Wachtlijst; een lijst waarop personen worden geregistreerd die op deelname, behandeling of inschrijving wachten. Kort uitgelegd; langdurige zorgen en stress.
Wachtlijst
Wij hebben sinds juni 2022 te maken met het fenomeen ‘wachtlijst’. In een normaal jaar worden in Nederland in de ziekenhuizen zo ongeveer 2 miljoen operaties uitgevoerd. Het aantal wachtenden wordt geschat op meer dan 100.000 (meer dan). Onvoorstelbaar toch? De wachtlijsten nemen niet af door hoog ziekteverzuim en een tekort aan operatietafels (en spoedgevallen). Wachtenden in de GGZ zijn ook niet meer te tellen zo langzamerhand. Nergens is een inhaalslag te bespeuren. Ten kosten van onze gezondheid dus.
Frustraties
Normaal gesproken hoor je wel van wachtlijsten. Mensen die veel (lichamelijke en geestelijke) problemen hebben en moeten wachten op een operatie. Soms kun je niet meer werken en niet meer ontspannen leven. Mijn lieve P. moet een redelijk zware (hersen) operatie ondergaan. Heeft gelukkig weinig klachten en is volop aan het werk, maar ook dat zou zo maar kunnen veranderen. De neurochirurg die we juni 2022 spraken, verwachtte dat we in december 2022 wel aan de beurt zouden zijn. Vandaag leert een telefoontje met de planning (de zoveelste) dat we (voor de zoveelste keer) horen dat we in de tijd naar achteren worden geschoven. De termijn is nu: Eind maart of begin april 2023. Ik heb de hoop opgegeven inmiddels en probeer mijn frustratie maar los te laten.
Stil
We leiden (lijden) ons leven met deze wachtlijst in de hoofdrol. Omdat we dus niet weten hoe de operatie verloopt en hoe de herstelprognose dan is, staan we een soort van stil. Geen vakantieplannen; geen onbezorgde toekomst. Familie en vrienden in afwachting. Onze collega’s kunnen ook niet op ons bouwen. Ook hun vakantieplanning zou onhandig uit kunnen komen door het onverwacht uitvallen van ons beiden (mantelzorg). We bereiken dit jaar beiden de mijlpaal van 60 levensjaren. Het feest dat we willen geven, plannen we daarom dus niet.
Misschien weten de heren ministers niet wat dat is. Zij worden natuurlijk direct geholpen als er problemen zijn. Wij niet. Bekende Nederlanders hebben ook in de rechtbank voorrang. Ons hele doen en laten wordt beheerst door het niet onder controle hebben van onze plannen. Ik ben er stil van. Afspraken maken en per keer in je achterhoofd houden dat je misschien alles (onverwacht – want je wordt een week van te voren pas opgeroepen) moet afzeggen.
Machteloos
We zijn machteloos. De verzekeringsmaatschappijen (geldschieters) zouden eens anders moeten werken. Wij kunnen niet naar een andere plek om deze operatie te laten uitvoeren. Bemiddeling heeft dus geen zin. De specialisatie en kennis op dit gebied, is schaars. Stem vraag en aanbod eens beter op elkaar af. Ga om tafel zitten en laat alle winstbejag eens een keer los. Leid meer mensen op en maak het werk in de zorg aantrekkelijker. Betere omstandigheden en beter betaald. Meer aandacht en minder hiërarchie.
In de afgelopen coronaperiode hebben we toch een hoop geleerd mag je aannemen.
Wat ontzettend vervelend voor jullie. Onzekerheid mbt gezondheid geeft natuurlijk heel veel stress en dat is nu juist het laatste waar je op zit te wachten als je geopereerd/behandeld moet worden. Ik duim dat het snel zover is. Sterkte Herma! xx
Dank je. Ons hele leven staat een soort van stil op dit moment.
Stem anders..dat helpt misschien
Zeker weten … maar ik denk dat het probleem meer bij de verzekeringsmaatschappijen ligt.
Hier word ik wel even stil van ………………. en dat in het jaar 2023 in een “welvarend” land als Nederland.
Sterkte!!