Trojaans paard. Dit is een soort verborgen functie met rampzalige gevolgen. Hackers hebben op deze manier toegang tot je computer en social media en kunnen enorme schade toebrengen.
Trojaans paard
Trojaans paard (Trojan Horse of kort gezegd Trojan) en computervirussen zijn een groot probleem. Zelf had ik er nog nooit mee te maken gehad. Als je op internet gaat lezen schrik je je te pletter. Dit virus hecht zich aan een ander programma vast en verspreid zich als je als gebruiker een programma gebruikt. Gelukkig had ik in de vakantie nauwelijks mijn social media gebruikt waardoor de schade beperkt is gebleven. Sommige virussen kunnen zelfs je harddisk formatteren. Stel je voor wat een ramp. Trojaanse paarden lijken op een virus maar vereisen een actieve tussenkomst van de gebruiker om zich te verspreiden via Windows. Op facebook bizarre berichten achterlaten is dus maar een kleine moeite. Helaas.
Wachtwoorden wijzigen
Mijn wachtwoorden zijn inmiddels gewijzigd en mijn website is hersteld. Natuurlijk aanleiding voor een blog. De term Trojaans Paard komt van het verhaal uit de Griekse oudheid. Soldaten kwamen de stad Troje binnen in een paard om de poorten van de stad van binnenuit te openen. Zelf veroorzaakt dit paard geen ellende op je computer maar wordt vaak verstuurd als bijlage bij een e-mail of via een chatprogramma (bijvoorbeeld op Facebook). Ik had in de vakantie foto’s verstuurd via mijn Facebook naar een besmette website. Het linkje was gelegd. De ‘deuren’ stonden open. Nog nooit bij de hand gehad. Maar zo’n hacker kan zelfs randapparatuur besturen en gegevens van je harde schijf te halen. Ze kunnen je wachtwoorden en gebruikersnamen op je systeem vinden of spammails versturen. Ik had ook al last gehad van een ‘blue screen’ maar had naar mijn idee zelf opgelost. Nooit verder bij stilgestaan. Hier houd je je normaal gesproken ook niet mee bezig. Toch? Hebben jullie hier ervaring mee?
Preventie
Let dus goed op met wat je doet. Ook als je op vakantie bent. Laat je voordeur gesloten achter maar zorg ook voor een ‘slot’ op je pc. Zorg voor een virusscanner en scan je gedownloade documenten met een recente versie van antimalwaresoftware. Maar ik weet ook dat je niet alles kunt stoppen en verstoppen. Je loopt altijd risico dat je systeem wort gekraakt. Werp zo veel mogelijk digitale barrières op. Dit verkleint de kans op inbraak. Net als thuis. Lampje aan, deur op slot. Het herkennen van een Trojaans paard is niet eenvoudig omdat ze zichzelf vermommen met een onopvallende naam. Om eerlijk te zijn heb ik me hier nog nooit in verdiept. Als je hierover gaat lezen zie je dat Trojaanse paarden een aantal bekende poorten gebruiken. Ze kunnen op deze manier zelfs je internetrekening plunderen (Zeus is bijvoorbeeld een bekende ‘banking trojan’).
Open dus nooit zo maar documenten die van een ander afkomstig zijn. Zelfs als je een een document in je e-mail opent met word (windows) loop je al risico een macro-virus binnen te halen. Beveilig je computer en je systemen. Blijf alert. Na een infectie moet alles opnieuw geïnstalleerd worden vanaf een schone bron. Dit kost je heel veel tijd kan ik je zeggen.
Ervaring is de beste leermeester blijkt wel weer.
Ik word hier altijd een beetje zenuwachtig van, want het zal je maar gebeuren. Nou schijn je wel minder risico te lopen met een Apple computer, en dat hoop ik dan maar.
Ja dat had ik ook gelezen. Dus dat zal wel kloppen. Heb zelf geen apple. Maar alles werkt nu weer prima.
Al meer dan 20 jaar alles Apple hier, en daarmee nog nooit last gehad van een Trojaans paard of virussen.
Vroeger ook nog Windows erbij gehad, en jawel – daarop eens een lastig virus gehad…
Dus … ????
wahaa … zelfs met deze ellende laat ik me niet overhalen …