Toiletbril. Openbare, vieze toiletten en dito brillen. Bah. Na mijn laatste blaasontsteking vraag ik me af op welke manier je het schoonst kunt plassen. Boven de bril hangen blijkt ook niet goed te zijn.
Toiletbril
Hoe voorkom je dat je ziek wordt van een vieze toiletbril? Is het handig om de bril te bedekken met een enorme laag toiletpapier? Nee dus. Het blijkt dat er juist méér ziektekiemen worden aangetrokken. De gladde materialen en de vorm van de hedendaagse toiletbril, zorgen er voor dat we beschermd worden tegen bacteriën. Ze zijn als het ware ontworpen om bacteriën af te stoten.
Het toiletpapier hangt daarentegen altijd in de buurt van een toilet en die velletjes zijn misschien al een aantal keren besmet met allerlei ziektekiemen (griep) en poepbacteriën. Gatsie. Je zou de bril even snel kunnen schoonmaken met eau de cologne (doekjes). Die bevatten een redelijk percentage alcohol en zijn makkelijk mee te nemen in je tas.
Hangen boven de pot
Boven een vieze wc gaan hangen in plaats van zitten maakt weinig uit want de besmettingsroute loopt via je handen. Zittend plassen, en dan goed uitplassen is gezond voor mannen en voor vrouwen. De spieren in je bekkenbodem kunnen, als je boven de pot hangt (of staat) niet goed ontspannen. Plas je niet goed uit, loop je de kans op een blaasontsteking. Mannen die staand plassen, spetteren ook nog eens microdruppels urine. Deze druppeltjes zetten zich af op hun eigen lichaam, de kleding, het toilet, de vloer en de wanden. Gewoon zitten is dus de beste (gezond) en schoonste optie. Ook voor de prostaat. Je huid kan heus wel tegen een paar bacterietjes die rond dwarrelen op je toiletbril. Het is een natuurlijk afweerschild zeg maar.
Handen wassen
De enige manier om te voorkomen dat je ziek wordt is door je handen te wassen en rustig uit te plassen. Voed je kinderen goed op. Na het plassen, handen wassen. Het maakt niet uit hoe besmet je handen zijn, als je ze goed wast, is er niets aan de hand. Wel twintig seconden met zeep en ook onder je nagels. Je handen met papier droogmaken is het meest efficiënt. Daarna ook het apparaat waar de droogdoekjes uitkomen schoonmaken; want die schijnen super smerig te zijn. Ook de blowers kunnen vol met bacteriën zitten (en ze met de lucht verspreiden dus) als ze niet goed schoongemaakt worden. De deurklink, de lichtschakelaar en de spoelknop zijn de meest vieze plekken in het toilet. Ook thuis dus. Hier zitten dertig keer meer bacteriën op dan op de toiletbril. Regelmatig afnemen dus; desnoods met een beetje spiritus.
Geurtjes
Bij staande plassers), kun je extra maatregelen nemen om geurtjes te voorkomen. Urine spettert nl. in hele kleine hoeveelheden (onzichtbaar) tegen de tegels en op de vloer. Vooral wat later op de avond … om het maar netjes te zeggen. Dit is een broedplek voor bacteriën. Die ga je na verloop van tijd helaas ook ruiken als je er niets aan doet. Maak na afloop van een gezellig feestje bijvoorbeeld, vooral rond de pot (vloer en tegeltjes) schoon. Laat het een tijdje intrekken en neem daarna alles af met een vochtige doek. Wel direct in de wasmachine natuurlijk en op hoge temperatuur wassen.
Andere viezigheid in je huis
1. Afwasborstel. Grote kans dat hier een heel leger aan bacteriën op zit. Griep voorkomen? Stop de afwasspons eens twee minuten in de magnetron (op 800 watt) en de bacteriën worden gedood. Het is ook raadzaam om de afwasborstel en spons iedere twee weken te vervangen.
2. Snijplank. Kunststof of hout; het maakt allemaal niet uit. Etensresten zijn heel hardnekkig. Een glazen snijplank kun je het makkelijkst en best schoonhouden. Als je die niet hebt, kun je de snijplank ontsmetten door de plank te laten weken in een oplossing van een eetlepel bleekmiddel (met chloor) en een halve liter water. Spoel de snijplank vervolgens af en laat het aan de lucht drogen.
2. Tandenborstel. Je tandenborstel is een grote vriend van bacteriën. Ze staan lekker naast elkaar in de badkamer. Vochtig en warm. Weer een heerlijke broeihaard voor bacteriën dus. Wanneer er dan ook nog eens een toilet op de badkamer staat, is het feest helemaal compleet.
3. Handdoek. Na het toiletbezoek je handen wassen, snel even afdrogen. Weet je dat een handdoek een ware broeihaard van bacteriën is? Als ze vochtig aan het haakje blijven hangen zijn ze een walhalla voor bacteriën.
5. Afstandsbediening. Lekker glaasje port met een blokje oude kaas. De avond kan niet meer stuk. Samen met je lover op de bank. Regelmatig naar een ander kanaal zappen. Je raadt het al; dit apparaat zit vol bacteriën. Haal regelmatig een desinfecterend doekje over de afstandsbediening. Schoon. Kleine moeite volgens mij.
Afwasborstel en tandenborstel moet je goed laten drogen en kun je regelmatig meewassen in de vaatwasser.
Gaat de tandenborstel dan niet naar zeep smaken? Ik doe mijn afwasborstel ook regelmatig in de vaatwasser
Smaakt je afwasborstel dan wel naar zeep?☺
Nou om eerlijk te zijn heb ik nog nooit mijn afwasborstel geproefd … of bedoelde je dat niet? Tenzij je met je afwasborstel je tanden gaat poetsen … ;).
Als je erg gehecht bent aan je (mooie dure) messen gooi je vandaag nog de glazen snijplanken de deur uit. Glas is namelijk harder dan het metaal waarvan je messen gemaakt zijn. Je creëert hierdoor een gevaarlijke situatie want je (inmiddels stompe) mes glijdt gemakkelijk van de oppervlakte, als je een beetje kracht zet, zó je vingers in (die wel zachter zijn dan je mes en dat zou jammer zijn toch?). Gebruik voor dierlijke producten een kunststof snijplank en was die (direct na gebruik) met koud water af voordat je m in de vaatwasser zet. Dus nooit direct heet afwassen want dan stollen de eiwitten en dat is dan weer een bron van infectie. Gebruik voor plantaardige producten een houten of nog beter een bamboe (=duurzaam) snijplank, afwassen in een lauw/warm sopje en goed laten drogen. Als je een houten of bamboe plank te heet afwast trekt ie krom. Ook regelmatig deze planken verwennen met een beetje lijnzaad-of bamboeolie. Dit voorkomt uitdrogen van de plank en verdicht het oppervlak zodat bacteriën geen kans meer krijgen. Houten planken beter niet in de vaatwasser zetten.
Dank je voor deze tips. Ik had nl. net gelezen dat glazen snijplanken het meest schoon zijn. Wat jij nu noemt, van dat snijden in een van die 10 vingers, kan niet de bedoeling zijn. Ik heb nu 2 verschillende kleuren snijplanken maar ga nu eentje extra aanschaffen voor plantaardige producten. Voor brood heb ik een aparte snijplank. Ook het afwassen en schoonmaken komt er dus op aan. Afspoelen met koud water had ik nog nooit gedaan. TNX!!