Washandjes. Eigenlijk zijn het onhandige dingen. Altijd nat en in de wasmand wachten om op hoge temperatuur de wasmachine in te gaan. Ik loop er al een tijdje over te piekeren.
Washandjes
Schrobben met een washandje voelt wellicht beter. Toch lees ik op internet dat je je met je eigen handen net zo schoon wast. Dan moet je ook nog iedere keer een schoon washandje gebruiken. Het schrobben van je huid maakt je huid gladder maar zeker niet schoner. Je houdt ook meer controle over je lichaam als je je handen gebruikt als washandje. Ik gebruik ze wel maar vind het eigenlijk ondingen. Daarom ging ik speuren op internet en kwam van alles tegen.
Als je Wikipedia gelooft is het washandje niet alleen typisch Nederlands. Ook in België, Duitsland, Frankrijk, Iran en een aantal andere landen worden washandjes gebruikt. In de rest van de wereld worden vaak waslapjes gebruikt. Definitie: Een lapje badstof in de vorm van een zakje waar je hand in past. Hulpmiddel bij het wassen van het lichaam.
Down under
Als je je tussendoor wilt wassen (ook ‘down under’ na een intens toiletbezoek bijvoorbeeld) en je wilt (of kunt) niet douchen, is een washandje de uitkomst. Als we op vakantie zijn neem ik wel altijd weggooi exemplaren mee. Droog en vochtig. Heerlijk en handig voor in de toilettas c.q. beautycase. Je gooit ze direct na gebruik weg. Te veel verspilling voor alledaags gebruik toch? Thuis gebruik ik dan dus maar een washandje; nooit voor een tweede keer. Eerst in de wasmachine natuurlijk. Natte washandjes bevatten dode huidcellen en zijn een broedplaats voor bacteriën en schimmels. Lekker aangegroeid door het drogen op de radiator in de badkamer. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor een handdoek. Je kunt wel denken dat je lekker schoon bent als je je afdroogt na het douchen, maar ook in handdoeken verzamelen zich dode huidcellen. Iedere drie dagen in de wasmachine zeggen de kenners. Ligt er ook een beetje aan wat je hebt afgedroogd toch?
Vochtige en droge washandjes
Een paar jaar geleden kwamen ze op de markt. Kant en klaar verpakte, vochtige washandjes. Ik werkte toen bij de organisatie die ze maakte. Nu heb je ze overal liggen. Droge en vochtige varianten. Te gebruiken in de verzorging van iemand die bijvoorbeeld in bed ligt, maar ook voor je kinderen als je tussendoor even hun gezicht wil schoonmaken. Tijdens en na het sporten, of als je gewoon jezelf even ergens lekker fris wilt maken. Niemand heeft een mobiele wasmachine in de auto.
Conclusie
Washandjes blijven bij mij in de badkamer liggen. Klaar voor alledaags gebruik. De weggooi exemplaren vind ik (nog steeds) te duur voor dagelijks gebruik. Ik heb dan ook het idee dat ik erg meewerk aan het verhogen van de afvalbergen. Al met al heb ik een grote stapel omdat ik niet steeds de wasmachine op een hoge temperatuur wil laten draaien. In deze tijd met de torenhoge energieprijzen al helemaal.
Wie gebruikt iets anders dan washandjes of gebruikt ze misschien helemaal niet?
Haha ja die washandjes. Ik gebruik ze ook hoor en vind ze wel handig. Ook de weggooi washandjes droog en nat heb ik en die gaan altijd mee op reis.
Zijn wij niet opgegroeid met de washandjes? Ik stam nog uit de tijd dat we in de teil gingen en geen douche hadden. Dat gebeurde 1 keer in de week. Tussendoor werd ik op het aanrecht gezet door mijn moeder en met een washandje gewassen. Ik vond het toen niet zo prettig want dat washandje schuurde zo hard dat je huid er helemaal rood van werd. Dan zag je er wel super schoon uit, hihihi. Nu zijn de washandjes lekker zacht door de droogtrommel waarin ze drogen en ik blijf ze lekker gebruiken.
Ja. Wat je zegt. De weggooi-exemplaren gaan mee op vakantie. In de tas en in de koffer. Lekker om tussendoor weer op te frissen.
Ik gebruik ze altijd, gewoon met schoon water voor mijn gezicht en daarna de derde oksel.
Daarna op de rand van de wasmand hangen te drogen en op hoge temperaturen meewassen met de handdoeken, theedoeken en duizend dingen doekjes. Eens per drie dagen klopt wel zo ongeveer.
Wattenschijfjes vochtig toiletpapier, wegwerpwashandjes en keukenpapier worden hier niet gebruikt.
Heerlijk he? Ik vind het ook gewoon fijn om me te wassen met een washandje. Geeft het gevoel van lekker schoonboenen.
Ik kan ook niet zonder, ik ben de enige in ons gezin die ze gebruikt. Als je ziek bent zijn vochtige washandjes wel een oplossing om zonder te veel energie je een beetje op te frissen. Maar dan ook alleen maar als het niet anders gaat.
Ja. Zo’n lekker koud washandje op je hoofd als je niet lekker bent. Of wassen als je niet wilt of kunt douchen. Ook voor de ‘derde’ oksel een uitkomst.
Ze wassen niet ‘schoner’, maar verwijderen wel meer dode huidcellen, wat goed is voor het herstel van je huid.
precies. daarom moet je ze ook niet een paar keer gebruiken. laten drogen, verzamelen en wassen.
Ik gebruik ze niet meer, ik was me onder de douche met een heel klein kneepje douchegel of iets soortgelijks, en soms ook met alleen water, dat maakt ook schoon. Geloof niet dat ik stink 😉
wahaa … ik geloof niet dat je stinkt. wat je zegt; een minimale hoeveelheid zeep is beter dan dat je de halve fles leegschudt.