Veerkracht
De definitie van veerkracht is het vermogen ons aan te passen aan tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Groeien als mens van negatieve ervaringen. Niet alleen het terugveren naar de uitgangspositie maar juist het vermogen om door te groeien. Meebuigen en krachtig terugveren. We maken allemaal verdrietige dingen mee; al dan niet indrukwekkend of traumatisch. Na verloop van tijd herstel je en keer je terug naar jezelf. Misschien word je zelfs een beetje een beter mens. Je leven verandert op een positieve manier. Vallen mag je, maar niet blijven liggen. Het gaat hierbij om een goede energiebalans. Gezond eten en drinken. Bewegen en rust nemen. Vergeet je sociale contacten niet.
Ik praat natuurlijk ook over mezelf. Wij hebben na alle tegenslagen best wel de schouders er onder. We praten veel maar zorgen ook voor activiteiten die ons weer nieuwe, frisse energie geven. De eerste weekendjes weg staan al gepland.
Psychische problemen
Gelukkig ervaren we niet allemaal psychische problemen. Daarmee wil ik niet zeggen dat we alleen maar moeten kijken naar mensen met een hoog risico. Nee; zeker niet. Aandacht voor ons allemaal. Emotioneel veerkrachtige mensen gaan vaker efficiënt met spanning om. Ze herstellen dan ook sneller. Maar bij sommigen stapelt stress zich op in tijden van tegenslag. Op een bepaald moment veer je niet meer terug. De kracht is er uit. Je beweegt niet meer flexibel mee en krijg de situatie niet meer onder controle. Je zelfvertrouwen neemt af en je voelt je afglijden. Dat gevoel heb ik zelf ook wel gehad de laatste weken. Hoe houd ik me staande? Accepteer ik mijn diagnose of ga ik ten onder in de strijd met mijn gedachten? Misschien ben ik te veel levensgenieter en zie het gouden randje om de zon vast weer terugkomen.
Aangeboren
Deze eigenschap is tot op zekere hoogte aangeboren. Toch kun je dit tot een vaardigheid ontwikkelen. Je zult bij het ene kind al meer veerkracht zien dan bij het andere. Natuurlijk zijn er factoren die je niet onder controle hebt. Blootstelling aan trauma, leeftijd, geslacht enz. Wat maakt de een dan veerkrachtiger dan de ander? Dat heeft te maken met een stuk emotioneel bewustzijn, doorzettingsvermogen, vertrouwen op eigen controle, steun van de omgeving, optimisme en gevoel voor humor. De ‘veerkrachtigen’ hebben een realistische kijk op de wereld en begrijpen wat ze voelen. Ze begrijpen de gevoelens van anderen ook beter. Daarnaast leren ze sneller van hun fouten en zien tegenslagen als uitdaging. Vallen niet snel in de slachtofferrol.
Als je een paar (of allemaal) van deze eigenschappen hebt, zal je lichaam ook krachtiger en beter reageren op negatieve stress.
Veerkracht ontwikkelen
Als je probeert je doelen wat bij te stellen en flexibel te zijn, je actie onderneemt en stappen vooruit zet, kun je emotionele veerkracht ontwikkelen. Leer van je ervaringen en focus je op het oplossen van de problemen. Blijf niet hangen en geef niemand anders de schuld. Geloof in jezelf. Laat je niet verlammen maar zorg voor ontspanning en een sociale kring waar je op terug kunt vallen. Als je dit alles dan ook nog in een sausje giet met een goed humeur merk je dat dit je stress verlicht. Je staat optimistischer in het leven. Mijn lachsalvo zal dan ook gewoon weer te horen zijn in de cascadeborg en in de kantoortuin in Assen. Mijn ‘sociale omgeving’ is fantastisch. Beter kan ik me niet wensen.
-
- de kracht van de boom wordt bepaald door zijn wortels …
Ik wens je veel veerkracht en herstel toe. Ik heb nog wel even gezocht op int. en heb gezien dat leukemie vaker optreedt na COVID vaccins. Het staat er en mensen hebben het ervaren. Wees maar heel voorzichtig met vaccins in de toekomst.
Ik denk dat het bij mij niet door het vaccin is gekomen. Het zal er al langer.
Wat heb je altijd een mooie spreuken onderaan je blog staan.
Ook ik wens je veel veerkracht en een goed herstel toe!
Mijn man heeft, vooral bij kil weer, veel last van artrose. Na zijn 2E covid vaccinatie was het regenachtig koud. Een niet-gevaccineerde buurtbewoner wist met zekerheid te zeggen dan het van de vaccinatie kwam!
Tja .. die pijnklachten zijn erg vervelend. Soms probeer je het maar te negeren maar soms heb je er gewoon ‘hinder’ van. Tja … er zijn zelfs mensen die tegen mij zeggen dat ik de CLL (chronisch lymfatische leukemie) van de vaccinaties heb gekregen. Wat probeer je dan te zeggen denk ik dan?