De punten moeten dáár op de i gezet worden, waar ze horen (J. Cruijff)

Waterontharder; hard of zacht water.

hard waterWaterontharder. Hard of zacht water. Wat zijn de voor en nadelen; grote investering? 

Waterontharder en de hardheid van ons drinkwater

hard water

hard water

Omdat we onze wc doorspoelen met drinkwater,  ons met drinkwater douchen en er een chronisch tekort aan water ontstaat, wordt deze helder blauwe vloeistof wel het blauwe goud genoemd. Wij wonen in de provincie Groningen; daar ligt de hardheid  tussen 8 ºDh tot 12,5 ºDh.  Ook onze provincie heeft een tekort aan water. De ‘D’ staat voor Duitse (hardheid). Je waterhardheid kun je makkelijk opzoeken op de website van het waterbedrijf. Per postcode kan er veel verschil in zitten omdat het drinkwater van verschillende productielocaties afkomstig kan zijn. De hardheidswaarde zit tussen 0 (zeer zacht) tot boven de 18 (hard). Boven de 18 komt nog maar zelden voor in Nederland omdat veel waterbedrijven centraal ontharden.

NB: Deze gegevens gelden voor koud water. Als je het verwarmt, filtert of onthardt of bewaart kan de samenstelling van het drinkwater veranderen.

Verschillende bronnen

Smaken verschillen

Hoe meer mineralen in het water, hoe harder.  De verschillende bronnen voor het drinkwater, zoals grond-, oppervlakte- en duinwater, verschillen in hardheid.  Ik heb geen idee hoe hard of zacht water smaakt maar weet nog wel dat als je ergens kampeert in Nederland je het verschil wel kunt proeven. Ik vond ons eigen Groningse water altijd het lekkerste. Het is maar net wat je gewend bent. De overgrote meerderheid vindt zacht water lekkerder (62%). De smaak van water ligt niet alleen aan de hardheid maar ook door het gebruik van die verschillende bronnen. Heb je dan ook nog eens een waterontharder, zal het water nog weer anders smaken. Je haalt nl. het kalk uit het water. Maar uiteindelijk geldt ook hier: Smaken verschillen.

Voordelen waterontharder

hard water

Voordelen

Naast milieu voordelen (riool)  is kalkaanslag niet zo goed voor de je huishoudelijke apparaten (wasmachine, koffiezetter enz.). Je verbruikt soms zelfs meer stroom en je apparaten gaan minder lang mee. Kalk zorgt ook voor aanslag in je badkamer. Daar is het belangrijk om:

  • Je apparaten schoon te maken met schoonmaakazijn en na te spoelen.
  • Maak de dosering van je wasmiddel iets hoger dan standaard,  om kalk in de verwarmingselementen te voorkomen.
  • Draai de (vaat)wasmachine op lagere temperaturen (onder de 60 graden).
  • Haal een trekker over de tegels en douchewand na het douchen (kleine moeite).

Nadelen waterontharder

Nadelen

Wees je er van bewust dat als je aan het kraanwater (zoals het je huis binnenkomt) komt, je risico neemt. Bacteriegroei ligt op de loer. Iedereen kent de voorbeelden van legionella-infecties. Een waterontharder haalt niet alleen kalk maar ook magnesium uit het water. Reinig je waterontharder daarom regelmatig en vervang de filters.  Je bent natuurlijk zelf verantwoordelijk; je leverancier van de waterontharder kun je hiervoor nooit aansprakelijk stellen.  Voor onze gezondheid maakt het niet uit (voor sommige vissen helaas wel). Voor mensen met eczeem is hard water slechter. Je zou droger door worden omdat er eventueel kalkresten aan je haar blijven kleven.  Zorg er ook voor dat je je goed afspoelt tijdens het douchen, als je een waterontharder hebt.

Wasmiddelen hechten niet makkelijk aan zacht water waardoor ze minder goed worden opgenomen. De wasmachine kan hierdoor het wasmiddel en bijbehorend vuil slechter wegspoelen.

Wie heeft ervaringen met een waterontharder? Scheelt dat ook in het waterverbruik bijvoorbeeld?

NB: Omdat bijna alle waterleidingbedrijven zelf hun water ontharden, zijn er bijna geen huishoudens waarvoor een waterontharder echt nuttig is. Water ontharden heeft pas zin vanaf 20 °dH.

7 reacties

  1. Vincent

    Omdat wij hier in het Mergelland ook vrij hard water hebben, heb ik vorig jaar een waterontharder laten installeren (een echte, een ionenwisselaar, niet zo’n nel-magneet). Heel blij mee, veel voordelen: koffie en thee smaken lekkerder, apparaten hoeven niet meer ontkalkt te worden en ik heb sindsdien geen last meer van eczeem. Zeep en afwasmiddel gebruik is ook minder, het schuimt beter.
    Een ionenwisselaar kan 15-20 jaar mee voordat je de hars moet vervangen. En tegenwoordig hebben de betere apparaten een automatische desinfectiestap na de regeneratiefase, dus geen kans op bacteriegroei of legionella.
    Wij zouden het niet meer willen missen!

    • Herma Westerdiep

      Hey, dank voor je aanvulling. Ik denk dat het idd belangrijk is dat je een goede kwaliteit in huis moet halen. Dus het is zelfs goed om eczeem te laten verdwijnen. Dan is het alleen al de moeite van de investering waard.

    • M

      Ik ben uit Parkstad en herinner me nog heel goed hoe hard het water was. We zaten op 22 tot 26 Dh. Iedere week alles ontkalken, 2 à3 keer per jaar de geiser, ieder jaar de waterleidingen laten behandelen. Sinds er centraal onthard wordt zijn we terug gegaan naar gemiddeld 8 Dh.
      Maar bij oma kwam “limonade” uit de kraan. In Brunssum kregen ze water uit de Eifel en dat was maar 3 Dh. Heerlijk.

  2. johmar

    Had aan een kennis die installateur is gevraagd of het zin heeft om zo’n magneetontharder die je op de leidingen plaatst aan te schaffen, maar die zei gelijk dat alleen een duurdere waterontharder zin heeft. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat je die er niet in een paar jaar uithaalt. Zelf heb ik in mijn waterkoker en koffiezetapparaat een schelp gedaan die de kalkvorming vertraagd. Een goedkope of zelfs gratis oplossing die voor kleine apparaten goed werkt.

    • Herma Westerdiep

      Dank voor je tip. Zoals Vincent ook al antwoorde (een echte, een ionenwisselaar) moet je dus wel een goede kopen.

  3. Willem

    Het was in de eerste helft van de jaren ’90 toen het (Arnhemse) ingenieursbureau waar ik werkte, de bouwbegeleiding van een groot project in Alkmaar kreeg. Met een man of zes waren we permanent gedetacheerd in Alkmaar en de collega’s uit omgeving Alkmaar vonden het maar wat raar dat we dat duinwater en bloc afschuwelijk vonden en eisten dat er voor koffie, thee en drinkwater, flessenwater kwam. Zij waren dat duinwater van kindsbeen gewend, maar wij ‘oosterlingen’ niet en die grote hoeveelheid kalk beïnvloedde de smaak negatief.
    Het zal er dus mee te maken hebben waarmee je opgegroeid bent. Uit mijn kindertijd weet ik nog (onze woonplaats was op geen enkele nutsvoorziening aangesloten) dat we pompwater ook niet lekker vonden, maar daarvoor water putten uit de achter de boerderij gegraven welput.

    • Herma Westerdiep

      Ja ik denk dat het er mee te maken heeft, waar je opgegroeid bent. IN flessenwater zit meer zout en is niet goed voor ons milieu natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2024 Vijftigenmeer

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑