Vitaliteit op het werk in combinatie met het zogenaamde hybride werken (anno 2023). Hoe gaat de jongste generatie hiermee om? Wat zijn de voordelen? Zijn er ook nadelen?
Vitaliteit op de werkvloer
Wat betekent dat eigenlijk en wat wil men er mee? Vitaliteit op de werkvloer? Vitaliteit komt van het Latijnse woord ‘vitae’ en betekent levenskracht. Voornamelijk de hoeveelheid levensenergie. Op de werkvloer gaat het dan om werknemers die energiek, geïnspireerd en betrokken zijn. Vooral onder de jonge werknemers zie we een achteruitgang van de mentale gezondheid. Hoe houd je deze groep aangesloten om te voorkomen dat mensen langdurig uitvallen? Je happy voelen gaat verder dan een salarisverhoging. Ik denk dat ‘baas over je eigen tijd’ en zelf de regie kunnen pakken, erg belangrijk wordt.
Personeelstekort
Als je de kenners mag geloven, blijft het personeelstekort een uitdaging. Voor beide kanten; werkgevers en werknemers. Het CBS berekende onlangs dat voor elke 133 vacatures slechts 100 werkzoekenden zijn. De werkdruk stijgt dus we moeten anders gaan werken. Veel potentiele arbeidskrachten staan aan de zijlijn te kijken; mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en senioren. Maar je kunt je werkprocessen natuurlijk ook efficiënter inrichten en werknemers uit het buitenland aantrekken.
Daarnaast hebben we te maken met de kracht van digitaliseren (niet alleen robots maar dus ook je werkprocessen slimmer inrichten). Daar zijn weer IT-ers voor nodig en die zijn niet te vinden in deze onrustige arbeidsmarkt. Blijvende personeelstekorten hebben waarschijnlijk, op lange termijn een nadelig effect op de economische groei.
Quiet quitting
Door het hybride werken en de overspannen arbeidsmarkt, staan we nu compleet anders in het leven. Ik vind het fantastisch dat ik niet drie keer per week naar Assen heen en weer hoef te rijden. Ons team is maandag op locatie. Dan praten we bij en doen we ons overleg fysiek. De andere twee werkdagen ben ik thuis. Dat scheelt me 3 uur rijden per week. Tijd die ik dus nu op een andere manier besteed (en geen file en geen brandstofverkwisting). Thuis ben ik productiever; ik maak dus meer meters. Als ik de laptop dichtklap, ben ik vrij. Kan ik de wasmachine nog even aanzetten of het eten voorbereiden. ’s Morgens 3 kwartier later van bed is een fijne bijkomstigheid. Mijn werk en privé zijn op deze manier (voor mij, voor ons) perfect in balans.
Telefoon beantwoorden
Toch zien we ondanks al deze (positieve) veranderingen een nieuwe trend: Quiet Quitting. Werknemers die alleen nog maar de primaire verantwoordelijkheden van hun functie uitoefenen. Niet vitaal; geen bevlogenheid en werkgeluk. Geen werkverslaafden die zonder compensatie overuren draaien. Tijdens het grote resetmoment, veroorzaakt door de coronapandemie hebben velen nagedacht over wat nu eigenlijk belangrijk is. In je weekend je werktelefoon beantwoorden? Werken tot laat in de avond? Mensen vragen zich nu af: wat betekent werk voor mij? We zijn ons bewuster geworden van de druk en verwachtingen die werk met zich meebrengt. Werken omdat het moet.
Geef een antwoord