Varkenshaas met sherry, olijven en salie. Hoofdgerecht met veel smaak. Geen uren in de keuken maar wel weer feestelijk (Kerstidee?) en heel erg lekker.
Varkenshaasfeestje voor mij, maar het wordt ook wel fricassee genoemd. Fricassee is een soort blanke ragout van gevogelte, kalfsvlees of een ander soort wild. Na enig speurwerk blijkt het een manier van koken te zijn waarbij het in blokjes of reepjes gesneden vlees, in een klein laagje olie wordt gebakken. Ik heb een klontje roomboter gebruikt voor de smaak. Perfecte combinatie om je vlees in te braden. Daarna wordt dit vlees bevochtigd met ingrediƫnten voor de (redelijk ingedikte) saus. In onderstaand recept is het vlees aangemaakt in sherry (= wijn van Jerez). De alcohol van deze intense wijn verdampt natuurlijk en de smaak (droog, nootachtig en zoet) blijft over. Heel iets anders dan bijvoorbeeld witte of rode wijn, waardoor je een hele andere smaaksensatie krijgt.
Varkenshaas ingrediƫnten 4 personen
150 gram spekreepjes
2 el olijfolie en klontje roomboter
bloem (ongeveer 2 el)
2 el fijngehakte salie (en reepjes voor garnering)
2 rode uien (in ringen snijden)
knoflook (in de knoflookpers)
50/00 gram zongedroogde tomaatjes uit een potje (in stukjes snijden)
varkenshaas (minstens 600 gram – ligt er aan wat voor eters je hebt)
125 ml slagroom
100 gram zwarte olijven in schijfjes (kant en klaar)
100 ml sherry (cream van Osborne)
Kipbouillonblokje oplossen in 100 ml heet water
Bereiding
Voor dit feestelijk gerecht hoef je niet heel erg lang in de keuken te staan. Ik heb het met een aantal bijgerechten gecombineerd. Pasta, opgebakken aardappeltjes en met kerriezuurkool (Jumbo of COOP). Wij vonden de kerriezuurkool het lekkerst. De pasta (tagliatelle) is ook lekker maar ik vond het dan ietwat onhandig om te eten. Perfect passende smaaksensatie bij de herfst en de naderende winter. De varkenshaas had ik bij de Albert Heijn gekocht. Italiaanse versie bij de ovenvlees producten. Heerlijk van smaak.
Bak de spekreepjes lekker krokant in de olie. Daarna de knoflook, de ui en de gedroogde zontomaatjes toevoegen. Ongeveer 5 minuten meebakken. De varkenshaas in blokjes snijden, zout en peper toevoegen en met bloem bestrooien. Meebakken in de pan met spek en uien tot het lekker bruin begint te kleuren.
Intussen een pannetje met 100 ml bouillon verwarmen. Als dat warm is de sherry en de room toevoegen. Niet laten koken (net even tegen de kook aan). Je kunt ook alles wel in de pan met vlees doen maar dan moet je de koude vloeistoffen heel voorzichtig langs de rand in de braadpan schenken. Je loopt anders het risico dat het vlees taai wordt door het plotselinge temperatuurverschil.
Als laatste de salie en de olijven toevoegen en roeren tot het begint te binden. Daarna nog even 5 minuutjes laten sudderen en de laatste reepjes salie voor de garnering toevoegen. Serveren met verse pasta (zo breed mogelijk), aardappeltjes of kerriezuurkool.
Eet smakelijk. Mocht je vragen hebben, tips of constructieve feedback, hoor ik het graag natuurlijk.
Vast ook erg lekker met bruine rijst
Ik moet toegeven dat ik nog niet aan deze optie had gedacht. De volgende keer dus bruine rijst!