Vitamines in de overgang. Wat klopt er en wat niet. Nieuwe trends en genoeg wetenschappelijk onderbouwde onderzoeken. Na de rage van boerenkoolchips (stinkt verschrikkelijk …), goji bessen en tarwegras nu eens geen slimme marketing maar gewoon wat algemene informatie.
Weetjes
Vitamines zijn ontdekt rond 1906. De naam vitamine werd bedacht nadat wetenschappers ontdekten dat voeding bepaalde stoffen kan bevatten die van belang zijn voor een goede gezondheid. Het is een combinatie van het Latijnse vita, ofwel leven en amine, wat een stikstof-bevattende verbinding is. Later werd bekend dat niet alle vitamines stikstof bevatten. Het woord vitamine was op dat moment al algemeen geaccepteerd. Vitamines leveren geen directe energie maar mogen niet ontbreken bij een goed verloop van de stofwisseling en groei. Ze horen dus bij een goede gezondheid.
Onzinvitamines
Vetoplosbare zijn A, D, E en K. Deze vitamines zitten vooral in het vet van voedingsmiddelen en kunnen in je lichaam worden opgeslagen. Ze verlaten je lichaam door de gal en de urine.
Wateroplosbare zijn het vitamine B-complex (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12 ) en C. Deze vitamines zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Ze hebben veel overeenkomsten en veel verschillen maar zijn allemaal nodig voor onze stofwisseling. Het lichaam kan deze vitamines niet goed opslaan. Als er een teveel ontstaat plas je ze uit.
De andere vitamine-letters/cijfers zijn halfvitamines en zitten niet meer in de letterreeks. Sommige vitamines zijn zelfs gedegradeerd tot onzinvitamines.
Synthetische vitamines
Synthetische vitamines zijn niet slecht voor je. Ga naar een professional voor een goed advies (bijvoorbeeld bij problemen met B12 en D) en begin niet op eigen houtje (synthetisch) capsules of tabletten te slikken. Zorg dat je zoveel mogelijk vitamines via je normale voeding binnen krijgt. Eet gevarieerd en kleurrijk. Overdaad kan WEL schaden. Klachten bij een overschot aan vitamines: Hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid, bloedvatverwijding, diarree, haarverlies, een schilferige huid, spierpijn, ijzeroverschot, kalkafzetting, verstopping etc. … en dit terwijl je denkt dat je goed bezig bent.
Zuurkool en appels, feiten en fabels
Het is bijvoorbeeld een fabel dat zuurkool meer vitamines bevat dan gewone witte kool. Zuurkool bevat vezels, vitamine B en C en bovendien weinig calorieën. Bovendien bevat zuurkool, net als yoghurt, levende melkzuur bacteriën. Die zijn op hun beurt weer goed voor je darmen. In fruit zit veel vitamine. Ook in een appel. Toch is er fruit waar veel meer vitamines inzitten. Bijvoorbeeld een kiwi, aardbeien of abrikozen. In bosbessen en frambozen zitten juist weer veel vezels. Kijk naar het totale plaatje als je fruit eet; dus ook naar koolhydraten, kalium (banaan), calorieën en vezels.
Superfoods
Het vitaminegehalte in superfood(bessen) is niet hoger dan in gewone blauwe bessen, frambozen, granaatappels en bijvoorbeeld lijnzaad. Je kunt deze oer-Hollandse vruchten zelf kweken. Het ziet er leuk uit in de tuin en ze zitten ook nog eens boordevol antioxidanten. Het eten van superfoods is een goede aanvulling maar zeker geen vervanging van je normale voeding.
Overgang
Alles draait om balans, ook in de overgang. Gezond eten, voldoende bewegen en tijd voor jezelf. Besteed vooral aandacht aan vitamine D als je boven de 50 bent (mannen boven de 70). Je huid wordt dunner (slapper) en houdt minder vocht vast. Daarom kun je minder goed zonlicht opnemen. Besteed in deze fase extra zorg aan je lijf. Doe dit met aandacht en veel liefde. Zet je angstkramp om in energie. Ga aan de slag met die chemische fabriek.
Hallo ik ben een vrouw van 61 jaar
Ik gebruik centrum women 50 plus vitaminen
En op advies van de uroloog blasecare capsules
Maar ik heb al die vervelende klachten wat jij beschrijft bij jou verhaal
Over vitaminen.
Is het verstandig om de vitaminen te laten staan?
Ik eet veel groente en fruit
Ik kan alleen niet met mijn gezicht in de zon dus krijg weinig vitamine d
Vitamine D moet je sowieso gaan gebruiken. De rest van je klachten zou ik bespreken met mijn huisarts. Hem ook zeggen dat je supplementen gebruikt.
Hoi,
Wat vind jij van L-Cartinine als supplement?
Ben van plan dat te gaan gebruiken zodra ik weet waar ik dat kan kopen in Hoogezand. Donderdag maar eens kijken dus ik hoop op een spoedige reactie.
Er was afgelopen zaterdagavond een hoogleraar op de tv (Voeding) bij Kassa die het gebruik van supplementen bij normale voeding en normale gezondheid sterk ontraadt. Sommige supplementen zijn zelfs gevaarlijk en hebben juist niet de ingrediënten die je eventueel zou moeten aanvullen. Overleg met de huisarts dus.
Thanks ;>)