Verkeersergernissen. Negeer je een bumperklever of gaat je hart sneller kloppen? Ken je van die coureurs die onnodig links blijven rijden? Te langzame rijders? Gevalletje cruise control met zweet in de bilnaad? Ik zou graag uitstappen en het gesprek aangaan. Ze door het raampje naar buiten sleuren. Maar ja; dat is utopie. Zo sterk ben ik nu ook weer niet.  

Verkeersergernissen

verkeersergernissen golfkar zitten geel zwart

sloom en onoplettend

Sinds ik weer regelmatig afstanden met de auto overbrug om naar m’n werk te gaan, komen ook de verkeersergernissen terug. Niet rustig wakker worden met je favoriete radioprogramma maar met witte knokkels je stuur vasthouden. Op de terugweg zie je de zon niet mooi ondergaan maar wil je het liefst een omweg nemen om deze exemplaren te negeren. Super trage automobilisten die midden op de weg rijden op de provinciale weg zodat je ze met geen enkele mogelijkheid kunt inhalen. Later zie je ze bij een bord 30 km/u (wegwerkzaamheden) met 60 op de teller voorbij sjezen. Ze hebben geen flauw benul. Het rijbewijs en het inzicht met zegeltjes bij elkaar gespaard.

verkeersergernis pijl fout

mijn top 4

Waar ik me verschrikkelijk aan erger zijn een aantal dingen:

1)    Bumperkleven

2)    Onnodig links rijden

3)    Te langzaam rijden

4)    Geen richting aangeven

Nummer 1 voor mij: Bumperkleven

verkeersergernissen slakken langzaam

achteloos dicht achter iemand rijden

Omdat ik al een paar keer betrokken was bij een kop-staart botsing is een automobilist die dicht achter me gaat rijden, een regelrechte nachtmerrie. Vaak ook nog van alles aan het doen.  Rampzalig voor mijn hartslag als ik zelf niet sneller kan of gewoon even aan de kant kan om die halve zool voorbij te laten. Wat ze zelf niet snappen is dat als ik heel hard moet remmen, ik deze ‘klevers’ op de achterbank heb. Of misschien nog erger: Mijn auto ingedeukt.
Of je bent blind, kortzichtig (letterlijk)  of je kunt zelf je eigen koers niet varen. Intelligent ben je in ieder geval niet.

Nummer 2: Het hoge bloeddrukgevoel

verkeersergernissen leeuw brullen boos

soms word je heel erg boos

Onnodig links rijden geeft eigenlijk direct aanleiding tot onveilig gedrag van andere weggebruikers. Hele gesprekken worden er op de linker rijstrook gevoerd. Na 15 minuten diepzinnig geleuter, het negeren van opvlammende koplampen en de derde rechts inhaler gaat er nog geen alarmbelletje bij dit soort mensen. Dit werkt bumperkleven en rechts inhalen in de hand. Rijstrookwisseling dus. Als je onnodig links rijdt belemmer je de doorgang van het achteropkomende verkeer. Heb je dan misschien last van gemakzucht, bang je plekje te verliezen of ben je met andere dingen bezig? Als je niet tegelijkertijd kunt praten en autorijden moet je vooral een restaurantje opzoeken. Ooit had ik een oom die al pratende 130 km/u reed (in de 3e versnelling) en vergat op te schakelen omdat we een geanimeerd gesprek hadden. Traumatische herinneringen. Maar ze rijden er nog steeds; ze horen voor mij tot de beschermde menssoort. Niet met uitsterven bedreigd.

Nummer 3: Zuinig rijden of toch gewoon te langzaam?

verkeersergernissen gans toeteren snavel

domme gans

Stel je rijdt op de snelweg. In mijn geval is dat vaak de A7. Gevolgd door een stuk N33 en N34. Notoire langzaam rijders komen in alle soorten en maten voor. Mannen, vrouwen, jongeren en bejaarden. Geen touw aan vast te knopen. De overheid bekeurt zelfs af en toe. Ga alsjeblieft op een andere weg rijden als je niet harder durft. Pas je in ieder geval aan, aan de doorstroomsnelheid van het overige verkeer. Als je met een normale snelheid (zo 120 / 130 km per uur op een snelweg) een automobilist nadert die zo rond de 80 rijdt, moet je boven op de rem. Het verkeer achter je schrikt zich hartstikke dood, remlichten gaan massaal aan en de kettingbotsing is een feit. Treurnis ten top. Wat iemand bezielt om in dit tempo op een autosnelweg te rijden,  is me tot op de dag van vandaag een raadsel.

Nummer 4: Rijden zonder richtingaanwijzer

verkeersergernissen praten bla bla

ga ergens een kop koffie drinken

Langzaam rijden en ook nog eens geen richting aangeven is helemaal een doodzonde. Deze mensen hebben vast en zeker een kale auto gekocht. Zonder een richtingaanwijzer. Misschien wel met zonneklep en stoelverwarming voor die zweterige bilnaad. Het geld moet toch ergens in geïnvesteerd worden. Je ziet sommige automobilisten op de (gevaarlijke) N34 bijvoorbeeld tussen de 75 en 85 km per uur rijden op een weg waar je 100 mag. Als ze vervolgens de bebouwde kom in rijden of in een 60 km zone gaan ze in hetzelfde tempo door.  Bumperkleven doe ik niet dus klem ik mijn handen stijf om het stuur en probeer een liedje te zingen.  Ze rijden continu in hetzelfde tempo door. Cruise control aanstaan? Of ben je gewoon een randdebiel?

Conclusie van al deze verkeersergernissen

verkeersergernissen bejaard bankje zitten

verkeerde kleding en verkeerd rijgedrag

Deze automobilisten lopen in het dagelijkse leven ook te langzaam en treuzelen bij het binnenlopen van de supermarkt. Vaak dragen ze de verkeerde kleding en de verkeerde schoenen. Deze ergernissen op de weg, in het verkeer, leveren levensgevaarlijke situaties op die ze zelf vaak niet in de gaten hebben. De typetjes met het kin op het stuur; soms met het voetje op de rem. Bij een mug op de rijbaan wordt het rempedaal diep ingetrapt. Deze wegpiraten (de ‘remmers’)  zijn zich van hun omgeving niet bewust. Rijden met platvoeten of spataderen? Ik droom er van dat ze gaan fietsen diep in de staatsbossen;  met een blikje cola in de donker blauwe fietstas. Mandje voorop met een plakje cake. Beiden in hetzelfde trainingspak.

verkeersergernissen parkeer hier

ga vooral fietsen

Dus: Als je niet kunt rijden, ga dan iets anders doen met je leven. Lees de krant, kijk tv of ga wandelen met van die stokken.  Lees een boek over verkeersergernissen of haal je rijbewijs opnieuw.
Wees je bewust dat je levensgevaarlijk bezig bent door op een egoïstische (tunnelvisie) manier gewoon je eigen koers te varen. Vroeger heette dat een zondagsrijder. Te langzaam door de bocht, ietwat onzeker. Stoeltjes in de kofferbak en de verrekijker in de tas. Bang dat de thermoskan met koffie voor de pauze in de berm, omvalt … op de met zorg gesmeerde bammetjes.

 

… als de haan niet kraait voor het avondrood, gaat het regenen of de haan is dood.