene keer te nat en de andere keer te droog. Tijdens hevige regen moet je dus rekening houden met dat grondwater en de verwerking er van. Als tijdens een bui 30 mm water valt, zou dat kunnen leiden tot een stijging van het grondwater met 30 cm. Het overtollige water stroomt tijdens zo’n enorme bui naar een sloot, rivier of een laag gelegen gebied (een polder of een moeras bijvoorbeeld).

 

Natuurlijk verloop

Stuwmeer

Als het dan weer een periode droog is, zie je het water in de kleine, ondiepe slootjes het eerst dalen. Beken en rivieren voeren dan vaak ook nog water af omdat die verderop liggen (en meestal wat lager). Allemaal dus door ‘natuurlijk’ verloop. In de winterperiode verdampt er minder water dan tijdens een hete zomer. Op die manier ontstaan er verschillen. Te laag (zoetwaterpeil) kan leiden tot problemen als verdroging, inklinken van veengrond, schade aan funderingen, landbouwschade en uitdroging van gevoelige plantensoorten. De ‘waterwet’ bepaalt hoe en waar het zoetwater wordt verdeeld. Daarom peilt het waterschap regelmatig bij een aantal meetpunten. Iedereen wil een lekker grondwaterpeil zodat onze aardappels niet te duur worden en tegelijkertijd onze kelders, kruipruimtes en onze wegen drooghouden.

Kort: De waterschappen zijn (samen met Rijkswaterstaat), de waterbeheerders in Nederland. Zij moeten ervoor zorgen dat er voldoende en schoon water is en dat Nederland beschermd is tegen overstromingen.

Natter en droger

rivieren en beken

Door de verandering in ons klimaat worden de winters natter en de zomers droger en het grondwaterpeil krijgt te maken met meer extreme verschillen. In het westen van Nederland kan de grondwaterstand enkele decimeters onder het maaiveld liggen, terwijl het in andere gebieden tientallen meters diep zit. Het kan dus wisselen in hoogte.

We merken het allemaal aan de enorme hoeveelheden regen die zo maar in eens kunnen vallen. Wij, als leken, denken dan al snel dat je al dit water gewoon moet vasthouden. Maar ja, we weten dat onze emmer thuis snel kan overlopen als je de kraan te lang laat stromen. De grondwaterstand op gevoel wat hoger of op een lager niveau brengen is geen optie. De boeren moeten met hun (groot en zwaar) materieel wel het land op kunnen. Een eindeloze uitdaging dus om het niveau op een voor iedereen acceptabel en vooral veilig niveau te houden.

Zuidlaardermeer

Boeren natte voeten

Bijvoorbeeld: Zou het waterschap Hunze en Aa’s 50 mm (regen)water moeten bergen, heb je het al snel over 62 miljoen kubieke meter water (= ca. 14 keer het Zuidlaardermeer). Dan kun je je een beetje voorstellen (voor de Noordelingen) hoeveel water er bij zo’n bergen-van-water-aktie is gemoeid. De verschillen om de enorme hoeveelheden regen op te vangen, worden in de toekomst wellicht nog groter. Zo’n waterschap werkt dan ook met een deskundigdeskundig team om steeds een goede balans te houden tussen nat en droog (grondwaterstand). Ze werken samen met het KNMI en anticiperen op de verwachte zeespiegelstijging.

alleen water kan een woestijn veranderen .. (Bron: P. Bosmans).

 

2 reacties

  1. VeggieMo

    Probleem echter is dat de waterschappen momenteel het waterpeil een stuk hoger houden dan voorheen. Iets met WEF richtlijnen.
    Daardoor hebben we nu in Nederland veel sneller overlast van zware regenval. Verder worden er in Europa de ene dam na de andere dam verwijdert onder het mom van biodiversiteit waarbij veiligheid van ondergeschikt belang is.
    En mogelijk op plekken een tekort aan water en op andere plekken een overschot. Heel handig om dan ‘klimaat’ de schuld te geven. Of de boeren, of de burgers.

    En wat te denken van weersbeinvloeding door middel van chemtrails. Werd jaren afgedaan als ‘complot’. Nu echter niet meer. Een aantal staten in de VS hebben nu een verbod op het sprayen van chemtrails.
    Die ‘boter-kaas-en eieren strepen’ zijn niet normaal. Heel snel daarna zit de lucht weer dicht met zgn ‘sluierbewolking’. Waarna regen na een paar dagen volgt. Het regent nu al meer dan een jaar enorm veel,

    • Herma Westerdiep

      mmm maar eens vragen aan iemand die er verstand van heeft. Ik ga het uitzoeken. Dank voor je feedback.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑