Bij het halfjaarlijkse bezoek aan de mondhygiëniste leerde me dat mijn lichaam weer eens logisch reageert op veranderingen. Doordat ik in een ander ritme leef (door het verlies van mijn baan) veranderde de balans in mijn mond. Voorzien van persoonlijk advies ging ik, na een half uurtje weer met een glimlach de deur weer uit.
Ritme
Je loopt de kans in negatieve gewoonten te vervallen, als je stress ervaart. Je gaat misschien extra roken, snoepen of drinken. Slecht voor je gebit. Mocht je thuis zijn doordat je je baan kwijt bent geraakt (zoals ik vorig jaar) kan de verzorging van je gebit ook allemaal wat vrijblijvender worden. Je komt in een ander (rustiger) ritme en leeft wat makkelijker. Voor mij pakte dit niet positief uit voor mijn gebit.
Adem
De mond is een belangrijk deel van je gezicht. De kleur van je tanden valt op als je lacht en je bent meer op je gemak met een schone, frisse adem. Poets je tanden regelmatig, twee keer per dag en reinig minstens één keer per dag de ruimte tussen je tanden en kiezen (flossen of tandenstoker). Blijf gemotiveerd ook al zit je (tijdelijk) in de put. Als je lang last hebt van stress maak je het hormoon cortisol aan. Dit kan leiden tot parodontitis (ontstoken tandvlees). Houd je koppie er bij en verzorg je gebit tot in de puntjes.
Tandsteen
Mijn mondhygiëniste wist direct dat ik niet in balans was. Ik had last van tandsteen; meer dan anders. Dit is een kleverig, wit laagje met etensresten en kalk. Als het hard wordt is het tandsteen. Het tandvlees kan daardoor gaan ontsteken (bloeden) en je krijgt een slechte adem. Dat wil geen mens toch? In het meest dramatische geval kunnen je tanden uiteindelijk uitvallen doordat het kaakbot is aangetast. Dit is wel heel dramatisch geschetst hoor maar toch … een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Wat kan een mondhygiëniste voor je doen?
Na of voor het bezoek aan de tandarts zou je een afspraak kunnen maken met een mondhygiëniste. Zij (of hij) doet een mondonderzoek, geeft je uitgebreide voorlichting over het ontstaan van cariës, tandvleesaandoeningen en het effect van stress en voedingsgewoonten. Je krijgt een volledige gebitsreiniging, waarbij plaque, tandsteen en andere aanslag wordt verwijderd. Aan het eind van een consult brengt ze meestal een gebitsbeschermend middel aan. Het is belangrijk dat je persoonlijk advies krijgt. Ik was er in ieder geval erg blij mee. Zie dit advies nooit als een aanval maar vooral als opbouwende feedback. Wees zuinig op je gebit en de rest van je (uiterst) complexe lichaam.
… na dit epistel kun je in ieder geval niet meer met je mond vol tanden staan …
Ik ben laatst ook een keer bij de mondhygiëniste geweest. Daarna kan ik er weer helemaal tegen!
Fijn he?! Weer een heerlijk schone en frisse mond en wat praktische tips.